Ga naar de inhoud

Alleen een nieuwe nachtburgemeester met meer mandaat gaat het Rotterdamse nachtleven niet redden

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: wat kunnen we verwachten nu de motie voor een nieuwe nachtburgemeester is aangenomen?

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 3 – 2022
beeld: Joep Brouwer

Ik kan mij nog een lente-avond in april herinneren waarop er vier vrienden uit Amsterdam onverwachts op de stoep stonden. Ze waren klaar voor een goed avondje uit, in het o zo hippe Rotterdam. Het was aan mij de taak om ze op sleeptouw te nemen in het nachtleven. Stiekem voelde ik een rivaliteit opborrelen met het uitgaansleven in onze hoofdstad. 

We gingen uiteindelijk naar Weelde in Merwe-Vierhavens (M4H). Er was een leuk experimenteel elektronisch feest gaande. Maar op het hoogtepunt, om 2 uur ‘s nachts, gingen de garagedeuren dicht en werden we eruit geveegd. Tijd voor plan B: de nieuwe veelbelovende club BIT, tevens bezitter van de schaarse en felbegeerde 24-uursvergunning. Het pand was vroeger een bordeel en is nu eigendom van een niet geheel onbekende naam in M4H, kunstenaar – en inmiddels vastgoedontwikkelaar – Joep van Lieshout. 

Bij aankomst staat er geen rij, wel een extravagante host die een lijst met huisregels met ons doorneemt. Wat hij heel duidelijk maakt: “Club BIT is een safe space.” Ook attendeert hij ons erop dat het dakterras gesloten is wegens geluidsoverlast en we maar toegang tot één area hebben. Ik hoor een kleine ondertoon in deze ‘waarschuwing’: wees voorbereid op een teleurstelling. Ik vraag verbaasd hoe geluidsoverlast mogelijk is in een industriegebied als M4H met (nog) weinig woningen. Hij vertelt dat bewoners uit een penthouse van de Lee Towers “klagen” over galmend geluid. Jammer denk ik, maar we laten de pret niet bederven. We laten onze telefooncamera’s afplakken en passeren de toegangspoort. 

Eenmaal bij de lockers aangekomen treffen we twee personen aan die hun jas weer aantrekken terwijl wij de onze uitdoen. “Als ik jullie was zou ik de jassen gewoon meenemen, er is bijna niemand binnen,” zegt een van de twee. En inderdaad, in de club met ruimte voor zo’n 400 man, stonden er hooguit 25. De op volle toeren draaiende rookmachine kon de lege ruimte niet maskeren, en evenmin de identiteit van het handjevol feestgangers. De ruime meerderheid van die groep waren bekenden van me. Sommigen kwam ik liever niet meer tegen. Afijn, mijn persoonlijke vetes kon ik club BIT of het Rotterdamse nachtleven an sich zeker niet kwalijk nemen. 

Er zijn andere dingen die ik het nachtleven in Rotterdam en voornamelijk het gemeentelijk beleid hierover wel verwijt. Bijvoorbeeld dat ik op een warme avond niet met mijn glas buiten kan zitten, omdat daar ‘s nachts een glasverbod is. Of dat ik er überhaupt niet meer kan zitten, omdat veel horeca simpelweg vroeg dicht gaat. 

In het coalitieakkoord stond al dat er op zoek gegaan wordt naar een nieuwe nachtburgemeester. Daarbij werd op 10 november een motie van Volt aangenomen voor een nieuwe nachtburgemeester met meer mandaat en middelen. Dit roept bij mij de vraag op: gaat dat ons nachtleven redden? Ik vraag het aan Thys Boer. Hij is voorzitter van de onafhankelijke nachtraad N8W8, en maakt zich al jaren hard voor een beter nachtleven in Rotterdam. Ook adviseert hij de gemeente in het opstellen van een functieprofiel en de daaropvolgende verkiezingsprocedure voor de nieuwe nachtburgemeester. “Alleen een nieuwe nachtburgemeester heeft niet veel nut”, zegt Boer. “Wij zijn dus ook voorstander van een nachtraad met vijf tot zeven leden onder leiding van een nachtburgemeester.” Op de vraag naar mogelijke kandidaten voor een nachtburgemeester heeft hij geen antwoord. “Daar is het nog veel te vroeg voor.”    

Hij vertelt dat cafés volgens nieuwe horecaplannen per januari 2023 in Rotterdam op vrijdag- en zaterdagavonden een uur langer open mogen. Maar dat geldt niet voor de terrassen, en ook niet voor alle horecaondernemers. Zo mogen de zaken aan de Oude Haven bijvoorbeeld niet meedoen met een uurtje langer feesten.  

Bottom-up

Een van de ondertekenaars van de motie is fractievoorzitter en raadslid van BIJ1 Mieke Megawati Vlasblom. Ook haar vraag ik of alleen één persoon met meer mandaat ons nachtleven gaat verbeteren: “Terechte vraag, het is daarom ook van belang dat we naar meerdere mogelijkheden gaan kijken, hoe deze rol vervuld kan worden. Het is belangrijk dat input bottom-up bij de raad komt, dus vanuit een nachtburgemeester of nachtraad die zich veel in het nachtleven begeeft. In de gemeenteraad hebben velen geen verstand van het nachtleven omdat ze er niet komen. Maar ze moeten uiteindelijk wel bepalen hoe dit nachtleven eruit komt te zien.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures