Ga naar de inhoud

Arjen van Veelen: “Alleen naar kleur en geslacht kijken, vind ik beperkt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Journalist en essayist Arjen van Veelen brengt volgende week een nieuw boek uit, Rotterdam: een ode aan inefficiëntie. Sharyfah Bhageloe sprak hem over het ‘functioneel vierkant denken’ van de stad. En over zijn zelfbedachte term überdiversiteit. 


VB_ARJENVANVEELEN_05_lowres_Willem_de_Kam

beeld: Willem de Kam

Bij binnenkomst in Arjen van Veelens werkkamer valt mijn oog direct op een kleurrijke hangmat in een standaard aan de rand van de kamer. Ik krijg er tropische vibes van. “Hij komt ook uit Brazilië,” zegt Van Veelen. “Ik lig er te weinig in. Het was eigenlijk als reminder om niet te veel te werken.” Op de vloer ligt een Oosters ogend tapijt. Aan de muur hangen verschillende ansichtkaarten en foto’s van onder andere Van Veelens favoriete plek in Rotterdam: de Maasvlakte. En van de Eadsbrug in aanbouw in St. Louis, waar hij heeft gewoond als Amerika-correspondent. 

De Rotterdamse Van Veelen (42) groeide op in Overschie en Capelle aan den IJssel, maar ging naar een gereformeerde “omfietsschool” zoals hij het zelf noemt, op Zuid in Tarwewijk. “Het was drie kwartier fietsen.” Toen hij Grieks en Latijn ging studeren in Leiden vertrok hij uit de stad. Waarna hij voor langere tijd in Leiden woonde en erna in Amsterdam. Na een periode als correspondent in de Verenigde Staten keerde hij in 2016 terug naar Rotterdam en kocht hij met zijn vrouw (microbioloog en schrijver Rosanne Hertzberger) een huis in Middelland. Wat was de reden  – buiten de gunstige woningprijzen – dat hij terugkwam  naar zijn geboortestad? Rotterdam heeft meer reality, antwoordt hij. “Na meerdere keren te zijn verhuisd, had ik zin om weer te wortelen op één plek.” En dat wortelen doet hij nu met vrouw en twee kinderen vlakbij de bonte West-Kruiskade. 

Hoger opgeleid zijn is volgens Van Veelen het nieuwe toegangsticket tot de stad. Hij denkt dat dit ook de belangrijkste identiteitskwestie is waar de stad momenteel mee kampt. “Het is hier heel fijn om te wonen als je dat kaartje hebt. En als je dat niet hebt, is het niet zo een fijne stad en mag je soms ergens niet wonen. Ik vind het een verbijsterend gegeven dat een stad dat aanmoedigt. Laten we wel wezen: ik profiteer ervan. Ik heb een koophuis en ben academisch geschoold, maar uiteindelijk profiteer ik er niet van. Want ik wil geen stad die alleen voor mijn soort mensen is gemaakt.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures