Ga naar de inhoud

Het Hefpark: balanceren tussen woekeren en aanharkdrang — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Aan de voet van de Hef op Zuid is er een plek voor en door bewoners: het Hefpark. Marco Martens loopt mee met bestuurslid Ingrid Baron. “Voor mij gaat het om de mensen die samenkomen, niet om waar je vandaan komt. Al gebeurt er onderling wel wat.”

Hefpark_VersBeton_SylvanaLansu (1)
beeld: Sylvana Lansu

Van station Rotterdam Zuid tot aan de Hofbogen ligt een lange, onbebouwde strook stad boven de spoortunnels. Aan de zuidkant van de rivier vind je, tussen de Rosestraat en de Oranjeboomstraat, het Hefpark. Twaalf jaar geleden nog braakliggend terrein, nadat een rij cafés en huizen aan het Stieltjesplein gesloopt werd omwille van de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Toen de bouwplannen vanwege de financiële crisis niet doorgingen, gaven buurtbewoners samen met de gemeente een tijdelijke invulling aan het stuk grond, dat nu een park is. 

Er werden moestuintjes aangelegd die allemaal door één of meerdere buurtbewoners worden beheerd. Er kwam een BMX-baan, een beachvolleybalveld en een kippenren. Recenter werd een speeltuintje geplaatst, waar ik zelf als buurtbewoner regelmatig met mijn kinderen kom. Wat me dan opvalt: het is ogenschijnlijk een van de weinige plekken in de wijk waar de ontmoeting tussen de buurtbewoners uit diverse sociale klassen en met verschillende levensovertuigingen écht plaatsvindt. Zo vanzelfsprekend is dat nog niet nu de maatschappelijke breuklijnen op alle fronten zichtbaarder dan ooit lijken te zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures