Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Erasmus Header
Beeld door: beeld: Oana Clitan

Erasmus kom je op verschillende manieren en plaatsen tegen in Rotterdam. Van spreuken op gebouwen tot de naam van de universiteit. Dat bouwwerken zoals de Erasmusbrug en het Erasmus MC, vernoemd zijn naar de in Rotterdam geboren Desiderius Erasmus (1469-1536) valt goed te begrijpen. Erasmus was in zijn tijd een beroemde schrijver, theoloog en denker. 

In haar biografie over Erasmus schrijft Sandra Langereis dat hij tijdens zijn vele reizen door Europa regelmatig als held door stadsbesturen werd ontvangen. Eretitels als de Germaanse Socrates en ‘het geweten van Europa’ vielen hem ten deel. De Rotterdamse veelschrijver werd in 2009 uitgeroepen tot de grootste Rotterdammer. Maar wat zit er achter deze Erasmuspromotie? En waarom wordt juist de theoloog uit de vijftiende en zestiende eeuw zo geschikt gevonden om te fungeren als uithangbord van de stad?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Foto voor Havenloods 2018

Jan de Bas

Jan de Bas (1964) is cultuurhistoricus. Hij schrijft over uiteenlopende cultuuruitingen, zoals cartoons, tijdschriften en poëzie. Meest recente publicaties: Corona in cartoons. Terugblik op een niet normaal jaar (2021), Ben ik zo slim of jij zo dom. De levenskunstfilosofie van Louis van Gaal (2022) en Desiderius Erasmus. Levenswijsheden (2022). 

Profiel-pagina
Oana_headshot

Oana Clitan

Illustrator

Oana Clitan houdt zich bezig met collages, GIFs en tekeningen over de relatie van mensen met technologie en massamedia. Haar werk kan ontwerp, kunst of illustratie zijn, en ze houdt er van referenties naar de jaren 90 te gebruiken.

Profiel-pagina