In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: wat kunnen we verwachten nu de motie voor een nieuwe nachtburgemeester is aangenomen?
Ik kan mij nog een lente-avond in april herinneren waarop er vier vrienden uit Amsterdam onverwachts op de stoep stonden. Ze waren klaar voor een goed avondje uit, in het o zo hippe Rotterdam. Het was aan mij de taak om ze op sleeptouw te nemen in het nachtleven. Stiekem voelde ik een rivaliteit opborrelen met het uitgaansleven in onze hoofdstad.
We gingen uiteindelijk naar Weelde in Merwe-Vierhavens (M4H). Er was een leuk experimenteel elektronisch feest gaande. Maar op het hoogtepunt, om 2 uur ‘s nachts, gingen de garagedeuren dicht en werden we eruit geveegd. Tijd voor plan B: de nieuwe veelbelovende club BIT, tevens bezitter van de schaarse en felbegeerde 24-uursvergunning. Het pand was vroeger een bordeel en is nu eigendom van een niet geheel onbekende naam in M4H, kunstenaar – en inmiddels vastgoedontwikkelaar – Joep van Lieshout.
Bij aankomst staat er geen rij, wel een extravagante host die een lijst met huisregels met ons doorneemt. Wat hij heel duidelijk maakt: “Club BIT is een safe space.” Ook attendeert hij ons erop dat het dakterras gesloten is wegens geluidsoverlast en we maar toegang tot één area hebben. Ik hoor een kleine ondertoon in deze ‘waarschuwing’: wees voorbereid op een teleurstelling. Ik vraag verbaasd hoe geluidsoverlast mogelijk is in een industriegebied als M4H met (nog) weinig woningen. Hij vertelt dat bewoners uit een penthouse van de Lee Towers “klagen” over galmend geluid. Jammer denk ik, maar we laten de pret niet bederven. We laten onze telefooncamera’s afplakken en passeren de toegangspoort.
Eenmaal bij de lockers aangekomen treffen we twee personen aan die hun jas weer aantrekken terwijl wij de onze uitdoen. “Als ik jullie was zou ik de jassen gewoon meenemen, er is bijna niemand binnen,” zegt een van de twee. En inderdaad, in de club met ruimte voor zo’n 400 man, stonden er hooguit 25. De op volle toeren draaiende rookmachine kon de lege ruimte niet maskeren, en evenmin de identiteit van het handjevol feestgangers. De ruime meerderheid van die groep waren bekenden van me. Sommigen kwam ik liever niet meer tegen. Afijn, mijn persoonlijke vetes kon ik club BIT of het Rotterdamse nachtleven an sich zeker niet kwalijk nemen.
Er zijn andere dingen die ik het nachtleven in Rotterdam en voornamelijk het gemeentelijk beleid hierover wel verwijt. Bijvoorbeeld dat ik op een warme avond niet met mijn glas buiten kan zitten, omdat daar ‘s nachts een glasverbod is. Of dat ik er überhaupt niet meer kan zitten, omdat veel horeca simpelweg vroeg dicht gaat.
In het coalitieakkoord stond al dat er op zoek gegaan wordt naar een nieuwe nachtburgemeester. Daarbij werd op 10 november een motie van Volt aangenomen voor een nieuwe nachtburgemeester met meer mandaat en middelen. Dit roept bij mij de vraag op: gaat dat ons nachtleven redden? Ik vraag het aan Thys Boer. Hij is voorzitter van de onafhankelijke nachtraad N8W8, en maakt zich al jaren hard voor een beter nachtleven in Rotterdam. Ook adviseert hij de gemeente in het opstellen van een functieprofiel en de daaropvolgende verkiezingsprocedure voor de nieuwe nachtburgemeester. “Alleen een nieuwe nachtburgemeester heeft niet veel nut”, zegt Boer. “Wij zijn dus ook voorstander van een nachtraad met vijf tot zeven leden onder leiding van een nachtburgemeester.” Op de vraag naar mogelijke kandidaten voor een nachtburgemeester heeft hij geen antwoord. “Daar is het nog veel te vroeg voor.”
Hij vertelt dat cafés volgens nieuwe horecaplannen per januari 2023 in Rotterdam op vrijdag- en zaterdagavonden een uur langer open mogen. Maar dat geldt niet voor de terrassen, en ook niet voor alle horecaondernemers. Zo mogen de zaken aan de Oude Haven bijvoorbeeld niet meedoen met een uurtje langer feesten.
Bottom-up
Een van de ondertekenaars van de motie is fractievoorzitter en raadslid van BIJ1 Mieke Megawati Vlasblom. Ook haar vraag ik of alleen één persoon met meer mandaat ons nachtleven gaat verbeteren: “Terechte vraag, het is daarom ook van belang dat we naar meerdere mogelijkheden gaan kijken, hoe deze rol vervuld kan worden. Het is belangrijk dat input bottom-up bij de raad komt, dus vanuit een nachtburgemeester of nachtraad die zich veel in het nachtleven begeeft. In de gemeenteraad hebben velen geen verstand van het nachtleven omdat ze er niet komen. Maar ze moeten uiteindelijk wel bepalen hoe dit nachtleven eruit komt te zien.”
Al één reactie — discussieer mee!
“Ik vraag verbaasd hoe geluidsoverlast mogelijk is in een industriegebied als M4H met (nog) weinig woningen.”
Beste Sharyfah Bhageloe, waar kom jij vandaan? Hoe bedoel je ‘weinig’ woningen? Bij Lee Towers zijn meer dan 800 woningen en ze zijn bijna allemaal verhuurd (al sinds 2021). Kom maar eens een keer langs dan zie je hoeveel mensen hier wonen. Als Bit een feest hebben waarbij ze harde muziek draaien dan kunnen wij hier in Lee Towers het heel goed horen (klinkt net alsof de buren muziek draaien). Er wonen hier ook veel mensen met kleine kinderen… Gisternacht was het helaas weer zo ver, blijkbaar hadden ze (Bit) het dakterras wel open, want ik ben om 2 uur ’s nachts uit bed gegaan om te gaan checken en het harde muziek kwam inderdaad van hun en er waren veel mensen buiten aan het ‘feesten’. Tot 4 uur ging het door en wij konden niet slapen. Ik weet zeker dat er veel mensen in dit pand er last van hebben gehad.
Heb aub een beetje meer begrip voor de omwonenden. Er zijn ook mensen die in het weekend op een normale tijd naar bed willen gaan zonder gestoord te worden door asociale party people die alleen aan zichzelf denken.