Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
een portret van de Amerikaanse hoogleraar Davarian Baldwin
Beeld door: beeld: VisionMerge Productions

Davarian Baldwin begint zijn boek met een anekdote over de Checkerboard Lounge, een legendarisch bluescafé in een overwegend zwarte arbeiderswijk dat wegens bouwvoorschriften moest sluiten. De naburige Universiteit van Chicago kocht het café en wil het verplaatsen naar het winkel- en entertainmentgebied van de nieuwbouwcampus Hydepark. Het universiteitsbestuur zegt dat zij daarmee het culturele wijkerfgoed wil redden. Critici menen dat de universiteit wil cashen: lokaal erfgoed als vastgoedasset. Voor Baldwin staat dit verhaal symbool voor een grotere ontwikkeling: dat universiteiten steeds meer macht krijgen over steden door de aanhoudende drang naar meer geld, grond en gebouwen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina