Ga naar de inhoud

Sanneke van Hassel en Shantie Singh presenteren manifest: “Seksisme in de literaire wereld is voor iederéén een beperking” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse auteurs Sanneke van Hassel en Shantie Singh zijn deel van het nieuwe collectief Fixdit, dat streeft naar meer diversiteit in de literaire canon en de literaire wereld. Op 25 september presenteerden zij hun manifest: Optimistische Woede.

sanneke-vb-kjazbec-16
beeld: Katarina Jazbec

Op een regenachtige donderdagochtend sta ik voor mijn boekenkast en turf in twee kolommen: ‘m’ en ‘v’. De eindstand? m: 150, v: 102. Ondanks dat ik al een paar jaar kritisch probeer te zijn op diversiteit in de keuze van de boeken die ik lees, is de genderverdeling nog lang niet gelijk. (En waar is de X in mijn boekenkast? Iemand een goede tip?) Verrassend is het niet. Want statistieken, onderzoeken en proefschriften tonen het steeds weer aan: de literaire wereld (lezers én schrijvers) heeft een diep ingebakken seksistische voorkeur voor mannen, in auteurs én personages. Witte mannen, bovendien. Het lijkt de echte wereld wel.

Dit werd pijnlijk duidelijk toen de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in 2019 als thema voor de Boekenweek koos voor ‘de moeder de vrouw’ maar aankondigde dat het Boekenweekgeschenk en het -essay door mannelijke auteurs geschreven werden. Een grote groep schrijvers (vrouwen én mannen) sprak zich uit: hoe kon het zo zijn, dan in twintig jaar tijd het geschenk slechts vier keer door een vrouw geschreven werd? En waarom waren het uitgerekend bij dit thema weer twee mannen? Mede dankzij de 300 namen onder een open brief zegde het CPNB toe om vanaf dat moment een gelijke verhouding na te streven. Maar daarmee was het probleem nog niet opgelost natuurlijk.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam