Ga naar de inhoud

Welzijnspartners in de stad waarschuwen: “Huidige sociale vangnet is niet bestand tegen deze financiële problemen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ondanks de financiële maatregelen dreigen veel Rotterdammers door het ijs te zakken, zien budgetcoaches, welzijnsorganisaties en de Ombudsman. Nigel van Schaik liep mee met hun spreekuren. “Geldzorgen zijn al langer niet meer iets voor de onderkant van de samenleving”.

Salih_Kilic_0002
beeld: Salih Kiliç

De extra energietoeslag, het prijsplafond. Met deze tijdelijke en minder tijdelijke maatregelen probeert de overheid de koopkrachtcrisis te verlichten en de astronomische gastarieven te lijf te gaan, die het huishoudboekje van bijna de helft van alle Nederlanders bedreigen. 

Maar voor de armste huishoudens vreet de energierekening het laatste beetje besteedbaar inkomen op. Rotterdammers die voorheen nog nét de eindjes aan elkaar konden knopen, komen deze winter in de problemen. Dat zien en voorspellen sociale partners in de stad, en Rotterdammers zelf. Ondanks de energietoeslag, en ondanks het prijsplafond. 

Aan de Gaffelstraat, midden in het Oude Westen, zit Joany van Delsen in een oud klaslokaal. Ze is budgetcoach bij welzijnsorganisatie Wmo radar, dat 18 Huizen van de Wijk in de stad beheert. Ze zit als een soort Godfather achter een eetkamertafel. Ze heeft gemeentenummer 14-010 onder de sneltoets staan. De wifi doet het vandaag niet. Van Delsen is er met haar wekelijkse inloopspreekuur voor mensen die, zacht gezegd, moeite hebben met rondkomen. Samen met één collega en een handvol stagiairs inventariseert ze facturen, geeft ze advies en vraagt ze waar mogelijk financiële regelingen aan voor Rotterdammers. Het team komt om in het werk. Naast hulp met het huishoudboekje werken ze aan zaken als zelfredzaamheid, eenzaamheid, digitale vaardigheden en preventie. In de keuken van het gebouw worden door een groep vrijwilligers gratis maaltijden klaargemaakt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures