Ga naar de inhoud

Davarian Baldwin: “De cultuurcampus op Zuid is symbool voor de groeiende macht van universiteiten in steden” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sinds de publicatie van zijn boek In the Shadow of the Ivory Tower: How Universities are Plundering Our Cities geeft vooraanstaand urbanist en historicus Davarian Baldwin lezingen in binnen- en buitenland. Voorafgaand aan zijn lezing op donderdag 24 november interviewde Marianne Klerk de Amerikaanse hoogleraar.

een portret van de Amerikaanse hoogleraar Davarian Baldwin
beeld: VisionMerge Productions

Davarian Baldwin begint zijn boek met een anekdote over de Checkerboard Lounge, een legendarisch bluescafé in een overwegend zwarte arbeiderswijk dat wegens bouwvoorschriften moest sluiten. De naburige Universiteit van Chicago kocht het café en wil het verplaatsen naar het winkel- en entertainmentgebied van de nieuwbouwcampus Hydepark. Het universiteitsbestuur zegt dat zij daarmee het culturele wijkerfgoed wil redden. Critici menen dat de universiteit wil cashen: lokaal erfgoed als vastgoedasset. Voor Baldwin staat dit verhaal symbool voor een grotere ontwikkeling: dat universiteiten steeds meer macht krijgen over steden door de aanhoudende drang naar meer geld, grond en gebouwen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Een kritische vraag stellen had niet misstaan. Het Nederlandse hoger onderwijs is qua financiering wezenlijk anders dan die van private universiteiten in de VS. En de motieven van instellingen zijn ook heel anders omdat de meeste staten aldaar geen wettelijke taken meegeven aan zulke private instituties. Dat doen ze namelijk aan de publieke ho-systemen in de eigen staat.

  Zonder zulke wezenlijke verschillen te adresseren word je als lezer niet veel wijzer van wat nu ten aanzien van Rotterdam het probleem is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam