Ga naar de inhoud

Made in Rotterdam: hier zie je het nieuwe Nederland

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton elke week iets dat speelt in de stad. Deze week: Generatie 9/11, het nieuwe boek van Lotfi El Hamidi, is een lofrede op het jonge en superdiverse Rotterdam van nu.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – 1 – 2022
beeld: Nina Fernande

Ondanks de treinstaking wisten dinsdagmiddag 30 augustus ruim zestig mensen hun weg te vinden naar koffiehuis Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein. Hier presenteerde Lotfi El Hamidi zijn eerste boek: Generatie 9/11. Het publiek bestond uit een bont gezelschap van arabisten, journalisten, schrijvers, studenten, kunstenaars en andere stadgenoten. Ik zag hipsterbaarden, hoofddoekjes, jongeren in T-shirts met bandnamen erop, heren in pak en dames in kleurige jurken. Terwijl de koffie werd geserveerd, schalde de reggae van Augustus Pablo door de ruimte. 

El Hamidi (1986) studeerde geschiedenis, werd columnist van NRC Handelsblad en is tegenwoordig chef van de opiniepagina van dezelfde krant. Generatie 9/11 is de belijdenis van een Marokkaanse Rotterdammer, ‘geboren en getogen in de multiculturele microkosmos van Rotterdam-West, die opgroeide in de roerige jaren van de eeuwwisseling en zich in zijn jonge volwassenheid moest verhouden tot een wereld waarin hij vanwege zijn afkomst de schijn tegen had’, zoals hij in zijn voorwoord schrijft. 

Het eerste exemplaar van het boek werd postuum overhandigd aan zijn grote voorbeeld, Anil Ramdas. Want in woord en geschrift was Ramdas zijn geloof in universalistische waarden blijven uitdragen, toen veel Nederlanders in het kielzog van Paul Scheffer en Pim Fortuyn hun vertrouwen in de multiculturele samenleving hadden opgezegd. Met die symbolische handeling werd de lancering van Generatie 9/11 meteen ingekleurd. Want het boek is een opvallend optimistisch pamflet – het is een lofrede op de jonge superdiverse generatie van Rotterdam. ‘Ik kan me geen pessimisme veroorloven’, schrijft El Hamidi, want ‘ik kom van te ver om er een cynisch wereldbeeld op na te houden’. De multiculturele samenleving is niet mislukt en ook niet geslaagd, vervolgt hij. De multiculturele samenleving is nu eenmaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures