Waar in de jaren ‘00 de albumverkoop instortte, startte Rotterdamse kunstenaar en illustrator Stefan Tijs het platenlabel Stardumb Records. Marco Martens tekende zijn onstuimige verhaal op voor het net verschenen punkrocktijdschrift AnthemZine. “Je kunt strugglen en tegelijk impact maken in New York.”
Terwijl in een groeiend aantal maatschappelijke vraagstukken langzaamaan de grenzen van het neoliberale denken zichtbaar worden, richtte ik me de afgelopen maanden op het maken van AnthemZine #1: een tijdschrift over de Nederlandse punkrockscene. Of specifieker: op de impact die de punkrockscene heeft gehad op de mensen die erin actief waren.
Het leverde verhalen op die niet alleen voor insiders relevant zijn: ze geven context aan een aantal Do It Yourself-waarden die wellicht wel eens een antwoord zouden kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken. Solidariteit, ondernemerschap, inclusie, kritisch kijken naar jezelf en de wereld om je heen, gemeenschapszin: waarden die ik op school maar in geringe mate meekreeg, maar in de punkrock- en hiphopscene volop.
Wat mij betreft zouden we ook buiten deze subculturen vanuit deze waarden moeten vertrekken. Een van de verhalen die dat laten zien is dat van Rotterdammer Stefan Tijs die in de vroege jaren ’00 met Stardumb Records zijn stempel drukte op de (inter)nationale punkrockscene.
Nog geen reactie — begin de discussie!