Ga naar de inhoud

Arjen van Veelen: “Alleen naar kleur en geslacht kijken, vind ik beperkt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Journalist en essayist Arjen van Veelen brengt volgende week een nieuw boek uit, Rotterdam: een ode aan inefficiëntie. Sharyfah Bhageloe sprak hem over het ‘functioneel vierkant denken’ van de stad. En over zijn zelfbedachte term überdiversiteit. 


VB_ARJENVANVEELEN_05_lowres_Willem_de_Kam

beeld: Willem de Kam

Bij binnenkomst in Arjen van Veelens werkkamer valt mijn oog direct op een kleurrijke hangmat in een standaard aan de rand van de kamer. Ik krijg er tropische vibes van. “Hij komt ook uit Brazilië,” zegt Van Veelen. “Ik lig er te weinig in. Het was eigenlijk als reminder om niet te veel te werken.” Op de vloer ligt een Oosters ogend tapijt. Aan de muur hangen verschillende ansichtkaarten en foto’s van onder andere Van Veelens favoriete plek in Rotterdam: de Maasvlakte. En van de Eadsbrug in aanbouw in St. Louis, waar hij heeft gewoond als Amerika-correspondent. 

De Rotterdamse Van Veelen (42) groeide op in Overschie en Capelle aan den IJssel, maar ging naar een gereformeerde “omfietsschool” zoals hij het zelf noemt, op Zuid in Tarwewijk. “Het was drie kwartier fietsen.” Toen hij Grieks en Latijn ging studeren in Leiden vertrok hij uit de stad. Waarna hij voor langere tijd in Leiden woonde en erna in Amsterdam. Na een periode als correspondent in de Verenigde Staten keerde hij in 2016 terug naar Rotterdam en kocht hij met zijn vrouw (microbioloog en schrijver Rosanne Hertzberger) een huis in Middelland. Wat was de reden  – buiten de gunstige woningprijzen – dat hij terugkwam  naar zijn geboortestad? Rotterdam heeft meer reality, antwoordt hij. “Na meerdere keren te zijn verhuisd, had ik zin om weer te wortelen op één plek.” En dat wortelen doet hij nu met vrouw en twee kinderen vlakbij de bonte West-Kruiskade. 

Hoger opgeleid zijn is volgens Van Veelen het nieuwe toegangsticket tot de stad. Hij denkt dat dit ook de belangrijkste identiteitskwestie is waar de stad momenteel mee kampt. “Het is hier heel fijn om te wonen als je dat kaartje hebt. En als je dat niet hebt, is het niet zo een fijne stad en mag je soms ergens niet wonen. Ik vind het een verbijsterend gegeven dat een stad dat aanmoedigt. Laten we wel wezen: ik profiteer ervan. Ik heb een koophuis en ben academisch geschoold, maar uiteindelijk profiteer ik er niet van. Want ik wil geen stad die alleen voor mijn soort mensen is gemaakt.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures