Rotterdam viert op 29 oktober de verjaardag van Desiderius Erasmus, en daarom is het nu Erasmusweek. Hij is de favoriete ‘knuffelintellectueel’ die kan worden ingezet bij alle vormen van citymarketing. Waarom wordt hij zo graag omarmd als stadsicoon?
Erasmus kom je op verschillende manieren en plaatsen tegen in Rotterdam. Van spreuken op gebouwen tot de naam van de universiteit. Dat bouwwerken zoals de Erasmusbrug en het Erasmus MC, vernoemd zijn naar de in Rotterdam geboren Desiderius Erasmus (1469-1536) valt goed te begrijpen. Erasmus was in zijn tijd een beroemde schrijver, theoloog en denker.
In haar biografie over Erasmus schrijft Sandra Langereis dat hij tijdens zijn vele reizen door Europa regelmatig als held door stadsbesturen werd ontvangen. Eretitels als de Germaanse Socrates en ‘het geweten van Europa’ vielen hem ten deel. De Rotterdamse veelschrijver werd in 2009 uitgeroepen tot de grootste Rotterdammer. Maar wat zit er achter deze Erasmuspromotie? En waarom wordt juist de theoloog uit de vijftiende en zestiende eeuw zo geschikt gevonden om te fungeren als uithangbord van de stad?
Nog geen reactie — begin de discussie!