Ga naar de inhoud

Socioloog Gijs Custers: “We weten gewoon niet of maatregelen van NPRZ effectief zijn” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Gijs Custers doet onderzoek naar de leertijduitbreiding op basisscholen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Is de leertijduitbreiding eigenlijk wel zo effectief? “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leertijduitbreiding in de meeste gevallen niet bijdraagt aan de schoolprestaties” stelt Custers.  

CK2A1225
beeld: Fleur Beerthuis

Socioloog Gijs Custers bestudeert al jaren de ongelijkheid in Rotterdam. Hij werkt als universitair docent bij criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn wetenschappelijk onderzoek bestudeert hij het NPRZ, met speciale aandacht voor de leertijduitbreiding op basisscholen. Hij is een man van de cijfers. 

Geef hem een grote set data en hij duikt er minutieus in. Met de juiste gegevens kan hij dan vaststellen of er een oorzakelijk verband bestaat tussen bepaalde beleidsinterventies en specifieke ontwikkelingen in de stad. In een sober vergaderzaaltje op campus Woudestein bespreken we de leertijduitbreiding van NPRZ. De leertijduitbreiding is op basisscholen in de zogenoemde focuswijken één van de kernpunten. Leerlingen gaan 10 uur per week extra naar school met het hoofddoel om de schoolprestaties van deze leerlingen te verbeteren.

“Het is hard nodig voor de leertijduitbreiding binnen NPRZ om te onderzoeken welk beleid nu welk effect heeft. Dat is precies de reden dat ik dit onderwerp heb gekozen in mijn wetenschappelijk onderzoek,” zegt Custers.

Is dat zo? Het programma wordt toch gemonitord? Op de site van NPRZ zijn gegevens beschikbaar over de ontwikkelingen in bijvoorbeeld citoscore, schooladviezen, werkloosheid en nog veel meer.

“In die monitoring is geen sprake van wetenschappelijk onderzoek. Wat je in die rapporten ziet, is allemaal descriptief. Dan staat er bijvoorbeeld dat er meer mensen met een hoge opleiding wonen in Rotterdam Zuid dan een paar jaar geleden. Wat vervolgens ontbreekt, is een wetenschappelijke analyse. Wordt die toename bijvoorbeeld veroorzaakt door mensen die uit andere gebieden verhuizen naar Rotterdam Zuid? Of is er sprake van inwoners van Rotterdam Zuid die dankzij de maatregelen van NPRZ sociaal stijgen? Dit soort analyses ontbreken of worden slechts in beperkte mate uitgevoerd.

Overigens kun je ook kritiek hebben op de wijze van monitoring. Collega-onderzoekers hebben er al op gewezen dat er sprake is van vreemde berekeningen die een verdraaid beeld geven. Maar mijn belangrijkste kritiek op NPRZ is dat er geen onderzoek is naar de relatie tussen beleidsinterventies van NPRZ enerzijds en de ontwikkelingen in Rotterdam Zuid anderzijds. We weten gewoon niet welke maatregelen effectief zijn of niet.”

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leertijduitbreiding in de meeste gevallen niet bijdraagt aan de schoolprestaties, of slechts in heel geringe mate. Slechts in de minderheid van de gevallen van leertijduitbreiding zien we een sterk positief effect op de leerprestaties.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures