Ga naar de inhoud

Waar spoken word thuiskomt

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: spoken word-collectief Spraakuhloos brengt de moeilijkste zaken kunstig onder woorden tijdens haar achtjarig jubileum in het Oude Luxor Theater.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – grijs – 2022
beeld: Nina Fernande

Als ik vanaf buiten een blik werp door de met dikke regendruppels bedekte ruiten van het Oude Luxor Theater, zit de bar al behoorlijk vol. Alle stoelen zijn gericht naar het podium waar een microfoon rust in de standaard.

Achter de (open) mic staat één van de talenten die op het open podium hun geluk bij het publiek willen beproeven. Ik herken de meeslepende cadans van spoken word. De meest scherpe lines worden luid beantwoord door het kenmerkende vingergeknip, een vorm van tussentijds applaus. Het niveau van de voordrachten ligt hoog. Dit ontgaat ook het barpersoneel niet, zij luisteren aandachtig mee tijdens hun werkzaamheden.

Chido, de energieke en complimenteuze host van dit gedeelte van de avond, kondigt het ene na het andere talent aan, in aanloop naar de hoofdvoorstelling. Want het echte werk, het achtjarig jubileum van het spoken word-collectief Spraakuhloos, moet nog beginnen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam