Ga naar de inhoud

Onleefbaar Rotterdam, de boetehoofdstad van Nederland — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam schrijft de meeste gemeentelijke boetes uit van Nederland, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Voor het college is het echter niet genoeg. In het nieuwe coalitieakkoord wil het zijn handhavingsapparaat nog veel verder uitbreiden. Hoe komen de regels in de stad tot stand? En draagt het strenge handhaven daarvan bij aan de leefbaarheid?


Vers Beton – Kazuma Eekman – Boetehoofdstad – 1 – 2022

 

beeld: Kazuma Eekman

Dit artikel in het kort:

 • Rotterdam schrijft al vier jaar op rij de meeste boetes uit vanwege gemeentelijk regels (de APV). Deze hebben vooral betrekking op de indeling van de buitenruimte en gedragsregels voor burgers en bedrijven.
 • De meeste boetes werden uitgeschreven voor wildplassen en het drinken of bezitten van alcohol op een openbare plaats.
 • We maakten een reconstructie van hoe de discussie over APV-regels gevoerd en gevoeld wordt in de stad en hoe op de APV gehandhaafd wordt.
 • Er komen steeds meer regels en handhavers bij. Na invoering van een regel is het moeilijk die politiek te controleren op de gewenste uitwerking.
 • Onder andere de ombudsvrouw van Rotterdam en organisatoren van evenementen maken zich zorgen over een stad waarin niks meer mag.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam