Ga naar de inhoud

Lotfi El Hamidi over zijn nieuwe boek: “9/11 heeft de emancipatie van migrantenkinderen versneld” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze week presenteerde Lotfi El Hamidi zijn eerste boek Generatie 9/11, over opgroeien in een polariserend Rotterdam. Sharyfah Bhageloe sprak met hem over de historische gebeurtenissen die zijn leven (en dat van een generatie migrantenkinderen) voorgoed veranderden.


ANGB2022082629

 

beeld: Angeniet Berkers

De regen komt met bakken uit de lucht en klettert op het dak. Er wordt hard op de deur geklopt van de redactie aan de Gouvernestraat. Het is journalist en historicus Lotfi El Hamidi. De bijna tropische regenbui laat onze geplande wandeling over de West-Kruiskade letterlijk in het water vallen, dus we zetten ons gesprek voort aan de keukentafel.

Lotfi El Hamidi (36) is geboren en getogen in Rotterdam West. Zijn vader migreerde vanuit Marokko in de jaren zeventig als gastarbeider naar Nederland. Voor De Groene Amsterdammer schreef El Hamidi in 2017 essays over deze migratie en over het opgroeien als migrantenkind.    

Samen met journalist Wafa Al Ali maakte El Hamidi vorig jaar de podcast Generatie 9/11 voor NRC. Hierin spraken de twee journalisten – met beiden een islamitische achtergrond – over opgroeien in een tijd waar moslims en de islam onder een vergrootglas kwamen te staan. Hoe het was om “de ander” te zijn in tijden van polarisering. Op 30 augustus is het gelijknamige eerste boek van El Hamidi verschenen: Generatie 9/11. “Ik heb als een historicus en ervaringsdeskundige, maar ook als socioloog en schrijver gereflecteerd op die periode. Zo ontstond het idee in samenspraak met de uitgever.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures