Ga naar de inhoud

Studio Stadmaken over energiearmoede en woonbeleid

Studio Stadmaken is terug! Vers Beton en OPEN Rotterdam bundelen de krachten tijdens het Stadmakerscongres op vrijdag 4 november 2022. Onder leiding van journalist Sanne Poot en tafelheer Zico Lopes gaan we in twee talkshows met verschillende gasten in gesprek over de energiecrisis en het woonbeleid.

Studio stadmaken
beeld: Joyce de Vries

Hoe staat het met de wooncrisis?

13:00 -13:45 u, Balkon op Zuid

Een jaar geleden vond het Woonprotest plaats, waar zo’n 10.000 mensen protesteerden tegen het woonbeleid in Rotterdam. Deze zomer publiceerde de Rotterdamse Rekenkamer een kritisch rapport over de Rotterdamse Woonvisie. Tegenwoordig wil de gemeente bewoners beter betrekken bij stadsontwikkeling in ‘stadsvernieuwing 2.0’. Het in 2010 afgeschafte ministerie van Volkshuisvesting is met het nieuwe kabinet weer teruggekomen. Minister Hugo de Jonge komt met nieuwe maatregelen die ingrijpen in de markt. Waar staan we nu als het gaat om het woonbeleid?

Te gast:

 • Endry van Velzen, architect
 • Mustapha Eaisaouiyen, Tweebosbuurt bewoner en actief voor Recht op de Stad
 • Marianne Klerk en Inge Janse, onderzoeksjournalisten naar het bouwbeleid

Hoe komen we sociaal en duurzaam uit de energiecrisis?

14:45 – 15:30 u, Balkon op Zuid

Door de stijgende gas- en energieprijzen neemt de energiearmoede in de stad toe. Kwetsbare groepen voelen de crisis het eerst. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem er niet minder op geworden. Kunnen we deze energiecrisis gebruiken om zowel op sociaal als duurzaam vlak stappen te maken?

Te gast zijn o.a.:

 • Jelte Boeijenga, directeur Energie van Rotterdam, koepel van energiecoöperaties 
 • Houria Tourich, Taal-Milieucoach in Bospolder Tussendijken 
 • Renske Wienen, Campaigner bij DeGoedeZaak, klimaatactivist Extinction Rebellion,  Wijkraadslid Rotterdam Centrum

Kom je ook?

Het Stadsmakerscongres is dit jaar op vrijdag 4 november in Theater Zuidplein. Tickets zijn 20 euro, studenten kunnen gratis naar binnen. Meld je hier aan

Kun je niet komen? Kijk later de talkshows terug via OPEN Rotterdam en Vers Beton.

Over Studio Stadmaken

In Studio Stadmaken worden thema’s van het jaarlijkse Stadmakerscongres verbonden aan de actualiteit van de stad. Dit een onafhankelijke co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton, mogelijk gemaakt door AIR.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures