Ga naar de inhoud

Tien jaar NPRZ: een “sleepbootje” dat het stuur niet graag uit handen geeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er gaapt een gigantische kloof tussen de bestuurlijke werkelijkheid en de beleving van bewoners op Zuid. Dat bleek opnieuw bij de commissievergadering over de tussenevaluatie van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). De kloof moet niet alleen het NPRZ zich aantrekken, maar ook een te afwachtende gemeenteraad.

NPRZ
beeld: Oana Clitan

Vraag mensen op Zuid wat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is en ze halen hun schouders op. Geen idee. Cary Lindeborg, voorzitter van de wijkraad Lombardijen, nam de proef op de som en benaderde willekeurige wijkgenoten. Slechts één van de tien had van het NPRZ gehoord en noemde het nieuwe Zuidplein. De voorzitter noemt het “een kwalijke zaak” dat haar wijk na tien jaar niets van het programma heeft meegekregen. “Je kunt wel mooie gebouwen neerzetten, maar als je niet investeert in mensen, in de kinderen en jongeren, hebben zij helemaal geen geld om rond te lopen in dat mooie Zuidplein.”

Lindeborg was een van de drie burger-insprekers op de commissievergadering van 12 oktober over werk, inkomen, onderwijs, schulden, samenleven, armoede en NPRZ (Wiossan). Agendapunt was de tussentijdse evaluatie van het NPRZ, ‘Tot hier en nu verder’. Het rapport, opgesteld door oud-minister en topambtenaar Martin van Rijn, is opvallend mild. Dankzij het grootschalige verbeterprogramma voor Zuid op het gebied van wonen, werk en school gaat het met de inwoners beter dan tien jaar geleden, stelt hij. Zo komen meer bewoners aan het werk, zit er een stijgende lijn in de schoolprestaties en verbetert de woningvoorraad. 

Tegelijkertijd zijn de resultaten “kwetsbaar” en vraagt de economische structuur meer aandacht. Voor het realiseren van de gestelde ambities zijn “intensiveringen”, “doorbraken” en “aanvullende strategieën” nodig. Denk bij intensiveringen aan begeleiding van de groep mensen die nu geen werk vinden. Denk bij doorbraken aan de aanpak van kwalitatief slechte (particuliere) woonvoorraad en de aanpak van het lerarentekort. En denk bij aanvullende strategieën aan een kansrijke en gezonde omgeving voor kinderen die opgroeien op Zuid.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam