Ga naar de inhoud

Stadsgeograaf Brian Doucet over het Rotterdamse gentrificatiebeleid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stadsgeograaf en planoloog Brian Doucet deed promotieonderzoek naar de transformatie van de Kop van Zuid. Na vijf jaar afwezigheid was hij weer even terug in de stad. Wat viel hem op? 

Almondestraat_nogsteedsnietaf_01
beeld: Frank Hanswijk

Half oktober liep de Canadese stadsgeograaf en planoloog Brian Doucet met zijn camera in de hand een rondje door Rotterdam-Zuid. De plek waar hij vanaf 2006 gentrificatie onderzocht maar al vijf jaar niet geweest was. Hij maakte de rekening op in een veel geliket Twitterdraadje. “Het was teleurstellend om de voortzetting van beleid te zien dat ongelijkheid verder stimuleert.”

Allereerst, voor alle duidelijkheid: wat is volgens jou gentrificatie?

“Gentrificatie is het opwaarderen van een huis, straat of wijk dat leidt tot verplaatsing en uitsluiting van mensen waardoor het karakter van dat gebied ook verandert. Het is voornamelijk een klassetransformatie: de verplaatsing van lagere klassen voor hogere en middenklasse. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door bemiddelde mensen die huizen kopen in oude volkswijken of speculerende vastgoedorganisaties maar in Nederland grotendeels door de gemeenten die zo’n uitkomst willen voor hun stad.”

Wat viel je het meeste op tijdens je wandeling op Rotterdam-Zuid?

“De tweedeling in de stad. Delen van de stad ontvangen veel meer investeringen om ze rijker hipper te maken, zoals je kunt zien aan de nieuwe Fenix Food Factory op Katendrecht, de bouwkranen rond de Rijnhaven, eigenlijk de gehele Kop van Zuid. Maar aan de andere kant bestaat de Woonvisie nog steeds, het sloopbeleid van zogeheten “achterstandswijken”, wijken met veel sociale woningbouw. 

Dit gebeurde al voor mijn vertrek vijf jaar geleden, maar het lijkt sneller te gaan. De kloof wordt groter. Nog steeds kent de stad problemen rondom armoede, uitsluiting, slechte woonkwaliteiten, lange wachtlijsten voor sociale woningen. Voor mij als stadsonderzoeker is het duidelijk dat die ene wereld van een bruisende trendy middenklassestad niet de problemen oplost van die andere wereld. Als je dat wilt oplossen dan moet je kwalitatieve, betaalbare woningen bouwen en behouden voor mensen met lage en middeninkomens.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Verhalenhuis Belvédère nodigt iedereen van harte uit op woensdag 18 december om 18 uur– op de Internationale Dag van de Migrant- voor een feestelijke Marokkaanse Luister Volkskeukenavond. Hiermee willen we de bijdragen van de eerste generatie migrantenfamilies op een positieve manier in de schijnwerpers zetten.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • On January 23, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architecture studio to the stage in Rotterdam: FABEL Arkitektur (Göteborg, Sweden). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • On January 16, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architect to the stage in Rotterdam: Francesca Torzo (Genoa, Italy). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Bij Theater Rotterdam krijg je de kans om jouw creativiteit en organisatietalent in te zetten binnen een culturele omgeving. Samen met twee ervaren eventmanagers speel je een actieve rol bij het plannen en organiseren van diverse verhuringen en evenementen. Zie jij jezelf in deze rol? Solliciteer nu op deze tijdelijke functie!

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Bekijk alle vacatures