Ga naar de inhoud

Een Rotterdamse zonnerevolutie: Het gat tussen de innovaties van zonne-energie en de consument is nog groot — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens the Solar Biennale proberen energie-experts Rotterdammers warm te maken voor zonne-energie. Hoe maken energiecoöperaties en solardesigners zonne-energie toegankelijk?  “Zonnecellen kunnen flexibel, doorzichtig of zelfs vloeibaar zijn.”

DSC_5794bewerkt
beeld: Meike Schipper

Het Prins Alexanderplein is gehuld in schaduw en het is guur voor een zaterdagmiddag in oktober. “Je kunt hier misschien beter aan windenergie denken”, grapt lichtontwerper Esther Jongsma, die op het podium van ZON in de Stad van the Solar Biennale staat en de voorbijgangers toespreekt en vragen beantwoordt over de mogelijkheden van zonne-energie. Ondanks de frisse wind komen ze nieuwsgierig kijken naar de grote spiegelende boog die op het plein staat. Deze reflecterende sculptuur ‘Circle’ streek neer op verschillende Rotterdamse pleinen als onderdeel van the Solar Biennale, een initiatief van ‘solardesigners’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel. Gedurende september en oktober probeerden zij zonne-energie dichter bij de mens te brengen door middel van kunst, lezingen, evenementen en experimenten. Op speciale ZONdagen gingen ze het gesprek aan met Rotterdammers.

De oorlog in Oekraïne en daarbijkomende energiecrisis speelt zonne-energie steeds meer in de kijker. Het is een veelbelovende technologie die ons in potentie onafhankelijk kan maken van de geopolitieke situatie: de zon schijnt immers overal. Helaas is zonne-energie op dit moment voor veel mensen ontoegankelijk, voornamelijk in steden. Eind 2021 was 64 procent van de bewoonde woningen in Rotterdam een huurhuis, terwijl dat in heel Nederland slechts 42 procent was. Dat betekent dat een groot deel van de Rotterdammers geen eigen dak heeft om zonnecellen op te leggen. 

De hoge gebouwen in Rotterdam zorgen ook voor veel schaduw, wat ongunstig is voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast leefde in 2020 12 procent van de Rotterdammers onder het sociaal minimum, terwijl dit in heel Nederland gemiddeld zes procent was. Dat betekent dat zowel er zowel ruimtelijk als financieel grote drempels zijn om zonne-energie te integreren in de stad. Hoe kunnen we de belofte van zonne-energie als oplossing voor de energie- en klimaatcrisis dan toch inlossen?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures