Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Margrietschool_blijstroom_08
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Voor basisschool De Boog in Rotterdam-Schiemond staat een oranje schaarhoogwerker die fel afsteekt tegen de groene gevel van het gebouw. In de bak van het werktuig gaan iedere paar minuten een aantal kinderen omhoog en omlaag om een glimp van het dak op te vangen, onder begeleiding van een man in een donkerblauwe blazer. Op dat dak worden namelijk zonnepanelen aangelegd door de Delfshaven Energie Coöperatie – en dat wordt gevierd.

Op het schoolplein staat een handvol ouders en overige volwassenen toe te kijken. Ze drinken bier uit plastic bekertjes en grijpen soms een handje borrelnootjes uit bakjes die op een stenen pingpongtafel staan. Als de kinderen hun kans hebben gehad om het dak te aanschouwen, is het aan de volwassenen. Om de beurt, in duo’s, stappen ze gewillig in de mand van de hoogwerker. Ze zijn nieuwsgierig met goede reden: ze gaan naar de vruchten van hun geld kijken.

Het zonnedak op De Boog wordt namelijk gebouwd dankzij hun investeringen. Dat is heel basaal hoe een energiecoöperatie werkt: buurtbewoners leggen geld in waarmee een (groene) stroomvoorziening wordt aangeschaft in hun wijk – vaak zonnepanelen. Vervolgens wordt de opgewekte stroom verkocht op de energiemarkt. Een deel van de winst gaat naar de burgerinvesteerders, een ander deel komt in een duurzaam wijkfonds terecht, waar de buurt zelf controle over heeft. Momenteel telt Rotterdam vijf energiecoöperaties.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

IMG_3318

Caspar van de Poel

Caspar van de Poel (1996) is freelance journalist en import-Rotterdammer.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina