Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Juul Lit – Rotterdamse organisaties die armoede bestrijden
Beeld door: beeld: Juul Lit

Met de stijgende energieprijzen beginnen de alarmbellen inmiddels bij een miljoen mensen te rinkelen, kopte NU.nl op vijf oktober. Want, hoe gaan we onze rekeningen, boodschappen en vaste lasten blijven betalen? Vooral mensen die voorheen al weinig te besteden hadden, dreigen kopje onder te gaan. Deze zes organisaties helpen Rotterdammers ieder op hun manier om het hoofd wél boven water te houden.

1. Mee eten bij Groenten Zonder Grenzen

Gratis plantaardige maaltijden van overgebleven voedingsmiddelen, dat klinkt als dubbel winst. Iedere woensdagavond om zeven uur zet de organisatie Groenten Zonder Grenzen op de Kipstraat 37 twee buffettafels met maaltijden klaar. Iedereen is welkom om aan te schuiven, er is elke week ongeveer plaats voor veertig mensen. “Kom maar gewoon langs”, stelt Nanne van der Linden, vrijwilliger bij de organisatie.

Het is belangrijk dat Groenten Zonder Grenzen een plek is waar iedereen naartoe durft te komen, zegt Van der Linden: “Het merendeel van onze bezoekers is niet de mensen die gratis maaltijden het hardst nodig hebben. Ik merk dat er veel schaamte over armoede heerst. Misschien maakt dit voor sommige mensen de drempel te hoog om bij ons langs te komen en aan te schuiven. Ik vind dat ontzettend jammer.”

Het gevoel van schaamte kent zij zelf ook. “Er was een periode dat ik heel weinig geld had. Ik voelde me te bezwaard om naar de voedselbank te gaan. Ik dacht: dat is toch voor mensen die het écht heel moeilijk hebben? Ik hoop dat wij met Groenten Zonder Grenzen een laagdrempelige functie kunnen hebben voor mensen die in armoede leven.”

Hoe te steunen?

“Als je bij ons komt eten vragen we je een donatie in de vorm van plantaardig voedsel mee te nemen. Op onze website staat een lijst met producten waar we op dat moment behoefte aan hebben. Ik heb het afgelopen half jaar gemerkt dat mensen minder donaties meenemen. Dit is denk ik deels omdat ik er niet zo streng op ben geweest: ik stuur mensen zonder donaties niet snel weg. Maar ook deels omdat sommige mensen minder te geven hebben.” 

Groenten Zonder Grenzen werkt nooit met geld en functioneert volledig op basis van voedseldonaties. “We kunnen dus altijd extra ingrediënten gebruiken. In ruil voor je donatie krijg je een door ons klaargemaakte maaltijd.”

2. Een warme trui van de Kledingbank Rotterdam

In een tijd waarin de verwarming minder vaak wordt aangezet uit angst voor de hoge gasprijzen, is warme kleding belangrijker dan ooit. De Kledingbank Rotterdam is er voor Rotterdammers die daarvoor (even) geen geld over hebben. De stichting zamelt goede, herbruikbare kleding in om dat vervolgens gratis weg te kunnen geven aan Rotterdammers die hier behoefte aan hebben. 

De organisatie opende twintig september een nieuwe locatie op Zuid: “Door de oplopende inflatie en de stijgende energieprijzen, doen steeds meer Rotterdammers een beroep op ons. Deze nieuwe stek komt dus als geroepen. Zo kunnen we nog meer Rotterdammers helpen en zijn we beter bereikbaar voor Rotterdammers die op Zuid wonen”, schrijft de Kledingbank op hun Facebookpagina.

Hoe te steunen?

De kledingbank is vooral op zoek naar kleding en schoenen voor mannen, kinderkleren en kleding voor mensen met een maatje meer. Kleren die je niet (meer) draagt kun je langsbrengen bij een van de twee winkels van de Kledingbank: op de Oostkousdijk 13C en de Strevelsweg 692. 

Verder kan de organisatie extra handen gebruiken: “We zoeken nog steeds nieuwe vrijwilligers, zowel in Delfshaven als in Rotterdam-zuid”, vertelt voorzitter van de kledingbank Mary Kraat-Olman.

3. Voor een fiets of zwemles: Meedoen in Rotterdam

Elk kind moet de kans moet hebben om met vriendjes en vriendinnetjes naar school te fietsen, te sporten, muziek te maken of op een laptop te kunnen werken, vindt Meedoen in Rotterdam. Helaas is het voor sommige gezinnen lastig om deze ‘normale’ dingen voor hun kinderen te betalen. Denk bijvoorbeeld aan kiezen tussen het betalen van de huur, of een nieuwe fiets voor de kinderen. Voor deze ouders kan Meedoen in Rotterdam te hulp schieten: ze betalen producten en activiteiten voor kinderen van vier tot achttien jaar. Denk aan fietsen, Chromebooks en zwemlessen.

Hoe te steunen?

Meedoen in Rotterdam vraagt voornamelijk financiële steun. Dat kan in de vorm van een eenmalige donatie of periodieke schenkingen komen. Je kan er zelfs voor kiezen om de stichting in je testament op te nemen. 

Het is ook mogelijk om de stichting te steunen door je aan te melden als vrijwilliger. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tijdens de spreekuren van Meedoen in Rotterdam, ouders helpen met het invullen van formulieren, wanneer ze dat moeilijk vinden.

4. Welkom in de horeca bij Hotspot Hutspot

Meer mensen krijgen het financieel moeilijk in aanloop naar de energiecrisis, ziet oprichter van Hotspot Hutspot Bob Richters: “Ik merk de laatste tijd dat mensen terughoudender zijn met bestellen, daar zie ik de krapte.”

Hotspot Hutspot zet zich in voor betaalbaar, warm en gezond eten voor iedereen. Het concept wordt grotendeels gerund door vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor een warme ‘daghap’ betaal je bij Hotspot Hutspot 6,50. En als je krap bij kas zit krijg je de maaltijd zelfs helemaal gratis. “Mensen vinden het vaak moeilijk om om hulp te vragen. Die schaamte proberen we zo veel mogelijk weg te halen. Als je eten nodig hebt krijg je dat gewoon. We werken altijd op basis van vertrouwen, door niet te veel informatie of ‘bewijs’ van armoede te vragen, zoals bijvoorbeeld de voedselbank dat wel doet.”  

Sinds kort heeft de organisatie het concept ‘Heat and eat’ in het leven geroepen. Mensen die thuis de verwarming niet meer aan durven of kunnen zetten, mogen bij Hotspot Hutspot of één van de inmiddels zeven aangesloten horeca-organisaties in Rotterdam warm binnen komen zitten. Verder zet Richters nóg meer in op weggeven: “We hebben bij de kassa bijvoorbeeld bonnen liggen die je gratis kan pakken en á la minute – of later – kan inleveren bij ons of een locatie die met ons meewerkt. Voor een maaltijd of kop koffie. Deze waardebonnen zijn betaald vanuit donaties.”

Hoe te steunen?

Donaties zijn welkom, maar niet de prioriteit, zegt Richters: “We hebben vooral behoefte aan horecazaken die zich bij ons aansluiten en hun deuren openen voor mensen die last hebben van kou en honger. Het zou mooi zijn als we straks verspreid door de stad allemaal horecapunten hebben die ervoor zorgen dat er geen Rotterdammer zonder eten blijft zitten. Hoe meer mensen we bereiken, hoe meer impact we hebben. Het armoedeprobleem en de schaamte zijn al groot genoeg. Laten we dus in ieder geval gastvrij zijn.”

5. Langdurig financiële steun met Collectief Kapitaal

Denise Harleman startte Collectief Kapitaal als een soort sociaal experiment. Hoe solidair zijn wij als mensen met elkaar? Hoe bereid zijn we om elkaar (financieel) te helpen? In verschillende steden zamelt Collectief Kapitaal geld in via donaties, en ondersteunt daarmee een aantal huishoudens een jaar lang financieel. De hulp die mensen via Collectief Kapitaal ontvangen is dus van langere duur. 

Collectief Kapitaal spreekt van bestaansonzekerheid in plaats van armoede omdat zij weinig geld zien als een groter probleem dan alleen ‘arm’ zijn. “Vaak begint het met te weinig geld”, schrijven zij. “Toekomstdromen verdwijnen als sneeuw voor de zon, de dag doorkomen is al moeilijk genoeg. Te weinig geld hebben leidt tot een leven dat voelt als drijfzand, tot een onzeker bestaan.”

Hoe te steunen?

Je kunt bij Collectief Kapitaal een donatie doen vanaf € 10, dit kan eenmalig of maandelijks. Maar Collectief Kapitaal betrekt haar donateurs graag meer. Naast donaties vraagt het collectief haar leden om mee te denken en praten. “Meer stemmen in het gesprek betekent immers meer inzichten”, schrijft de organisatie op hun website. “Daarom vragen we ieder lid om bij tenminste één van onze gespreksavonden te zijn. Idealiter delen we namelijk niet alleen geld met elkaar, maar ook een beetje tijd. Ook kun je meedoen aan een van onze werkgroepen, waarin donateurs zich samen inspannen om een bepaald onderdeel van Collectief Kapitaal te ontwikkelen.”

6. De Voedselbank: “voor iedereen”

De vraag naar voedselpakketten is gedurende de energiecrisis met zo’n vijftien- tot twintig procent gestegen, vertelt Helma Beker, bestuurslid Voedsel- en Fondsenwerving bij Voedselbank Rotterdam. “Het is schrijnend om te merken dat mensen die met armoede te maken krijgen, zich soms schamen om naar de voedselbank toe te stappen. Als je ons nodig hebt moet je absoluut contact opnemen. Jong of oud, we zijn er voor iedereen.”

Terwijl de vraag bij de voedselbank oploopt neemt het aanbod af. “Telers kweken vanwege de hoge prijzen veel gerichter, en hebben dus minder overschot.” En minder overschot betekent: minder donaties aan de voedselbank.

Hoe te steunen?

“Ik krijg af en toe hele lieve berichten van mensen die een paar flessen cola of een zak aardappelen over hebben, daar kunnen we helaas niet zoveel mee.” Met gelddonaties is de organisatie wel erg blij. “Vanaf vijf euro per maand help je een gezin al aan een voedselpakket.” 

Over de rol die de voedselbank in de energiecrisis kan spelen is Beker positief: “We kunnen een stijging tot vijfentwintig procent in vraag zeker aan. Vijftien procent meer vraag tijdens de coronacrisis, konden we op dat moment ook aan. We gaan bijvoorbeeld deels over op ingeblikt voedsel, zo zijn we minder afhankelijk van verse producten en overschotten van telers. Verder zetten we meer vragen uit bij donateurs en bedrijven met wie we vaker samenwerken.” Wat er gebeurt als de stijging in vraag naar voedselpakketten de vijfentwintig procent overschrijdt is volgens Beker speculatie. Maar ze geeft aan dat de Voedselbank nooit zomaar mensen weg zal sturen.

FLB_20191218_O8A0550

Lees meer

Ons Kent Ons: dineren bij Groenten Zonder Grenzen

Basia schoof aan bij het wekelijkse gratis diner tegen eenzaamheid en voedselverspilling.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.10.21

Jasmijn Mascini

Stagiair

Jasmijn Mascini (1999) is opgegroeid in Rotterdam. Ze houdt veel van de stad, de mensen en de cultuur hier. 

Profiel-pagina
Juul HQ–2

Juul Lit

Illustrator

Juul’s illustraties worden gekenmerkt door een heldere en kleurrijke beeldtaal. Haar achtergrond als grafisch vormgever schemert door in haar werk in de vorm van fascinaties voor verpakkingen en reclame. Haar grootste inspiratiebron is het dagelijks leven; thema’s als neo-romantiek, consumentisme en escapisme komen vrijwel altijd terug in haar werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.