Ga naar de inhoud

Tramhaus maakte activistisch nummer Make It Happen: “Rotterdam wil gaaf zijn, maar er zijn zo veel fucked up situaties” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse band Tramhaus speelde afgelopen zomer vele festivals plat met zijn intense postpunk en de single ‘Make It Happen’. Een sneer naar de stadsslogan, inclusief een kritische video over wederopbouwwijk de Wielewaal: wat wil de band daarmee zeggen? En moet je als activistische muzikant ook antwoorden hebben? 

VERS BETON – TRAMHAUS ROTTERDAM – LISA DIEDERIK (C)-08
beeld: Lisa Diederik

Zo’n twee jaar geleden vertelde Kick Vogel in het Algemeen Dagblad hoe zijn verloofde Ciska na een avondje uit op de Mathenesserlaan werd geschept door een veel te hard rijdende auto. De bestuurder rijdt door, Kick blijft achter met zijn zwaargewonde vriendin, die drie weken later in het ziekenhuis overlijdt. Hij pleit er vervolgens bij de gemeente voor om de maximumsnelheid in West omlaag te brengen naar 30 kilometer per uur, en hardrijders strenger te straffen. Nog geen jaar na de aanrijding wordt op bijna dezelfde plek een meisje van veertien doodgereden.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam