De gemeente zet tegenwoordig in op ‘stadsvernieuwing 2.0’ en wil bewoners meer zeggenschap geven. Psycholoog en mede-initiatiefnemer van Recht op de Stad Joke van der Zwaard zet uiteen hoe de stadsvernieuwing oorspronkelijk eruit zag, hoe het verdween en hoe we het nieuw leven in kunnen blazen.
Stadsvernieuwing 1.0 is, kennelijk, voor de gemeente de referentie om zeggenschap van bewoners in het woondomein vandaag de dag inhoud en vorm te geven. Laten we daarom eens kijken wat dat vroeger inhield én hoe bewoners de zeggenschap weer zijn kwijtgeraakt. Misschien wordt dan duidelijker wat ervoor nodig is om die zeggenschap terug te veroveren.
Dan moeten we dus terug naar de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, toen Rotterdam een stad was waar de gemeente veel huisjesmelkers, in dit geval krottenkoningen, in oude wijken uitkocht. En wijkbewoners samen met gemeenteambtenaren in projectgroepen toekomstplannen maakten voor hun wijk. Welke huizen moeten worden gesloopt, gerenoveerd of opgeknapt? Wat voor soort huizen en welke voorzieningen hebben we nodig? Scholen, gezondheidscentrum, bibliotheek, buurthuizen en sportlocaties.
En hoe kunnen we meer ruimte en meer groen maken? In die projectgroepen hadden bewoners en ambtenaren een stem. Als ze er niet uitkwamen, werd de kwestie voorgelegd in een gemeenteraadscommissie, wat bijna nooit voorkwam. Niet onbelangrijk: bewoners hadden hun eigen betaalde deskundigen: bouwkundigen die de rekeningen en tekeningen in gewone mensentaal konden vertalen; en vice versa. En opbouwwerkers die de bewonerswerkgroepen begeleidden en meehielpen met het organiseren van de grote wijkvergaderingen waarin de voorstellen werden voorgelegd en de wensen en eisen werden opgehaald.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Het is niet alleen de zeggenschap van burgers over de woonomgeving die hen is afgepakt. Dat geldt ook voor burgers met kinderen, ook wel bekend als ouders. Die hebben, zeker hier Zuid, niets in te brengen over het jeugdbeleid. Aldus Wijkraad Feijenoord in een brief aan de voorgangster van Hugo de Jonge. http://www.pedeng.nl/kajsa
dag Joke en Joke,
hehe, Vers Beton wordt ook wakker 🙂
al anderhalf jaar geleden heb ik wat redactieleden gewezen op de Verordeningen die destijds golden, en zo weer uit het gemeente-archief worden gehaald.
Ook heb ik gemeld dat ik tegelijkertijd mijn werk heb hervat, als gemandateerd stedebouwkundig op Zuid, in overleg met bewoners en ondernemers. Dat is inmiddels geland in het Vreewijkhuis, met als projectnaam Roffa 5314. Jullie zijn welkom om eens te komen kijken/praten daar….