Ga naar de inhoud

Laurenspenning voor duo Opperclaes dat sinds 2010 experimenteert in de openbare ruimte

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: het illustere duo Opperclaes ontvangt eind november de leukste onderscheiding die je in de stad kunt krijgen. Street Art heeft van de stad een getatoeëerd lichaam gemaakt”.

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 3 – 2022
beeld: Joep Brouwer

De mooiste openbare etalage van onze stad bevindt zich tegen de gevel van de Hofbogen. Deze kleurrijke grafische wand springt direct in het oog wanneer je met de trein Rotterdam binnenrijdt. Het is zoiets als thuiskomen. Vandaag is hier de rood-witte schildering van het collectief High on Type te zien, nog wel. Eerder toonde de muur al knappe staaltjes van uiteenlopende kunstenaars als Bier & Brood, Erosie, Eelco van den Berg, Zenk One, Daan Botlek, Simon Schrikker en Gino Bud Hoiting. De muurschilderingen maken deel uit van het in 2013 gelanceerde project Extra Large, een Wall of Fame waarin het Rotterdamse duo Opperclaes laat zien wat er op de muur mogelijk is. 

Het duo bestaande uit Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten, ontvangt komende donderdag 24 november in de Laurenskerk de prestigieuze Laurenspenning. De twee culturele entrepreneurs met wortels in het domein van grafische vormgeving en illustratie krijgen daarmee de leukste prijs die je in de Maasstad hebt. Deze onderscheiding wordt sinds 1959 uitgereikt aan ‘Rotterdammers die zich met aanstekelijk enthousiasme onderscheiden op maatschappelijk of cultureel gebied’. Eerder ging de penning onder meer naar Aruna Vermeulen (Hiphophuis), Linda Malherbe (Verhalenhuis Belvédère) en filosoof Henk Oosterling (Rotterdam Vakmanstad). “Ja, dat eerbetoon is een verrassing”, lacht Bruce in het hoofdkwartier van Opperclaes in het Schieblock. “Het is nou niet dat we dachten: wanneer krijgen we die Laurenspenning eindelijk?” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam