Ga naar de inhoud

Behoud de Pompenburgflat als beeldbepalend erfgoed van na 1965

Rotterdam koestert gebouwen uit de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, zoals het Groothandelsgebouw. Maar ook naar gebouwen van nà 1965 zoals de Pompenburgflat moet met veel meer respect gekeken worden, concludeert Joosje van Geest. 


versbeton_pompenburg_lvd_4

beeld: Loes van Duijvendijk

“Het is een uniek blok, een prachtig ontwerp met heel fijne woningen. Vanaf de open galerijen heb je zicht op de gezamenlijke, groene binnentuin. Er zijn verschillende woningtypes, maar bijna ieder appartement is op het zuiden gericht. Net als in een doorzonwoning schijnt het zonlicht dwars door mijn huis”, vertelt een bezorgde bewoner  van het appartementencomplex Pompenburg, wiens naam bij de redactie bekend is. Zij verzet zich vanuit de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg tegen de sloop van het gebouw, dat in 1977-1981 naar ontwerp van architect Carel Weeber (1937) werd gebouwd aan Pompenburg-Doelstraat vlakbij het Hofplein. Een U-vormige galerijflat met prachtige rond gemetselde hoeken. 

In het gemeentelijke plan RISE wordt namelijk voorgesteld om dit gebouw te slopen, samen met de aangrenzende verzekeringsgebouwen Hofplein 33 (uit 1987) en het bijzondere EN-NEN kantoor (uit 1959), en te vervangen door hoge torens. De 226 sociale huurwoningen van Havensteder en de kantoren moeten geheel wijken, alleen het bronzen kunstwerk Tor und Stele (1994) van Günter Förg in de Doelstraat wordt zorgvuldig behouden. Dit sloop-nieuwbouwplan RISE hangt nauw samen met de geplande vergroening van het Hofplein, een van de zeven stadsprojecten. Het idee daarachter is dat meer planten en bomen in de stad de leefbaarheid zullen verbeteren. Ironisch genoeg was de bouw van de nog maar 40 jaar oude flat, met prima drie- en vierkamerwoningen, destijds ook bedoeld om de woonkwaliteit van de binnenstad te verbeteren. 

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij op zoek naar een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid? Heb je ervaring met maatschappelijke en culturele projecten en ben je in staat om zelfstandig te werken terwijl je het overzicht en structuur behoudt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures