Ga naar de inhoud

Made in Rotterdam: hier zie je het nieuwe Nederland

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton elke week iets dat speelt in de stad. Deze week: Generatie 9/11, het nieuwe boek van Lotfi El Hamidi, is een lofrede op het jonge en superdiverse Rotterdam van nu.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – 1 – 2022
beeld: Nina Fernande

Ondanks de treinstaking wisten dinsdagmiddag 30 augustus ruim zestig mensen hun weg te vinden naar koffiehuis Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein. Hier presenteerde Lotfi El Hamidi zijn eerste boek: Generatie 9/11. Het publiek bestond uit een bont gezelschap van arabisten, journalisten, schrijvers, studenten, kunstenaars en andere stadgenoten. Ik zag hipsterbaarden, hoofddoekjes, jongeren in T-shirts met bandnamen erop, heren in pak en dames in kleurige jurken. Terwijl de koffie werd geserveerd, schalde de reggae van Augustus Pablo door de ruimte. 

El Hamidi (1986) studeerde geschiedenis, werd columnist van NRC Handelsblad en is tegenwoordig chef van de opiniepagina van dezelfde krant. Generatie 9/11 is de belijdenis van een Marokkaanse Rotterdammer, ‘geboren en getogen in de multiculturele microkosmos van Rotterdam-West, die opgroeide in de roerige jaren van de eeuwwisseling en zich in zijn jonge volwassenheid moest verhouden tot een wereld waarin hij vanwege zijn afkomst de schijn tegen had’, zoals hij in zijn voorwoord schrijft. 

Het eerste exemplaar van het boek werd postuum overhandigd aan zijn grote voorbeeld, Anil Ramdas. Want in woord en geschrift was Ramdas zijn geloof in universalistische waarden blijven uitdragen, toen veel Nederlanders in het kielzog van Paul Scheffer en Pim Fortuyn hun vertrouwen in de multiculturele samenleving hadden opgezegd. Met die symbolische handeling werd de lancering van Generatie 9/11 meteen ingekleurd. Want het boek is een opvallend optimistisch pamflet – het is een lofrede op de jonge superdiverse generatie van Rotterdam. ‘Ik kan me geen pessimisme veroorloven’, schrijft El Hamidi, want ‘ik kom van te ver om er een cynisch wereldbeeld op na te houden’. De multiculturele samenleving is niet mislukt en ook niet geslaagd, vervolgt hij. De multiculturele samenleving is nu eenmaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam