Ga naar de inhoud

Stadsgeograaf Brian Doucet over het Rotterdamse gentrificatiebeleid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stadsgeograaf en planoloog Brian Doucet deed promotieonderzoek naar de transformatie van de Kop van Zuid. Na vijf jaar afwezigheid was hij weer even terug in de stad. Wat viel hem op? 

Almondestraat_nogsteedsnietaf_01
beeld: Frank Hanswijk

Half oktober liep de Canadese stadsgeograaf en planoloog Brian Doucet met zijn camera in de hand een rondje door Rotterdam-Zuid. De plek waar hij vanaf 2006 gentrificatie onderzocht maar al vijf jaar niet geweest was. Hij maakte de rekening op in een veel geliket Twitterdraadje. “Het was teleurstellend om de voortzetting van beleid te zien dat ongelijkheid verder stimuleert.”

Allereerst, voor alle duidelijkheid: wat is volgens jou gentrificatie?

“Gentrificatie is het opwaarderen van een huis, straat of wijk dat leidt tot verplaatsing en uitsluiting van mensen waardoor het karakter van dat gebied ook verandert. Het is voornamelijk een klassetransformatie: de verplaatsing van lagere klassen voor hogere en middenklasse. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door bemiddelde mensen die huizen kopen in oude volkswijken of speculerende vastgoedorganisaties maar in Nederland grotendeels door de gemeenten die zo’n uitkomst willen voor hun stad.”

Wat viel je het meeste op tijdens je wandeling op Rotterdam-Zuid?

“De tweedeling in de stad. Delen van de stad ontvangen veel meer investeringen om ze rijker hipper te maken, zoals je kunt zien aan de nieuwe Fenix Food Factory op Katendrecht, de bouwkranen rond de Rijnhaven, eigenlijk de gehele Kop van Zuid. Maar aan de andere kant bestaat de Woonvisie nog steeds, het sloopbeleid van zogeheten “achterstandswijken”, wijken met veel sociale woningbouw. 

Dit gebeurde al voor mijn vertrek vijf jaar geleden, maar het lijkt sneller te gaan. De kloof wordt groter. Nog steeds kent de stad problemen rondom armoede, uitsluiting, slechte woonkwaliteiten, lange wachtlijsten voor sociale woningen. Voor mij als stadsonderzoeker is het duidelijk dat die ene wereld van een bruisende trendy middenklassestad niet de problemen oplost van die andere wereld. Als je dat wilt oplossen dan moet je kwalitatieve, betaalbare woningen bouwen en behouden voor mensen met lage en middeninkomens.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam