Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdam geen hulphond vergoedt: vijf conclusies uit 141 interne documenten — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de zomer van 2021 vroegen Vers Beton en OPEN Rotterdam de gemeente om alle mails en documenten uit de afgelopen vijf jaar die gaan over de aanvraag van een hulphond voor psychische problemen. Uit de 141 stukken die we kregen zijn deze opvallende conclusies te trekken. 


hulphond-Roozeboos

beeld: Roozeboos

Dit artikel in het kort:

 • Sinds 2017 wees de gemeente alle aanvragen van Rotterdammers af voor een hulphond om zelfredzamer te zijn.
 • Ze verwijst ten onrechte door naar de zorgverzekering, die dit helemaal niet mag vergoeden.
 • De gemeente mag een hulphond wél vergoeden, toch is ‘nee’ sinds 2019 het harde beleid van de stad.
 • Onderzoek waaruit blijkt dat een hulphond wel degelijk de zelfredzaamheid ondersteunt bij psychische problemen, werd genegeerd. Dit geldt ook voor adviezen van experts.
 • Interne mails laten zien dat ambtenaren hun twijfels uiten, toch houdt de gemeente vast aan het principieel afwijzen van deze hulphonden.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Wat een knappe, precieze en vooral ook, onthullende, reconstructie. Hoop die – met wat politieke steun- een fatsoenlijkere, menselijkere aanpak van de gemeente gaat opleveren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam