Ga naar de inhoud

In Memoriam: Het gezicht van de Tweebosbuurt is niet meer

Grarda Pelger (1939 – 2022) is een strijdster. Dat heeft ze wellicht nooit willen zijn, maar ze is het in haar Tweebosbuurt tegen wil en dank geworden, schrijft Mustapha Eaisaouiyen. 

Tweebosbuurt Grarda Pelger Hilledijk 2020 01 10 foto Joke Schot (4)
beeld: Joke Schot

Ze is het bekendste gezicht van – inmiddels – Nederlands bekendste volksbuurt de Tweebosbuurt. Mevrouw Pelger heeft de buurt waar ze bijna haar hele leven woonde nationaal en internationaal op de kaart gezet. En niet alleen de Tweebosbuurt, maar ook andere volksbuurten in heel Nederland kregen een gezicht dankzij haar lieve stem en eindeloze vriendelijkheid. Het is ook haar stem die door de Rotterdamse Rekenkamer en tot aan de Verenigde Naties toe gehoord werd. Mevrouw Pelger was voor velen de moeder van de Tweebosbuurt. Voor haar hadden mensen niets anders dan ontzag. Zij kon ieder met haar glimlach en houding direct ontwapenen. 

Vele mensen kennen haar van televisie en vele journalisten zijn bij haar over de vloer geweest. Niet alleen om wie zij is maar ook vanwege haar bijzondere huis. Ze woonde namelijk in het beroemdste huis van de Afrikaanderwijk. Het werd in 1904 gebouwd, de eerste steen gelegd is door Catharina Magdalena Smit. Dit huis bleek zo bijzonder dat de gemeenteraad besloot om de voorgevel te sparen waar de rest van de Tweebosbuurt gesloopt werd. Helaas heeft zij het goede nieuws van het recente vernietigende besluit van de Raad van State over het bestemmingsplan van haar complex niet meer mogen meemaken: ze overleed op 28 oktober. Alleen haar huis staat er nog. Wellicht is het een teken vanuit het hiernamaals dat zij de strijd nog steeds niet opgegeven heeft.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • In memoriam Evan van der Most: vernieuwend cultureel ondernemer en verzamelaar

  • In Memoriam

  Op zondag 10 september overleed Evan van der Most na een kort ziekbed. Veel mensen herinneren zich hem als directeur van Theater Hal 4, dat eerst als poppodium fungeerde en later vooral als jongerentheater. Daarna was hij actief in de Rotterdamse erfgoedwereld.

 • In memoriam: Bob Visser

  • In Memoriam

  De Rotterdamse film- en televisiemaker Bob Visser overleed afgelopen dinsdag. Een sleutelfiguur zonder wie de stad er anders uit had gezien.

 • Dronken van het leven

  • In Memoriam

  In Memoriam voor Chris van der Meulen.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam