Ga naar de inhoud

Tien jaar NPRZ: een “sleepbootje” dat het stuur niet graag uit handen geeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er gaapt een gigantische kloof tussen de bestuurlijke werkelijkheid en de beleving van bewoners op Zuid. Dat bleek opnieuw bij de commissievergadering over de tussenevaluatie van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). De kloof moet niet alleen het NPRZ zich aantrekken, maar ook een te afwachtende gemeenteraad.

NPRZ
beeld: Oana Clitan

Vraag mensen op Zuid wat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is en ze halen hun schouders op. Geen idee. Cary Lindeborg, voorzitter van de wijkraad Lombardijen, nam de proef op de som en benaderde willekeurige wijkgenoten. Slechts één van de tien had van het NPRZ gehoord en noemde het nieuwe Zuidplein. De voorzitter noemt het “een kwalijke zaak” dat haar wijk na tien jaar niets van het programma heeft meegekregen. “Je kunt wel mooie gebouwen neerzetten, maar als je niet investeert in mensen, in de kinderen en jongeren, hebben zij helemaal geen geld om rond te lopen in dat mooie Zuidplein.”

Lindeborg was een van de drie burger-insprekers op de commissievergadering van 12 oktober over werk, inkomen, onderwijs, schulden, samenleven, armoede en NPRZ (Wiossan). Agendapunt was de tussentijdse evaluatie van het NPRZ, ‘Tot hier en nu verder’. Het rapport, opgesteld door oud-minister en topambtenaar Martin van Rijn, is opvallend mild. Dankzij het grootschalige verbeterprogramma voor Zuid op het gebied van wonen, werk en school gaat het met de inwoners beter dan tien jaar geleden, stelt hij. Zo komen meer bewoners aan het werk, zit er een stijgende lijn in de schoolprestaties en verbetert de woningvoorraad. 

Tegelijkertijd zijn de resultaten “kwetsbaar” en vraagt de economische structuur meer aandacht. Voor het realiseren van de gestelde ambities zijn “intensiveringen”, “doorbraken” en “aanvullende strategieën” nodig. Denk bij intensiveringen aan begeleiding van de groep mensen die nu geen werk vinden. Denk bij doorbraken aan de aanpak van kwalitatief slechte (particuliere) woonvoorraad en de aanpak van het lerarentekort. En denk bij aanvullende strategieën aan een kansrijke en gezonde omgeving voor kinderen die opgroeien op Zuid.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam