Ga naar de inhoud

Vrouwenorganisaties in het stadsarchief: “Belangrijk dat hun aandeel in de geschiedenis van Rotterdam zichtbaar is” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2019 werd op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie en inclusie, een berg archiefmateriaal van vrouwenorganisaties tussen 1960 en 2000 gevonden. Historicus Marjan Beijering en mediamaker Anouk van Mil maken op basis hiervan de tot nu toe onderbelichte rol van vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis zichtbaar.

staking megafoon
beeld: Archiefbeelden DIG IT UP

Ik ontmoet Marjan Beijering en Anouk van Mil bij Het Nieuwe Instituut, want daar was afgelopen tijd hun pop-up expositie ‘Hoor Haar’ te zien. Deze expositie is een voortvloeisel uit het project Gerse Vrouwen van galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Dit project dat in 2020 startte, produceert en preserveert archiefstukken over vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis. 

“De expo is gecentreerd rondom het verhaal van Mieke de Wit”, vertelt Beijering. “Als er in de jaren ’70 en ’80 iets gebeurde op het gebied van vrouwen was Mieke erbij. Ze heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan het opzetten van vrouwenstudies aan de Erasmus Universiteit, zat bij verschillende vrouwengroepen en was betrokken bij de feministische Filmgroep Storing”. Toch kennen weinig mensen haar verhaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures