Ga naar de inhoud

Thys Boer en Jonasz Dekkers over het nachtleven: “Het is een sociaal cohesieve kracht die je nergens anders vindt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De nacht is van levensbelang, vinden Rotterdammers Thys Boer en Jonasz Dekkers. Waarom dat zo is wordt uitgelegd in de door hen samengestelde bundel Geen dag zonder nacht. Dat mocht geen klaagzang worden. “De nacht is te waardevol om alleen maar over te zeuren.”

thys-jonasz-boek-nachtleven-dvd-04-2048×1365
beeld: Daphne van Drenth

Thys Boer (29) en Jonasz Dekkers (27) bestellen ieder een biertje en een shotje salmari. “Santé”, klinkt het. Dan storten beiden de inhoud van het shotglaasje met salmiaklikeur hun keelgat in. Ze lachen met elkaar, om elkaar. Af en toe steken ze een peuk op.

De levens van Boer en Dekkers staan grotendeels in het teken van de nacht. Boer is voorzitter van stichting N8W8 R’dam die de gemeente voorziet van advies over het nachtleven en kerndocent Leisure & Events Management aan de Willem de Kooning Academie. Dekkers is auteur en schrijft over het nachtleven voor het Rotterdamkatern van NRC. Ook promoveert hij aan de Universiteit Leiden. Wat de nacht voor ze betekent? “Alles.”

Daarom stelden ze een bundel samen die het belang van de nacht duidt. Boer en Dekkers vroegen 31 mensen – van politici tot dj’s – een persoonlijk verhaal te maken over de nacht. Zelf schreven ze het voor- en nawoord, redigeerden ze de bijdragen en hielden interviews. Alle bijdragers zijn te vatten onder een gemeenschappelijke deler: ze zijn gevormd door de nacht. Het resultaat is dan ook een ode aan de late uren, genaamd Geen dag zonder nacht.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam