Ga naar de inhoud

El Houb: een film over grootse liefde in klein Rotterdam

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Amal Akbour bezocht een speciale vertoning van El Houb, het speelfilmdebuut van de Rotterdamse regisseur Shariff Nasr. De kleine zaal stond niet in verhouding tot de grootsheid van de film die werd getoond. 

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – roze – 2022
beeld: Nina Fernande

Om de winterdepressie te vertragen, breng ik last minute een bezoek aan de open mic avond van Comedy Club Haug. Een avond waar lachen gegarandeerd is omdat je als bezoeker even dorstig bent naar gelach als de persoon met de microfoon in de hand. 

Die avond word ik verrast door een voor mij nieuw gezicht op het kleine podium: Shariff Nasr. De MC van de avond introduceert hem en benoemt kort zijn werk als filmregisseur. Er wordt gelachen en na vijf minuten is het tijd voor de volgende comedian. Maurice, de MC van de avond, kondigt zijn korte optreden af met: “Oh en volgende week komt zijn nieuwe film uit, toch?” Shariff kijkt bescheiden en zegt “Ja dat had niet gehoeven, maar het klopt. El Houb komt volgende week uit”. 

Nieuwsgierig naar deze stand-upper besluit ik hem te volgen op Instagram. “Overrated director” en “Mediocre comedian” lees ik in zijn bio. Een aantal dagen later scroll ik door mijn Insta-feed en zie ik posts over Coming Out Day. Dan blijft mijn duim hangen bij de filmposter voor de film El Houb. Ik bekijk de trailer en ik realiseer mij dat de middelmatige comedian van een week geleden de regisseur is van deze film. Op basis van de trailer lijkt “Overrated Director” een misplaatste omschrijving. 

Donderdagavond 13 oktober is er een speciale vertoning van de film in LantarenVenster met na afloop een Q&A met Shariff en hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui. Ik blijk niet de enige die hier graag bij wil zijn. De kaartjes zijn uitverkocht. Met wat brutaal dm-verkeer en een uiterst vriendelijke persvoorlichter lukt het om een plaatsje te bemachtigen. 

El Houb vertelt het verhaal van Karim die nadat hij door zijn vader is betrapt met een man, het gesprek met zijn ouders aan wil gaan. De film speelt zich af in het Justus van Effenblok in Spangen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam