Ga naar de inhoud

Thys Boer en Jonasz Dekkers over het nachtleven: “Het is een sociaal cohesieve kracht die je nergens anders vindt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De nacht is van levensbelang, vinden Rotterdammers Thys Boer en Jonasz Dekkers. Waarom dat zo is wordt uitgelegd in de door hen samengestelde bundel Geen dag zonder nacht. Dat mocht geen klaagzang worden. “De nacht is te waardevol om alleen maar over te zeuren.”

thys-jonasz-boek-nachtleven-dvd-04-2048×1365
beeld: Daphne van Drenth

Thys Boer (29) en Jonasz Dekkers (27) bestellen ieder een biertje en een shotje salmari. “Santé”, klinkt het. Dan storten beiden de inhoud van het shotglaasje met salmiaklikeur hun keelgat in. Ze lachen met elkaar, om elkaar. Af en toe steken ze een peuk op.

De levens van Boer en Dekkers staan grotendeels in het teken van de nacht. Boer is voorzitter van stichting N8W8 R’dam die de gemeente voorziet van advies over het nachtleven en kerndocent Leisure & Events Management aan de Willem de Kooning Academie. Dekkers is auteur en schrijft over het nachtleven voor het Rotterdamkatern van NRC. Ook promoveert hij aan de Universiteit Leiden. Wat de nacht voor ze betekent? “Alles.”

Daarom stelden ze een bundel samen die het belang van de nacht duidt. Boer en Dekkers vroegen 31 mensen – van politici tot dj’s – een persoonlijk verhaal te maken over de nacht. Zelf schreven ze het voor- en nawoord, redigeerden ze de bijdragen en hielden interviews. Alle bijdragers zijn te vatten onder een gemeenschappelijke deler: ze zijn gevormd door de nacht. Het resultaat is dan ook een ode aan de late uren, genaamd Geen dag zonder nacht.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures