Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
katja-poelwijk-stefan-tijs-001
Beeld door: beeld: Katja Poelwijk

Terwijl in een groeiend aantal maatschappelijke vraagstukken langzaamaan de grenzen van het neoliberale denken zichtbaar worden, richtte ik me de afgelopen maanden op het maken van AnthemZine #1: een tijdschrift over de Nederlandse punkrockscene. Of specifieker: op de impact die de punkrockscene heeft gehad op de mensen die erin actief waren. 

Het leverde verhalen op die niet alleen voor insiders relevant zijn: ze geven context aan een aantal Do It Yourself-waarden die wellicht wel eens een antwoord zouden kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken. Solidariteit, ondernemerschap, inclusie, kritisch kijken naar jezelf en de wereld om je heen, gemeenschapszin: waarden die ik op school maar in geringe mate meekreeg, maar in de punkrock- en hiphopscene volop. 

Wat mij betreft zouden we ook buiten deze subculturen vanuit deze waarden moeten vertrekken. Een van de verhalen die dat laten zien is dat van Rotterdammer Stefan Tijs die in de vroege jaren ’00 met Stardumb Records zijn stempel drukte op de (inter)nationale punkrockscene.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

(c)_Madelon_Muskens

Marco Martens

Marco Martens vertelt in vele vormen. Hij maakte voorstellingen voor o.a. Oerol en De Parade en was met zijn muzikale werk op festivals als Zwarte Cross en Lowlands te zien. Marco maakte podcasts over vaderschap en ADHD en hij presenteert het spoken word-programma Tekstuur voor Hiphop In Je Smoel. Met zijn stichting De Jongens van Hiernaast maakt hij programma’s als Niks Nieuws, waarin actualiteit en woordkunst samenkomen. In april ’22 verschijnt Erfgrens, zijn eerste boek.

Profiel-pagina
Katja Poelwijk

Katja Poelwijk

Fotograaf

Katja Poelwijk (1976) is documentair portret fotograaf uit Rotterdam, afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam in 2017. Haar werk richt zich op onderwerpen die zowel persoonlijk als van sociaal-maatschappelijke aard zijn. Door met verhalen van mensen naast het unieke ook het universele aan te spreken hoopt ze nieuwsgierigheid en bewustzijn te vergroten, met compassie als doel. Naast haar eigen langlopende projecten werkt Katja in opdracht.

Profiel-pagina