Ga naar de inhoud

‘Knotsgekke school’ vindt nieuw thuis in ‘knotsgek’ ziekenhuisgebouw

In het monumentale Zuiderziekenhuis zit sinds kort de school Zuider Gymnasium. Een fraai staaltje herbestemming met behoud van veel monumentale elementen, ziet Teun van den Ende. Maar de nieuwbouwwijk eromheen doet die inspanningen helaas deels teniet.


Zuiderziekenhuis_versbeton_lvd_11

beeld: Loes van Duijvendijk

Net als het Rijksmuseum heeft het Zuiderziekenhuis in Vreewijk (stadsdeel Feijenoord) een poort in het midden van waar je vroeger dwars doorheen kon fietsen. Toen het monumentale poortgebouw in 2011 leeg kwam te staan na een fusie van ziekenhuizen, versperden hekken jarenlang die route. Er was toen geen geld voor de restauratie, maar mede dankzij protesten vanuit Vreewijk is de sloop afgewend.

Na een lang renovatieproces trok in maart het Zuider Gymnasium in het gebouw. Chris van den Berg, conrector van de school, fietste vroeger zelf door de poort en is ‘intens blij’ met het nieuwe gebouw. Niet alleen voor zijn leerlingen, maar ook omdat de publieke functie behouden is: “Het blijft onderdeel van het collectieve geheugen van de wijk.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam