Ga naar de inhoud

Waarom Erasmus het uithangbord van de stad is geworden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam viert op 29 oktober de verjaardag van Desiderius Erasmus, en daarom is het nu Erasmusweek. Hij is de favoriete ‘knuffelintellectueel’ die kan worden ingezet bij alle vormen van citymarketing. Waarom wordt hij zo graag omarmd als stadsicoon?

Erasmus Header
beeld: Oana Clitan

Erasmus kom je op verschillende manieren en plaatsen tegen in Rotterdam. Van spreuken op gebouwen tot de naam van de universiteit. Dat bouwwerken zoals de Erasmusbrug en het Erasmus MC, vernoemd zijn naar de in Rotterdam geboren Desiderius Erasmus (1469-1536) valt goed te begrijpen. Erasmus was in zijn tijd een beroemde schrijver, theoloog en denker. 

In haar biografie over Erasmus schrijft Sandra Langereis dat hij tijdens zijn vele reizen door Europa regelmatig als held door stadsbesturen werd ontvangen. Eretitels als de Germaanse Socrates en ‘het geweten van Europa’ vielen hem ten deel. De Rotterdamse veelschrijver werd in 2009 uitgeroepen tot de grootste Rotterdammer. Maar wat zit er achter deze Erasmuspromotie? En waarom wordt juist de theoloog uit de vijftiende en zestiende eeuw zo geschikt gevonden om te fungeren als uithangbord van de stad?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam