Ga naar de inhoud

Lotfi El Hamidi over zijn nieuwe boek: “9/11 heeft de emancipatie van migrantenkinderen versneld” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze week presenteerde Lotfi El Hamidi zijn eerste boek Generatie 9/11, over opgroeien in een polariserend Rotterdam. Sharyfah Bhageloe sprak met hem over de historische gebeurtenissen die zijn leven (en dat van een generatie migrantenkinderen) voorgoed veranderden.

ANGB2022082629
beeld: Angeniet Berkers

De regen komt met bakken uit de lucht en klettert op het dak. Er wordt hard op de deur geklopt van de redactie aan de Gouvernestraat. Het is journalist en historicus Lotfi El Hamidi. De bijna tropische regenbui laat onze geplande wandeling over de West-Kruiskade letterlijk in het water vallen, dus we zetten ons gesprek voort aan de keukentafel.

Lotfi El Hamidi (36) is geboren en getogen in Rotterdam West. Zijn vader migreerde vanuit Marokko in de jaren zeventig als gastarbeider naar Nederland. Voor De Groene Amsterdammer schreef El Hamidi in 2017 essays over deze migratie en over het opgroeien als migrantenkind.    

Samen met journalist Wafa Al Ali maakte El Hamidi vorig jaar de podcast Generatie 9/11 voor NRC. Hierin spraken de twee journalisten – met beiden een islamitische achtergrond – over opgroeien in een tijd waar moslims en de islam onder een vergrootglas kwamen te staan. Hoe het was om “de ander” te zijn in tijden van polarisering. Op 30 augustus is het gelijknamige eerste boek van El Hamidi verschenen: Generatie 9/11.”Ik heb als een historicus en ervaringsdeskundige, maar ook als socioloog en schrijver gereflecteerd op die periode. Zo ontstond het idee in samenspraak met de uitgever.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam