Ga naar de inhoud

Behoud de Pompenburgflat als beeldbepalend erfgoed van na 1965

Rotterdam koestert gebouwen uit de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, zoals het Groothandelsgebouw. Maar ook naar gebouwen van nà 1965 zoals de Pompenburgflat moet met veel meer respect gekeken worden, concludeert Joosje van Geest. 


versbeton_pompenburg_lvd_4

beeld: Loes van Duijvendijk

“Het is een uniek blok, een prachtig ontwerp met heel fijne woningen. Vanaf de open galerijen heb je zicht op de gezamenlijke, groene binnentuin. Er zijn verschillende woningtypes, maar bijna ieder appartement is op het zuiden gericht. Net als in een doorzonwoning schijnt het zonlicht dwars door mijn huis”, vertelt een bezorgde bewoner  van het appartementencomplex Pompenburg, wiens naam bij de redactie bekend is. Zij verzet zich vanuit de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg tegen de sloop van het gebouw, dat in 1977-1981 naar ontwerp van architect Carel Weeber (1937) werd gebouwd aan Pompenburg-Doelstraat vlakbij het Hofplein. Een U-vormige galerijflat met prachtige rond gemetselde hoeken. 

In het gemeentelijke plan RISE wordt namelijk voorgesteld om dit gebouw te slopen, samen met de aangrenzende verzekeringsgebouwen Hofplein 33 (uit 1987) en het bijzondere EN-NEN kantoor (uit 1959), en te vervangen door hoge torens. De 226 sociale huurwoningen van Havensteder en de kantoren moeten geheel wijken, alleen het bronzen kunstwerk Tor und Stele (1994) van Günter Förg in de Doelstraat wordt zorgvuldig behouden. Dit sloop-nieuwbouwplan RISE hangt nauw samen met de geplande vergroening van het Hofplein, een van de zeven stadsprojecten. Het idee daarachter is dat meer planten en bomen in de stad de leefbaarheid zullen verbeteren. Ironisch genoeg was de bouw van de nog maar 40 jaar oude flat, met prima drie- en vierkamerwoningen, destijds ook bedoeld om de woonkwaliteit van de binnenstad te verbeteren. 

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam