Rotterdam schrijft de meeste gemeentelijke boetes uit van Nederland, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Voor het college is het echter niet genoeg. In het nieuwe coalitieakkoord wil het zijn handhavingsapparaat nog veel verder uitbreiden. Hoe komen de regels in de stad tot stand? En draagt het strenge handhaven daarvan bij aan de leefbaarheid?
Dit artikel in het kort:
- Rotterdam schrijft al vier jaar op rij de meeste boetes uit vanwege gemeentelijk regels (de APV). Deze hebben vooral betrekking op de indeling van de buitenruimte en gedragsregels voor burgers en bedrijven.
- De meeste boetes werden uitgeschreven voor wildplassen en het drinken of bezitten van alcohol op een openbare plaats.
- We maakten een reconstructie van hoe de discussie over APV-regels gevoerd en gevoeld wordt in de stad en hoe op de APV gehandhaafd wordt.
- Er komen steeds meer regels en handhavers bij. Na invoering van een regel is het moeilijk die politiek te controleren op de gewenste uitwerking.
- Onder andere de ombudsvrouw van Rotterdam en organisatoren van evenementen maken zich zorgen over een stad waarin niks meer mag.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Wat als:
wat als je 10% van de boa,s vervangt door jongerenwerkers of straathoek werkers?
Ik denk echt dat er te veel toezichthouders zijn en te weinig sociaal werkers.
Beiden zijn nodig maar het is nu niet in evenwicht.
dat lijkt me nu eens een goede insteek. jeugdwerkers zijn hard nodig!
en als er dan zo nodig boetes uitgedeeld moeten worden, begin dan met de grootste frustratie onder bewoners: vuil op straat! (naastplaatsingen en afval op straat gooien)