Rotterdam koestert gebouwen uit de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, zoals het Groothandelsgebouw. Maar ook naar gebouwen van nà 1965 zoals de Pompenburgflat moet met veel meer respect gekeken worden, concludeert Joosje van Geest.
“Het is een uniek blok, een prachtig ontwerp met heel fijne woningen. Vanaf de open galerijen heb je zicht op de gezamenlijke, groene binnentuin. Er zijn verschillende woningtypes, maar bijna ieder appartement is op het zuiden gericht. Net als in een doorzonwoning schijnt het zonlicht dwars door mijn huis”, vertelt een bezorgde bewoner van het appartementencomplex Pompenburg, wiens naam bij de redactie bekend is. Zij verzet zich vanuit de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg tegen de sloop van het gebouw, dat in 1977-1981 naar ontwerp van architect Carel Weeber (1937) werd gebouwd aan Pompenburg-Doelstraat vlakbij het Hofplein. Een U-vormige galerijflat met prachtige rond gemetselde hoeken.
In het gemeentelijke plan RISE wordt namelijk voorgesteld om dit gebouw te slopen, samen met de aangrenzende verzekeringsgebouwen Hofplein 33 (uit 1987) en het bijzondere EN-NEN kantoor (uit 1959), en te vervangen door hoge torens. De 226 sociale huurwoningen van Havensteder en de kantoren moeten geheel wijken, alleen het bronzen kunstwerk Tor und Stele (1994) van Günter Förg in de Doelstraat wordt zorgvuldig behouden. Dit sloop-nieuwbouwplan RISE hangt nauw samen met de geplande vergroening van het Hofplein, een van de zeven stadsprojecten. Het idee daarachter is dat meer planten en bomen in de stad de leefbaarheid zullen verbeteren. Ironisch genoeg was de bouw van de nog maar 40 jaar oude flat, met prima drie- en vierkamerwoningen, destijds ook bedoeld om de woonkwaliteit van de binnenstad te verbeteren.
Al 4 reacties — discussieer mee!
Goed stuk, mooie foto,s. En voor de ontwerper van het nieuwe Hofplein hoeft Pompenburg niet gesloopt te worden en kan het glazen kantoor worden ingepast. De torens van Rise zullen ook veel schaduw en windhinder op het plein veroorzaken.
Helder betoog. Ik ben nu wel benieuwd naar de plattegronden van de verschillende woningtypes in het gebouw. De bijzonderheid en kwaliteit van het project schuilt daar ook in volgens mij. Deze zou je dan moeten vergelijken met die in de nieuwe torens.
Goed idee! Ik kan hier geen afbeelding plaatsen, maar de plattegronden van Weeber kan je hier bekijken:
https://post65.nl/wat-vind-jij-van-rotterdams-post65-erfgoed/
Mooi pleidooi! Duurzaamheid gaat niet samen met verspilling. Pompenburg is een architectonisch statement dat mag worden gekoesterd. Transformeer Pompenburg, EN-NEN en Hofplein 33 tot een smaakvol woongebouw met allure. Maak van, bijvoorbeeld, de Brielselaan een woonboulevard, want daar is ruimte om te bouwen, dicht bij het centrum.