Ga naar de inhoud

Energiecoöperaties in Rotterdam: “Een andere manier van democratie, dit is energiedemocratie” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam zijn er de afgelopen jaren vijf coöperaties opgezet waarin burgers samen geld inleggen voor een (groene) stroomvoorziening in hun buurt. Hoe werkt dit en hoe helpen ze burgers eigenlijk? “Energiecoöperaties werken toe naar meer regie over de energievoorziening.”  

Margrietschool_blijstroom_08
beeld: Frank Hanswijk

Voor basisschool De Boog in Rotterdam-Schiemond staat een oranje schaarhoogwerker die fel afsteekt tegen de groene gevel van het gebouw. In de bak van het werktuig gaan iedere paar minuten een aantal kinderen omhoog en omlaag om een glimp van het dak op te vangen, onder begeleiding van een man in een donkerblauwe blazer. Op dat dak worden namelijk zonnepanelen aangelegd door de Delfshaven Energie Coöperatie – en dat wordt gevierd.

Op het schoolplein staat een handvol ouders en overige volwassenen toe te kijken. Ze drinken bier uit plastic bekertjes en grijpen soms een handje borrelnootjes uit bakjes die op een stenen pingpongtafel staan. Als de kinderen hun kans hebben gehad om het dak te aanschouwen, is het aan de volwassenen. Om de beurt, in duo’s, stappen ze gewillig in de mand van de hoogwerker. Ze zijn nieuwsgierig met goede reden: ze gaan naar de vruchten van hun geld kijken.

Het zonnedak op De Boog wordt namelijk gebouwd dankzij hun investeringen. Dat is heel basaal hoe een energiecoöperatie werkt: buurtbewoners leggen geld in waarmee een (groene) stroomvoorziening wordt aangeschaft in hun wijk – vaak zonnepanelen. Vervolgens wordt de opgewekte stroom verkocht op de energiemarkt. Een deel van de winst gaat naar de burgerinvesteerders, een ander deel komt in een duurzaam wijkfonds terecht, waar de buurt zelf controle over heeft. Momenteel telt Rotterdam vijf energiecoöperaties.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures