Ga naar de inhoud

Een Rotterdamse zonnerevolutie: Het gat tussen de innovaties van zonne-energie en de consument is nog groot — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens the Solar Biennale proberen energie-experts Rotterdammers warm te maken voor zonne-energie. Hoe maken energiecoöperaties en solardesigners zonne-energie toegankelijk?  “Zonnecellen kunnen flexibel, doorzichtig of zelfs vloeibaar zijn.”

DSC_5794bewerkt
beeld: Meike Schipper

Het Prins Alexanderplein is gehuld in schaduw en het is guur voor een zaterdagmiddag in oktober. “Je kunt hier misschien beter aan windenergie denken”, grapt lichtontwerper Esther Jongsma, die op het podium van ZON in de Stad van the Solar Biennale staat en de voorbijgangers toespreekt en vragen beantwoordt over de mogelijkheden van zonne-energie. Ondanks de frisse wind komen ze nieuwsgierig kijken naar de grote spiegelende boog die op het plein staat. Deze reflecterende sculptuur ‘Circle’ streek neer op verschillende Rotterdamse pleinen als onderdeel van the Solar Biennale, een initiatief van ‘solardesigners’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel. Gedurende september en oktober probeerden zij zonne-energie dichter bij de mens te brengen door middel van kunst, lezingen, evenementen en experimenten. Op speciale ZONdagen gingen ze het gesprek aan met Rotterdammers.

De oorlog in Oekraïne en daarbijkomende energiecrisis speelt zonne-energie steeds meer in de kijker. Het is een veelbelovende technologie die ons in potentie onafhankelijk kan maken van de geopolitieke situatie: de zon schijnt immers overal. Helaas is zonne-energie op dit moment voor veel mensen ontoegankelijk, voornamelijk in steden. Eind 2021 was 64 procent van de bewoonde woningen in Rotterdam een huurhuis, terwijl dat in heel Nederland slechts 42 procent was. Dat betekent dat een groot deel van de Rotterdammers geen eigen dak heeft om zonnecellen op te leggen. 

De hoge gebouwen in Rotterdam zorgen ook voor veel schaduw, wat ongunstig is voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast leefde in 2020 12 procent van de Rotterdammers onder het sociaal minimum, terwijl dit in heel Nederland gemiddeld zes procent was. Dat betekent dat zowel er zowel ruimtelijk als financieel grote drempels zijn om zonne-energie te integreren in de stad. Hoe kunnen we de belofte van zonne-energie als oplossing voor de energie- en klimaatcrisis dan toch inlossen?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam