Ga naar de inhoud

Wat we kunnen leren van tegenspraak en solidariteit uit de stadsvernieuwing — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente zet tegenwoordig in op ‘stadsvernieuwing 2.0’ en wil bewoners meer zeggenschap geven. Psycholoog en mede-initiatiefnemer van Recht op de Stad Joke van der Zwaard zet uiteen hoe de stadsvernieuwing oorspronkelijk eruit zag, hoe het verdween en hoe we het nieuw leven in kunnen blazen.

Tweebosbuurt 2022 07 12 foto Joke Schot (3) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Stadsvernieuwing 1.0 is, kennelijk, voor de gemeente de referentie om zeggenschap van bewoners in het woondomein vandaag de dag inhoud en vorm te geven. Laten we daarom eens kijken wat dat vroeger inhield én hoe bewoners de zeggenschap weer zijn kwijtgeraakt. Misschien wordt dan duidelijker wat ervoor nodig is om die zeggenschap terug te veroveren.

 Dan moeten we dus terug naar de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, toen Rotterdam een stad was waar de gemeente veel huisjesmelkers, in dit geval krottenkoningen, in oude wijken uitkocht. En wijkbewoners samen met gemeenteambtenaren in projectgroepen toekomstplannen maakten voor hun wijk. Welke huizen moeten worden gesloopt, gerenoveerd of opgeknapt? Wat voor soort huizen en welke voorzieningen hebben we nodig? Scholen, gezondheidscentrum, bibliotheek, buurthuizen en sportlocaties. 

En hoe kunnen we meer ruimte en meer groen maken? In die projectgroepen hadden bewoners en ambtenaren een stem. Als ze er niet uitkwamen, werd de kwestie voorgelegd in een gemeenteraadscommissie, wat bijna nooit voorkwam. Niet onbelangrijk: bewoners hadden hun eigen betaalde deskundigen: bouwkundigen die de rekeningen en tekeningen in gewone mensentaal konden vertalen; en vice versa. En opbouwwerkers die de bewonerswerkgroepen begeleidden en meehielpen met het organiseren van de grote wijkvergaderingen waarin de voorstellen werden voorgelegd en de wensen en eisen werden opgehaald.

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Het is niet alleen de zeggenschap van burgers over de woonomgeving die hen is afgepakt. Dat geldt ook voor burgers met kinderen, ook wel bekend als ouders. Die hebben, zeker hier Zuid, niets in te brengen over het jeugdbeleid. Aldus Wijkraad Feijenoord in een brief aan de voorgangster van Hugo de Jonge. http://www.pedeng.nl/kajsa

  • dag Joke en Joke,
    hehe, Vers Beton wordt ook wakker 🙂
    al anderhalf jaar geleden heb ik wat redactieleden gewezen op de Verordeningen die destijds golden, en zo weer uit het gemeente-archief worden gehaald.
    Ook heb ik gemeld dat ik tegelijkertijd mijn werk heb hervat, als gemandateerd stedebouwkundig op Zuid, in overleg met bewoners en ondernemers. Dat is inmiddels geland in het Vreewijkhuis, met als projectnaam Roffa 5314. Jullie zijn welkom om eens te komen kijken/praten daar….

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

  • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

  • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

    • Architectuurkritiek

    Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Bekijk alle vacatures