Ga naar de inhoud

Vrouwenorganisaties in het stadsarchief: “Belangrijk dat hun aandeel in de geschiedenis van Rotterdam zichtbaar is” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2019 werd op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie en inclusie, een berg archiefmateriaal van vrouwenorganisaties tussen 1960 en 2000 gevonden. Historicus Marjan Beijering en mediamaker Anouk van Mil maken op basis hiervan de tot nu toe onderbelichte rol van vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis zichtbaar.

staking megafoon
beeld: Archiefbeelden DIG IT UP

Ik ontmoet Marjan Beijering en Anouk van Mil bij Het Nieuwe Instituut, want daar was afgelopen tijd hun pop-up expositie ‘Hoor Haar’ te zien. Deze expositie is een voortvloeisel uit het project Gerse Vrouwen van galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Dit project dat in 2020 startte, produceert en preserveert archiefstukken over vrouwen in de Rotterdamse geschiedenis. 

“De expo is gecentreerd rondom het verhaal van Mieke de Wit”, vertelt Beijering. “Als er in de jaren ’70 en ’80 iets gebeurde op het gebied van vrouwen was Mieke erbij. Ze heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan het opzetten van vrouwenstudies aan de Erasmus Universiteit, zat bij verschillende vrouwengroepen en was betrokken bij de feministische Filmgroep Storing”. Toch kennen weinig mensen haar verhaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures