Ga naar de inhoud

Davarian Baldwin: “De cultuurcampus op Zuid is symbool voor de groeiende macht van universiteiten in steden” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sinds de publicatie van zijn boek In the Shadow of the Ivory Tower: How Universities are Plundering Our Cities geeft vooraanstaand urbanist en historicus Davarian Baldwin lezingen in binnen- en buitenland. Voorafgaand aan zijn lezing op donderdag 24 november interviewde Marianne Klerk de Amerikaanse hoogleraar.

een portret van de Amerikaanse hoogleraar Davarian Baldwin
beeld: VisionMerge Productions

Davarian Baldwin begint zijn boek met een anekdote over de Checkerboard Lounge, een legendarisch bluescafé in een overwegend zwarte arbeiderswijk dat wegens bouwvoorschriften moest sluiten. De naburige Universiteit van Chicago kocht het café en wil het verplaatsen naar het winkel- en entertainmentgebied van de nieuwbouwcampus Hydepark. Het universiteitsbestuur zegt dat zij daarmee het culturele wijkerfgoed wil redden. Critici menen dat de universiteit wil cashen: lokaal erfgoed als vastgoedasset. Voor Baldwin staat dit verhaal symbool voor een grotere ontwikkeling: dat universiteiten steeds meer macht krijgen over steden door de aanhoudende drang naar meer geld, grond en gebouwen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Een kritische vraag stellen had niet misstaan. Het Nederlandse hoger onderwijs is qua financiering wezenlijk anders dan die van private universiteiten in de VS. En de motieven van instellingen zijn ook heel anders omdat de meeste staten aldaar geen wettelijke taken meegeven aan zulke private instituties. Dat doen ze namelijk aan de publieke ho-systemen in de eigen staat.

  Zonder zulke wezenlijke verschillen te adresseren word je als lezer niet veel wijzer van wat nu ten aanzien van Rotterdam het probleem is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam