Ga naar de inhoud

Vrouwenorganisaties in het stadsarchief: “Belangrijk dat hun aandeel in de geschiedenis van Rotterdam zichtbaar is” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2019 werd op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie en inclusie, een berg archiefmateriaal van vrouwenorganisaties tussen 1960 en 2000 gevonden. Historicus Marjan Beijering en mediamaker Anouk van Mil maken op basis hiervan de tot nu toe onderbelichte rol van vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis zichtbaar.

staking megafoon
beeld: Archiefbeelden DIG IT UP

Ik ontmoet Marjan Beijering en Anouk van Mil bij Het Nieuwe Instituut, want daar was afgelopen tijd hun pop-up expositie ‘Hoor Haar’ te zien. Deze expositie is een voortvloeisel uit het project Gerse Vrouwen van galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Dit project dat in 2020 startte, produceert en preserveert archiefstukken over vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis. 

“De expo is gecentreerd rondom het verhaal van Mieke de Wit”, vertelt Beijering. “Als er in de jaren ’70 en ’80 iets gebeurde op het gebied van vrouwen was Mieke erbij. Ze heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan het opzetten van vrouwenstudies aan de Erasmus Universiteit, zat bij verschillende vrouwengroepen en was betrokken bij de feministische Filmgroep Storing”. Toch kennen weinig mensen haar verhaal.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam