Ga naar de inhoud

Sanneke van Hassel en Shantie Singh presenteren manifest: “Seksisme in de literaire wereld is voor iederéén een beperking” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse auteurs Sanneke van Hassel en Shantie Singh zijn deel van het nieuwe collectief Fixdit, dat streeft naar meer diversiteit in de literaire canon en de literaire wereld. Op 25 september presenteerden zij hun manifest: Optimistische Woede.

sanneke-vb-kjazbec-16
beeld: Katarina Jazbec

Op een regenachtige donderdagochtend sta ik voor mijn boekenkast en turf in twee kolommen: ‘m’ en ‘v’. De eindstand? m: 150, v: 102. Ondanks dat ik al een paar jaar kritisch probeer te zijn op diversiteit in de keuze van de boeken die ik lees, is de genderverdeling nog lang niet gelijk. (En waar is de X in mijn boekenkast? Iemand een goede tip?) Verrassend is het niet. Want statistieken, onderzoeken en proefschriften tonen het steeds weer aan: de literaire wereld (lezers én schrijvers) heeft een diep ingebakken seksistische voorkeur voor mannen, in auteurs én personages. Witte mannen, bovendien. Het lijkt de echte wereld wel.

Dit werd pijnlijk duidelijk toen de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in 2019 als thema voor de Boekenweek koos voor ‘de moeder de vrouw’ maar aankondigde dat het Boekenweekgeschenk en het -essay door mannelijke auteurs geschreven werden. Een grote groep schrijvers (vrouwen én mannen) sprak zich uit: hoe kon het zo zijn, dan in twintig jaar tijd het geschenk slechts vier keer door een vrouw geschreven werd? En waarom waren het uitgerekend bij dit thema weer twee mannen? Mede dankzij de 300 namen onder een open brief zegde het CPNB toe om vanaf dat moment een gelijke verhouding na te streven. Maar daarmee was het probleem nog niet opgelost natuurlijk.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures