Ga naar de inhoud

Made in Rotterdam: hier zie je het nieuwe Nederland

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton elke week iets dat speelt in de stad. Deze week: Generatie 9/11, het nieuwe boek van Lotfi El Hamidi, is een lofrede op het jonge en superdiverse Rotterdam van nu.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – 1 – 2022
beeld: Nina Fernande

Ondanks de treinstaking wisten dinsdagmiddag 30 augustus ruim zestig mensen hun weg te vinden naar koffiehuis Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein. Hier presenteerde Lotfi El Hamidi zijn eerste boek: Generatie 9/11. Het publiek bestond uit een bont gezelschap van arabisten, journalisten, schrijvers, studenten, kunstenaars en andere stadgenoten. Ik zag hipsterbaarden, hoofddoekjes, jongeren in T-shirts met bandnamen erop, heren in pak en dames in kleurige jurken. Terwijl de koffie werd geserveerd, schalde de reggae van Augustus Pablo door de ruimte. 

El Hamidi (1986) studeerde geschiedenis, werd columnist van NRC Handelsblad en is tegenwoordig chef van de opiniepagina van dezelfde krant. Generatie 9/11 is de belijdenis van een Marokkaanse Rotterdammer, ‘geboren en getogen in de multiculturele microkosmos van Rotterdam-West, die opgroeide in de roerige jaren van de eeuwwisseling en zich in zijn jonge volwassenheid moest verhouden tot een wereld waarin hij vanwege zijn afkomst de schijn tegen had’, zoals hij in zijn voorwoord schrijft. 

Het eerste exemplaar van het boek werd postuum overhandigd aan zijn grote voorbeeld, Anil Ramdas. Want in woord en geschrift was Ramdas zijn geloof in universalistische waarden blijven uitdragen, toen veel Nederlanders in het kielzog van Paul Scheffer en Pim Fortuyn hun vertrouwen in de multiculturele samenleving hadden opgezegd. Met die symbolische handeling werd de lancering van Generatie 9/11 meteen ingekleurd. Want het boek is een opvallend optimistisch pamflet – het is een lofrede op de jonge superdiverse generatie van Rotterdam. ‘Ik kan me geen pessimisme veroorloven’, schrijft El Hamidi, want ‘ik kom van te ver om er een cynisch wereldbeeld op na te houden’. De multiculturele samenleving is niet mislukt en ook niet geslaagd, vervolgt hij. De multiculturele samenleving is nu eenmaal.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Erasmus had best een rapper kunnen zijn

    • Human interest

    Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Vers Beton interviewde haar over Bokito, filosoferen met kinderen en de samenwerking met rapper Adison. “Hij heeft mij een andere blik op de stad Rotterdam gegeven.”

  • Vergeet de Museumnacht, ga naar een museumwoning

    • Kunst en Cultuur

    Geen zin om komende Museumnacht aan te sluiten in de rij voor een glimp van wat beeldende kunst? Pieta Verhoeven biedt de oplossing: bezoek een museumwoning. Tussen alle hectiek in het kunst- en cultuurgewoel van de reguliere musea is het een baken van rust.

  • De Amsterdamse vriendengroepen van filmmaker Olivier S. Garcia keken unaniem op naar één rapper: Feis

    • Kunst en Cultuur

    In de documentaire Feis Forever komen de jeugdvrienden van de rapper aan het woord, wat een persoonlijk portret oplevert. “Zij waren er allemaal bij toen hij met muziek begon en stonden tot de laatste nacht aan zijn zijde. Niemand kon zijn reis in de muziek beter beschrijven.” Filmmaker Olivier S. Garcia over de verbindende kracht van hiphop.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam