Ga naar de inhoud

Studio Stadmaken over energiearmoede en woonbeleid

Studio Stadmaken is terug! Vers Beton en OPEN Rotterdam bundelen de krachten tijdens het Stadmakerscongres op vrijdag 4 november 2022. Onder leiding van journalist Sanne Poot en tafelheer Zico Lopes gaan we in twee talkshows met verschillende gasten in gesprek over de energiecrisis en het woonbeleid.

Studio stadmaken
beeld: Joyce de Vries

Hoe staat het met de wooncrisis?

13:00 -13:45 u, Balkon op Zuid

Een jaar geleden vond het Woonprotest plaats, waar zo’n 10.000 mensen protesteerden tegen het woonbeleid in Rotterdam. Deze zomer publiceerde de Rotterdamse Rekenkamer een kritisch rapport over de Rotterdamse Woonvisie. Tegenwoordig wil de gemeente bewoners beter betrekken bij stadsontwikkeling in ‘stadsvernieuwing 2.0’. Het in 2010 afgeschafte ministerie van Volkshuisvesting is met het nieuwe kabinet weer teruggekomen. Minister Hugo de Jonge komt met nieuwe maatregelen die ingrijpen in de markt. Waar staan we nu als het gaat om het woonbeleid?

Te gast:

 • Endry van Velzen, architect
 • Mustapha Eaisaouiyen, Tweebosbuurt bewoner en actief voor Recht op de Stad
 • Marianne Klerk en Inge Janse, onderzoeksjournalisten naar het bouwbeleid

Hoe komen we sociaal en duurzaam uit de energiecrisis?

14:45 – 15:30 u, Balkon op Zuid

Door de stijgende gas- en energieprijzen neemt de energiearmoede in de stad toe. Kwetsbare groepen voelen de crisis het eerst. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem er niet minder op geworden. Kunnen we deze energiecrisis gebruiken om zowel op sociaal als duurzaam vlak stappen te maken?

Te gast zijn o.a.:

 • Jelte Boeijenga, directeur Energie van Rotterdam, koepel van energiecoöperaties 
 • Houria Tourich, Taal-Milieucoach in Bospolder Tussendijken 
 • Renske Wienen, Campaigner bij DeGoedeZaak, klimaatactivist Extinction Rebellion,  Wijkraadslid Rotterdam Centrum

Kom je ook?

Het Stadsmakerscongres is dit jaar op vrijdag 4 november in Theater Zuidplein. Tickets zijn 20 euro, studenten kunnen gratis naar binnen. Meld je hier aan

Kun je niet komen? Kijk later de talkshows terug via OPEN Rotterdam en Vers Beton.

Over Studio Stadmaken

In Studio Stadmaken worden thema’s van het jaarlijkse Stadmakerscongres verbonden aan de actualiteit van de stad. Dit een onafhankelijke co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton, mogelijk gemaakt door AIR.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures