Ga naar de inhoud

Waar spoken word thuiskomt

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: spoken word-collectief Spraakuhloos brengt de moeilijkste zaken kunstig onder woorden tijdens haar achtjarig jubileum in het Oude Luxor Theater.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – grijs – 2022
beeld: Nina Fernande

Als ik vanaf buiten een blik werp door de met dikke regendruppels bedekte ruiten van het Oude Luxor Theater, zit de bar al behoorlijk vol. Alle stoelen zijn gericht naar het podium waar een microfoon rust in de standaard.

Achter de (open) mic staat één van de talenten die op het open podium hun geluk bij het publiek willen beproeven. Ik herken de meeslepende cadans van spoken word. De meest scherpe lines worden luid beantwoord door het kenmerkende vingergeknip, een vorm van tussentijds applaus. Het niveau van de voordrachten ligt hoog. Dit ontgaat ook het barpersoneel niet, zij luisteren aandachtig mee tijdens hun werkzaamheden.

Chido, de energieke en complimenteuze host van dit gedeelte van de avond, kondigt het ene na het andere talent aan, in aanloop naar de hoofdvoorstelling. Want het echte werk, het achtjarig jubileum van het spoken word-collectief Spraakuhloos, moet nog beginnen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam