Ga naar de inhoud

Rechter fluit de gemeente terug en redt onverwachts de bomen uit de Tweebosbuurt

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: rechters gooien roet in het eten van veel bouwplannen en redden onverwachts ook een bomenrij.

Het is me het weekje wel voor de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Maar liefst drie (!) rechterlijke uitspraken gooien roet in het eten van de bouwen-bouwen-bouwen-plannen.

Om te beginnen heeft de rechter definitief, nu écht, finaal, zonder twijfel, een einde gemaakt aan Feyenoord City. Niet dat iemand in de stad daar nog in geloofde toen de voetbalclub zélf de handdoek in de ring gooide, maar de gemeente leek met een onbegrijpelijk soort koppigheid zich nog vast te klampen aan het bestemmingsplan. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat dit bestemmingsplan óók 3700 woningen bevatte die Zuid een nieuwe impuls moesten geven.

Ik begreep al nooit waarom de woningen en het stadion zo met elkaar verknoopt waren, behalve dat de woningen de maatschappelijke relevantie moesten aantonen van het kostbare stadionproject dat ook gemeenschapsgeld zou ontvangen. Als woningen zo belangrijk zijn, kun je die toch ook bouwen zonder stadion? 

De Raad van State heeft geoordeeld dat het tóch geen goed idee was om zo een bestemmingsplan te gebruiken als brochure voor een financieel riskant stadionproject. Laat dat nou nét de conclusie zijn geweest die onze onderzoeksredactie in 2019 al trok. En nu zit Zuid met de gebakken peren, want er moet nu een nieuwe wijk ontworpen worden, zonder nieuw voetbalstadion dus. Uit onze bronnen blijkt dat er minder focus zal komen op hoogbouw, wat in de oude plannen van OMA veel te zien was.

Deze woensdag werd ook bekend dat de rechter op landelijk niveau een streep trok door de zogenoemde ‘bouwvrijstelling’ in het stikstofdossier. Ook de Rotterdamse afdeling Stadsontwikkeling zal hierdoor hun plannen moeten bijstellen. De uitspraak betekent dat toch ook de bouw meegenomen moet worden in de berekening van de stikstofuitstoot van een project. De Rijksoverheid had de uitzondering bedacht, een veelbesproken ‘geitenpaadje’, om bouwprojecten door te laten gaan tijdens de stikstofcrisis. Nu blijkt dat dit juridisch niet houdbaar is, zal het zorgen voor vertraging van projecten.  

Ook de gemeente Rotterdam zelf had in de nu grotendeels gesloopte de Tweebosbuurt zo’n een geitenpaadje willen nemen. En ook daar stak de Raad van State woensdag een stokje voor.

De gemeenteraad had nooit in mogen stemmen met het bestemmingsplan voor de nieuwbouw in de wijk Tweebosbuurt Zuid-Oost, waar zo’n 175 woningen moeten komen, zo oordeelde de rechter. Voor het plan was namelijk geen milieu-effect-rapportage opgesteld, waardoor het hele bestemmingsplan op losse schroeven staat. Volgens de gemeente hoefde dat destijds niet omdat het onderdeel was van een groter plan in de Tweebosbuurt waar geen milieurapport voor nodig was. Daar dacht de rechter dus anders over.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een kleine overwinning voor de actievoerders, die slechts gaat over een procedurele fout van een deel van de nieuwbouw. Maar de uitspraak van de rechter gaat vervolgens verder, want hij noemt ook expliciet en uitgebreid het probleem dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de cultuurhistorische waarde van de buurt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures