Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Salih_Kilic_0002
Beeld door: beeld: Salih Kiliç

De extra energietoeslag, het prijsplafond. Met deze tijdelijke en minder tijdelijke maatregelen probeert de overheid de koopkrachtcrisis te verlichten en de astronomische gastarieven te lijf te gaan, die het huishoudboekje van bijna de helft van alle Nederlanders bedreigen. 

Maar voor de armste huishoudens vreet de energierekening het laatste beetje besteedbaar inkomen op. Rotterdammers die voorheen nog nét de eindjes aan elkaar konden knopen, komen deze winter in de problemen. Dat zien en voorspellen sociale partners in de stad, en Rotterdammers zelf. Ondanks de energietoeslag, en ondanks het prijsplafond. 

Aan de Gaffelstraat, midden in het Oude Westen, zit Joany van Delsen in een oud klaslokaal. Ze is budgetcoach bij welzijnsorganisatie Wmo radar, dat 18 Huizen van de Wijk in de stad beheert. Ze zit als een soort Godfather achter een eetkamertafel. Ze heeft gemeentenummer 14-010 onder de sneltoets staan. De wifi doet het vandaag niet. Van Delsen is er met haar wekelijkse inloopspreekuur voor mensen die, zacht gezegd, moeite hebben met rondkomen. Samen met één collega en een handvol stagiairs inventariseert ze facturen, geeft ze advies en vraagt ze waar mogelijk financiële regelingen aan voor Rotterdammers. Het team komt om in het werk. Naast hulp met het huishoudboekje werken ze aan zaken als zelfredzaamheid, eenzaamheid, digitale vaardigheden en preventie. In de keuken van het gebouw worden door een groep vrijwilligers gratis maaltijden klaargemaakt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

1599569513738

Nigel van Schaik

Nigel van Schaik (2000) is freelance journalist en student. Hij schrijft over identiteit, gelijkheid, (sub)cultuur en de stad Rotterdam. 

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kiliç

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportagefotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina