Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
NPRZ
Beeld door: beeld: Oana Clitan

Vraag mensen op Zuid wat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is en ze halen hun schouders op. Geen idee. Cary Lindeborg, voorzitter van de wijkraad Lombardijen, nam de proef op de som en benaderde willekeurige wijkgenoten. Slechts één van de tien had van het NPRZ gehoord en noemde het nieuwe Zuidplein. De voorzitter noemt het “een kwalijke zaak” dat haar wijk na tien jaar niets van het programma heeft meegekregen. “Je kunt wel mooie gebouwen neerzetten, maar als je niet investeert in mensen, in de kinderen en jongeren, hebben zij helemaal geen geld om rond te lopen in dat mooie Zuidplein.”

Lindeborg was een van de drie burger-insprekers op de commissievergadering van 12 oktober over werk, inkomen, onderwijs, schulden, samenleven, armoede en NPRZ (Wiossan). Agendapunt was de tussentijdse evaluatie van het NPRZ, ‘Tot hier en nu verder’. Het rapport, opgesteld door oud-minister en topambtenaar Martin van Rijn, is opvallend mild. Dankzij het grootschalige verbeterprogramma voor Zuid op het gebied van wonen, werk en school gaat het met de inwoners beter dan tien jaar geleden, stelt hij. Zo komen meer bewoners aan het werk, zit er een stijgende lijn in de schoolprestaties en verbetert de woningvoorraad. 

Tegelijkertijd zijn de resultaten “kwetsbaar” en vraagt de economische structuur meer aandacht. Voor het realiseren van de gestelde ambities zijn “intensiveringen”, “doorbraken” en “aanvullende strategieën” nodig. Denk bij intensiveringen aan begeleiding van de groep mensen die nu geen werk vinden. Denk bij doorbraken aan de aanpak van kwalitatief slechte (particuliere) woonvoorraad en de aanpak van het lerarentekort. En denk bij aanvullende strategieën aan een kansrijke en gezonde omgeving voor kinderen die opgroeien op Zuid.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De term G4 wordt gebruikt om de vier grootste steden van Nederland aan te geven, namelijk Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. ↩︎
  2. Oud-Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk en Feijenoord. ↩︎
sk

Saskia Klaassen

Chef onderzoeksredactie

Saskia Klaassen (1966) is na omzwervingen langs verschillende media en maatschappelijke organisaties terug op de plek waar ze als journalist begon: Rotterdam.

[email protected]

Profiel-pagina
Oana_headshot

Oana Clitan

Illustrator

Oana Clitan houdt zich bezig met collages, GIFs en tekeningen over de relatie van mensen met technologie en massamedia. Haar werk kan ontwerp, kunst of illustratie zijn, en ze houdt er van referenties naar de jaren 90 te gebruiken.

Profiel-pagina