Ga naar de inhoud

Vrouwenorganisaties in het stadsarchief: “Belangrijk dat hun aandeel in de geschiedenis van Rotterdam zichtbaar is” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2019 werd op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie en inclusie, een berg archiefmateriaal van vrouwenorganisaties tussen 1960 en 2000 gevonden. Historicus Marjan Beijering en mediamaker Anouk van Mil maken op basis hiervan de tot nu toe onderbelichte rol van vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis zichtbaar.

staking megafoon
beeld: Archiefbeelden DIG IT UP

Ik ontmoet Marjan Beijering en Anouk van Mil bij Het Nieuwe Instituut, want daar was afgelopen tijd hun pop-up expositie ‘Hoor Haar’ te zien. Deze expositie is een voortvloeisel uit het project Gerse Vrouwen van galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Dit project dat in 2020 startte, produceert en preserveert archiefstukken over vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis. 

“De expo is gecentreerd rondom het verhaal van Mieke de Wit”, vertelt Beijering. “Als er in de jaren ’70 en ’80 iets gebeurde op het gebied van vrouwen was Mieke erbij. Ze heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan het opzetten van vrouwenstudies aan de Erasmus Universiteit, zat bij verschillende vrouwengroepen en was betrokken bij de feministische Filmgroep Storing”. Toch kennen weinig mensen haar verhaal.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Bij de gemeente ontbreekt een cultuurpolitieke visie op wat de stad nodig heeft”

    • Kunst en Cultuur

    Deze maand beslist de gemeenteraad over de toekenning van de cultuurplangelden, aan de hand van adviezen over het Cultuurplan 2025-2028. Wethouder Said Kasmi stelde daarvoor een onafhankelijke adviescommissie in die werd ondersteund door een extern adviesbureau, nadat hij in 2023 de Raad voor Kunst en Cultuur ophief. Volgens de Rotterdamse Kunststichting mocht het allermaal niet baten: de structurele problemen duren onverminderd voort. Lees hun ongevraagd advies. 

  • Bij Truus gingen niet alleen de nieuwste reportages, maar ook de wederwaardigheden over de toonbank

    • Kunst en Cultuur

    Een halve eeuw lang kon de Rotterdammer bij Veenstra terecht voor alles – van wereldjournalistiek tot literaire kritieken en van lectuur tot wenskaarten. In een alsmaar gentrificerend Lusthofkwartier was dat een van de weinige constanten. Maar met de tijd verdween ook de wens – en daarmee Truus. Deze maand sloot de buurtboekhandel de deuren, maar niet zonder een tijdloos afscheid.

  • “We gaan Nederland bevrijden van neutraliteit”

    • Kunst en Cultuur

    Neutraliteit is een groot goed in de Nederlandse media, cultuur en wetenschap. Maar hoe neutraal zijn we eigenlijk – en wat betekent dat in tijden van oorlog? Festival New Radicalisms onderzocht de grenzen van neutraal-zijn. Arlette van den Berg was erbij en sprak met organisator Shirin Mirachor, directeur van (A)WAKE.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam