Ga naar de inhoud

Welzijnspartners in de stad waarschuwen: “Huidige sociale vangnet is niet bestand tegen deze financiële problemen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ondanks de financiële maatregelen dreigen veel Rotterdammers door het ijs te zakken, zien budgetcoaches, welzijnsorganisaties en de Ombudsman. Nigel van Schaik liep mee met hun spreekuren. “Geldzorgen zijn al langer niet meer iets voor de onderkant van de samenleving”.

Salih_Kilic_0002
beeld: Salih Kiliç

De extra energietoeslag, het prijsplafond. Met deze tijdelijke en minder tijdelijke maatregelen probeert de overheid de koopkrachtcrisis te verlichten en de astronomische gastarieven te lijf te gaan, die het huishoudboekje van bijna de helft van alle Nederlanders bedreigen. 

Maar voor de armste huishoudens vreet de energierekening het laatste beetje besteedbaar inkomen op. Rotterdammers die voorheen nog nét de eindjes aan elkaar konden knopen, komen deze winter in de problemen. Dat zien en voorspellen sociale partners in de stad, en Rotterdammers zelf. Ondanks de energietoeslag, en ondanks het prijsplafond. 

Aan de Gaffelstraat, midden in het Oude Westen, zit Joany van Delsen in een oud klaslokaal. Ze is budgetcoach bij welzijnsorganisatie Wmo radar, dat 18 Huizen van de Wijk in de stad beheert. Ze zit als een soort Godfather achter een eetkamertafel. Ze heeft gemeentenummer 14-010 onder de sneltoets staan. De wifi doet het vandaag niet. Van Delsen is er met haar wekelijkse inloopspreekuur voor mensen die, zacht gezegd, moeite hebben met rondkomen. Samen met één collega en een handvol stagiairs inventariseert ze facturen, geeft ze advies en vraagt ze waar mogelijk financiële regelingen aan voor Rotterdammers. Het team komt om in het werk. Naast hulp met het huishoudboekje werken ze aan zaken als zelfredzaamheid, eenzaamheid, digitale vaardigheden en preventie. In de keuken van het gebouw worden door een groep vrijwilligers gratis maaltijden klaargemaakt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam