Ga naar de inhoud

Energiecoöperaties in Rotterdam: “Een andere manier van democratie, dit is energiedemocratie” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam zijn er de afgelopen jaren vijf coöperaties opgezet waarin burgers samen geld inleggen voor een (groene) stroomvoorziening in hun buurt. Hoe werkt dit en hoe helpen ze burgers eigenlijk? “Energiecoöperaties werken toe naar meer regie over de energievoorziening.”  

Margrietschool_blijstroom_08
beeld: Frank Hanswijk

Voor basisschool De Boog in Rotterdam-Schiemond staat een oranje schaarhoogwerker die fel afsteekt tegen de groene gevel van het gebouw. In de bak van het werktuig gaan iedere paar minuten een aantal kinderen omhoog en omlaag om een glimp van het dak op te vangen, onder begeleiding van een man in een donkerblauwe blazer. Op dat dak worden namelijk zonnepanelen aangelegd door de Delfshaven Energie Coöperatie – en dat wordt gevierd.

Op het schoolplein staat een handvol ouders en overige volwassenen toe te kijken. Ze drinken bier uit plastic bekertjes en grijpen soms een handje borrelnootjes uit bakjes die op een stenen pingpongtafel staan. Als de kinderen hun kans hebben gehad om het dak te aanschouwen, is het aan de volwassenen. Om de beurt, in duo’s, stappen ze gewillig in de mand van de hoogwerker. Ze zijn nieuwsgierig met goede reden: ze gaan naar de vruchten van hun geld kijken.

Het zonnedak op De Boog wordt namelijk gebouwd dankzij hun investeringen. Dat is heel basaal hoe een energiecoöperatie werkt: buurtbewoners leggen geld in waarmee een (groene) stroomvoorziening wordt aangeschaft in hun wijk – vaak zonnepanelen. Vervolgens wordt de opgewekte stroom verkocht op de energiemarkt. Een deel van de winst gaat naar de burgerinvesteerders, een ander deel komt in een duurzaam wijkfonds terecht, waar de buurt zelf controle over heeft. Momenteel telt Rotterdam vijf energiecoöperaties.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Een feestelijke openingsavond vol performances, installaties, films, muziek — en onverwachte ontmoetingen met afval, kunst en transformatie.

    Venue: Nieuwe Instituut
    Datum:
  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wil je bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik door slim gebruik van digitale systemen, data en technologie en door het uitvoeren van markt- en impactonderzoek?

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Bekijk alle vacatures