Ga naar de inhoud

Rotterdams platenlabel Stardumb Records: ‘commercieel fiasco’ maar internationaal succes — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar in de jaren ‘00 de albumverkoop instortte, startte Rotterdamse kunstenaar en illustrator Stefan Tijs het platenlabel Stardumb Records. Marco Martens tekende zijn onstuimige verhaal op voor het net verschenen punkrocktijdschrift AnthemZine. “Je kunt strugglen en tegelijk impact maken in New York.”

katja-poelwijk-stefan-tijs-001
beeld: Katja Poelwijk

Terwijl in een groeiend aantal maatschappelijke vraagstukken langzaamaan de grenzen van het neoliberale denken zichtbaar worden, richtte ik me de afgelopen maanden op het maken van AnthemZine #1: een tijdschrift over de Nederlandse punkrockscene. Of specifieker: op de impact die de punkrockscene heeft gehad op de mensen die erin actief waren. 

Het leverde verhalen op die niet alleen voor insiders relevant zijn: ze geven context aan een aantal Do It Yourself-waarden die wellicht wel eens een antwoord zouden kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken. Solidariteit, ondernemerschap, inclusie, kritisch kijken naar jezelf en de wereld om je heen, gemeenschapszin: waarden die ik op school maar in geringe mate meekreeg, maar in de punkrock- en hiphopscene volop. 

Wat mij betreft zouden we ook buiten deze subculturen vanuit deze waarden moeten vertrekken. Een van de verhalen die dat laten zien is dat van Rotterdammer Stefan Tijs die in de vroege jaren ’00 met Stardumb Records zijn stempel drukte op de (inter)nationale punkrockscene.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures