Ga naar de inhoud

Luisteren naar De Maas als samenhangend ecosysteem

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week vraagt Siebe Thissen zich af of de Maas als rivier ook haar eigen rechten moet krijgen.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – oranje – 2022
beeld: Nina Fernande

Kunnen planten, dieren, bossen, rivieren en landschappen als rechtspersoon worden erkend? En wie mag als gevolmachtigde optreden namens een regenwoud of rivier? In 2017 was er sprake van een primeur: de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland werd na een lange strijd van de Maori aangemerkt als rechtspersoon. De rivier verwierf de status ‘zichzelf’ te zijn. Sindsdien mogen voogden van de rivier namens de Whanganui spreken en kunnen ze zelfs burgers, bedrijven en overheden voor de rechter dagen als kan worden aangetoond dat die partijen schade toebrengen aan het welzijn van de rivier.

Nu Rotterdam zich bezint op de toekomst van de 150-jarige Nieuwe Waterweg, dringt het vraagstuk van het rivierrecht zich ook op aan de status van de Maas. In Nederland bepleit milieujurist Jessica den Outer, verbonden aan het actieprogramma Maas CleanUp, al jaren voor zo’n statuut. Namens de Maas komt ze op voor het recht van de rivier om schoon en vrij te stromen. “Dat is ook mijn overtuiging”, zegt de Rotterdamse kunstenaar Maud van den Beuken. De hele maand oktober trok ze met haar sculptuur Groot Water door de stad. 

Het kunstwerk (een al eerder gebouwde 1:1 replica van een dwarsdoorsnede van de Mississippi-rivier) was geplaatst op de oplegger van een vrachtwagen. Op verschillende locaties aan de Maas ging de kunstenaar in gesprek met beleidsmakers, bewoners, waterwerkers en baggeraars. “Ik ben geïnteresseerd in een nieuwe verhouding tot de rivier”, zegt ze op een regenachtige vrijdagmiddag op de kade bij de SS Rotterdam. Het enorme kunstwerk Groot Water is prominent voor de entree van het schip geplaatst. In het kader van het internationale symposium ‘150 jaar Nieuwe Waterweg’ mocht Van den Beuken in de SS Rotterdam een presentatie van haar werk en motieven geven.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam