Ga naar de inhoud

Het Hefpark: balanceren tussen woekeren en aanharkdrang — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Aan de voet van de Hef op Zuid is er een plek voor en door bewoners: het Hefpark. Marco Martens loopt mee met bestuurslid Ingrid Baron. “Voor mij gaat het om de mensen die samenkomen, niet om waar je vandaan komt. Al gebeurt er onderling wel wat.”

Hefpark_VersBeton_SylvanaLansu (1)
beeld: Sylvana Lansu

Van station Rotterdam Zuid tot aan de Hofbogen ligt een lange, onbebouwde strook stad boven de spoortunnels. Aan de zuidkant van de rivier vind je, tussen de Rosestraat en de Oranjeboomstraat, het Hefpark. Twaalf jaar geleden nog braakliggend terrein, nadat een rij cafés en huizen aan het Stieltjesplein gesloopt werd omwille van de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Toen de bouwplannen vanwege de financiële crisis niet doorgingen, gaven buurtbewoners samen met de gemeente een tijdelijke invulling aan het stuk grond, dat nu een park is. 

Er werden moestuintjes aangelegd die allemaal door één of meerdere buurtbewoners worden beheerd. Er kwam een BMX-baan, een beachvolleybalveld en een kippenren. Recenter werd een speeltuintje geplaatst, waar ik zelf als buurtbewoner regelmatig met mijn kinderen kom. Wat me dan opvalt: het is ogenschijnlijk een van de weinige plekken in de wijk waar de ontmoeting tussen de buurtbewoners uit diverse sociale klassen en met verschillende levensovertuigingen écht plaatsvindt. Zo vanzelfsprekend is dat nog niet nu de maatschappelijke breuklijnen op alle fronten zichtbaarder dan ooit lijken te zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures