Ga naar de inhoud

Behoud de Pompenburgflat als beeldbepalend erfgoed van na 1965

Rotterdam koestert gebouwen uit de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, zoals het Groothandelsgebouw. Maar ook naar gebouwen van nà 1965 zoals de Pompenburgflat moet met veel meer respect gekeken worden, concludeert Joosje van Geest. 


versbeton_pompenburg_lvd_4

beeld: Loes van Duijvendijk

“Het is een uniek blok, een prachtig ontwerp met heel fijne woningen. Vanaf de open galerijen heb je zicht op de gezamenlijke, groene binnentuin. Er zijn verschillende woningtypes, maar bijna ieder appartement is op het zuiden gericht. Net als in een doorzonwoning schijnt het zonlicht dwars door mijn huis”, vertelt een bezorgde bewoner  van het appartementencomplex Pompenburg, wiens naam bij de redactie bekend is. Zij verzet zich vanuit de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg tegen de sloop van het gebouw, dat in 1977-1981 naar ontwerp van architect Carel Weeber (1937) werd gebouwd aan Pompenburg-Doelstraat vlakbij het Hofplein. Een U-vormige galerijflat met prachtige rond gemetselde hoeken. 

In het gemeentelijke plan RISE wordt namelijk voorgesteld om dit gebouw te slopen, samen met de aangrenzende verzekeringsgebouwen Hofplein 33 (uit 1987) en het bijzondere EN-NEN kantoor (uit 1959), en te vervangen door hoge torens. De 226 sociale huurwoningen van Havensteder en de kantoren moeten geheel wijken, alleen het bronzen kunstwerk Tor und Stele (1994) van Günter Förg in de Doelstraat wordt zorgvuldig behouden. Dit sloop-nieuwbouwplan RISE hangt nauw samen met de geplande vergroening van het Hofplein, een van de zeven stadsprojecten. Het idee daarachter is dat meer planten en bomen in de stad de leefbaarheid zullen verbeteren. Ironisch genoeg was de bouw van de nog maar 40 jaar oude flat, met prima drie- en vierkamerwoningen, destijds ook bedoeld om de woonkwaliteit van de binnenstad te verbeteren. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures