Ga naar de inhoud

Energiecoöperaties in Rotterdam: “Een andere manier van democratie, dit is energiedemocratie” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam zijn er de afgelopen jaren vijf coöperaties opgezet waarin burgers samen geld inleggen voor een (groene) stroomvoorziening in hun buurt. Hoe werkt dit en hoe helpen ze burgers eigenlijk? “Energiecoöperaties werken toe naar meer regie over de energievoorziening.”  

Margrietschool_blijstroom_08
beeld: Frank Hanswijk

Voor basisschool De Boog in Rotterdam-Schiemond staat een oranje schaarhoogwerker die fel afsteekt tegen de groene gevel van het gebouw. In de bak van het werktuig gaan iedere paar minuten een aantal kinderen omhoog en omlaag om een glimp van het dak op te vangen, onder begeleiding van een man in een donkerblauwe blazer. Op dat dak worden namelijk zonnepanelen aangelegd door de Delfshaven Energie Coöperatie – en dat wordt gevierd.

Op het schoolplein staat een handvol ouders en overige volwassenen toe te kijken. Ze drinken bier uit plastic bekertjes en grijpen soms een handje borrelnootjes uit bakjes die op een stenen pingpongtafel staan. Als de kinderen hun kans hebben gehad om het dak te aanschouwen, is het aan de volwassenen. Om de beurt, in duo’s, stappen ze gewillig in de mand van de hoogwerker. Ze zijn nieuwsgierig met goede reden: ze gaan naar de vruchten van hun geld kijken.

Het zonnedak op De Boog wordt namelijk gebouwd dankzij hun investeringen. Dat is heel basaal hoe een energiecoöperatie werkt: buurtbewoners leggen geld in waarmee een (groene) stroomvoorziening wordt aangeschaft in hun wijk – vaak zonnepanelen. Vervolgens wordt de opgewekte stroom verkocht op de energiemarkt. Een deel van de winst gaat naar de burgerinvesteerders, een ander deel komt in een duurzaam wijkfonds terecht, waar de buurt zelf controle over heeft. Momenteel telt Rotterdam vijf energiecoöperaties.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam