Ga naar de inhoud

“We praten veel over inclusiviteit, maar dat gaat nooit over jongeren met een beperking” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor kinderen en jongeren met een beperking zijn er in Rotterdam te veel obstakels om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Dat concludeerde de gemeentelijke kinderombudsman Stans Goudsmit. Vers Beton sprak haar en jongere Boris van Zanten (18) over hoe de stad wel toegankelijk kan en móet worden.

Geisje-VersBeton-StansGoudsmit03
beeld: Geisje van der Linden

De kinderombudsman behandelt klachten van Rotterdamse burgers over de gemeente, jeugdhulp en onderwijs. Ook is uitleggen wat kinderrechten betekenen een belangrijke taak van de kinderombudsman, zoals het recht op onderwijs of het recht op zorg. Ze geeft voorlichting over deze rechten aan kinderen, jongeren, ouders en professionele organisaties en gaat hierover in gesprek met kinderen en jongeren.

Afgelopen week was de presentatie van het rapport Hoor mij en zie mij! Dat ging op een bijzondere manier: gepresenteerd door een aantal jongeren met een beperking. Hoe was het?

Stans Goudsmit: “Met de presentatie was ik heel blij – al is dat een gek woord bij dit onderwerp. Doordat de jongeren over wie het gaat, zoals Boris hier naast mij, zelf het rapport presenteerden, kwam het echt meer binnen dan wanneer ik het vertel. De conclusie: dat een inclusieve wereld voor deze kinderen en jongeren met een beperking nog ver weg is. Ze lopen in het dagelijks leven tegen te veel obstakels aan en leven in een gescheiden wereld. Er waren wethouders, ambtenaren, fondsen, mensen uit het onderwijs, leerlingen, maatschappelijke organisaties. Je zag hun oren echt open gaan bij het verhaal van de jongeren.”

Boris van Zanten: “Ik denk dat het als een bommetje aangekomen is bij de organisaties die er ook echt wat mee kunnen. Ik heb ook bij de lunch erna nog met de wethouder gepraat.”

Goudsmit: “Mijn rol als kinderombudsman is nu om al deze mensen bij de les te houden. Want met alleen het rapport is de wereld nog geen steek verder. We praten veel over inclusiviteit, maar dat gaat zelden over deze groep. Jongeren en kinderen met een beperking zijn in mijn beleving gewoon een beetje vergeten tot nu toe. Ook in het onderwijs zie ik nu pas het besef doordringen: dit doen we niet goed.”

Zo’n zeven procent van de kinderen zit op speciaal onderwijs. En zelfs tien tot twintig procent van de Rotterdamse kinderen en jongeren heeft een beperking, van fysieke problemen tot een chronische ziekte of autisme. Wat gaat er voor hen mis in het onderwijs?

Goudsmit: “Er staat van jongs af aan een muur tussen kinderen met en zonder beperking. Dat begint al in de speeltuin waar je met een rolstoel of handicap niet in kan, gaat verder op het speciaal onderwijs en de sportclub waar je alleen in een speciaal team voor handicaps kunt. Ze leven in compleet gescheiden werelden. Pas als ze na de middelbare school naar een vervolgopleiding gaan, komen jongeren met en zonder beperking elkaar tegen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • De Ticketbank: gratis entreekaartjes voor mensen die in armoede leven

    • Samenleving en zorg

    In een eroderend kunst- en cultuurlandschap met een almaar breder wordende kloof tussen arm en rijk, ontkom je niet aan de indruk dat sportieve, kunstzinnige en culturele uitstapjes steeds elitairder worden. Toch ontspruit er soms een initiatief dat hoopvol stemt. Zoals de Ticketbank, die mensen die met armoede worstelen gratis toegangskaarten voor evenementen aanbiedt. Vers Beton interviewde oprichter Menoush Ibrahim.

  • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

    • Samenleving en zorg

    Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures