Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 3 – 2022
Beeld door: beeld: Joep Brouwer

Ik kan mij nog een lente-avond in april herinneren waarop er vier vrienden uit Amsterdam onverwachts op de stoep stonden. Ze waren klaar voor een goed avondje uit, in het o zo hippe Rotterdam. Het was aan mij de taak om ze op sleeptouw te nemen in het nachtleven. Stiekem voelde ik een rivaliteit opborrelen met het uitgaansleven in onze hoofdstad. 

We gingen uiteindelijk naar Weelde in Merwe-Vierhavens (M4H). Er was een leuk experimenteel elektronisch feest gaande. Maar op het hoogtepunt, om 2 uur ‘s nachts, gingen de garagedeuren dicht en werden we eruit geveegd. Tijd voor plan B: de nieuwe veelbelovende club BIT, tevens bezitter van de schaarse en felbegeerde 24-uursvergunning. Het pand was vroeger een bordeel en is nu eigendom van een niet geheel onbekende naam in M4H, kunstenaar – en inmiddels vastgoedontwikkelaar – Joep van Lieshout. 

Bij aankomst staat er geen rij, wel een extravagante host die een lijst met huisregels met ons doorneemt. Wat hij heel duidelijk maakt: “Club BIT is een safe space.” Ook attendeert hij ons erop dat het dakterras gesloten is wegens geluidsoverlast en we maar toegang tot één area hebben. Ik hoor een kleine ondertoon in deze ‘waarschuwing’: wees voorbereid op een teleurstelling. Ik vraag verbaasd hoe geluidsoverlast mogelijk is in een industriegebied als M4H met (nog) weinig woningen. Hij vertelt dat bewoners uit een penthouse van de Lee Towers “klagen” over galmend geluid. Jammer denk ik, maar we laten de pret niet bederven. We laten onze telefooncamera’s afplakken en passeren de toegangspoort. 

Eenmaal bij de lockers aangekomen treffen we twee personen aan die hun jas weer aantrekken terwijl wij de onze uitdoen. “Als ik jullie was zou ik de jassen gewoon meenemen, er is bijna niemand binnen,” zegt een van de twee. En inderdaad, in de club met ruimte voor zo’n 400 man, stonden er hooguit 25. De op volle toeren draaiende rookmachine kon de lege ruimte niet maskeren, en evenmin de identiteit van het handjevol feestgangers. De ruime meerderheid van die groep waren bekenden van me. Sommigen kwam ik liever niet meer tegen. Afijn, mijn persoonlijke vetes kon ik club BIT of het Rotterdamse nachtleven an sich zeker niet kwalijk nemen. 

Er zijn andere dingen die ik het nachtleven in Rotterdam en voornamelijk het gemeentelijk beleid hierover wel verwijt. Bijvoorbeeld dat ik op een warme avond niet met mijn glas buiten kan zitten, omdat daar ‘s nachts een glasverbod is. Of dat ik er überhaupt niet meer kan zitten, omdat veel horeca simpelweg vroeg dicht gaat. 

In het coalitieakkoord stond al dat er op zoek gegaan wordt naar een nieuwe nachtburgemeester. Daarbij werd op 10 november een motie van Volt aangenomen voor een nieuwe nachtburgemeester met meer mandaat en middelen. Dit roept bij mij de vraag op: gaat dat ons nachtleven redden? Ik vraag het aan Thys Boer. Hij is voorzitter van de onafhankelijke nachtraad N8W8, en maakt zich al jaren hard voor een beter nachtleven in Rotterdam. Ook adviseert hij de gemeente in het opstellen van een functieprofiel en de daaropvolgende verkiezingsprocedure voor de nieuwe nachtburgemeester. “Alleen een nieuwe nachtburgemeester heeft niet veel nut”, zegt Boer. “Wij zijn dus ook voorstander van een nachtraad met vijf tot zeven leden onder leiding van een nachtburgemeester.” Op de vraag naar mogelijke kandidaten voor een nachtburgemeester heeft hij geen antwoord. “Daar is het nog veel te vroeg voor.”    

Hij vertelt dat cafés volgens nieuwe horecaplannen per januari 2023 in Rotterdam op vrijdag- en zaterdagavonden een uur langer open mogen. Maar dat geldt niet voor de terrassen, en ook niet voor alle horecaondernemers. Zo mogen de zaken aan de Oude Haven bijvoorbeeld niet meedoen met een uurtje langer feesten.  

Bottom-up

Een van de ondertekenaars van de motie is fractievoorzitter en raadslid van BIJ1 Mieke Megawati Vlasblom. Ook haar vraag ik of alleen één persoon met meer mandaat ons nachtleven gaat verbeteren: “Terechte vraag, het is daarom ook van belang dat we naar meerdere mogelijkheden gaan kijken, hoe deze rol vervuld kan worden. Het is belangrijk dat input bottom-up bij de raad komt, dus vanuit een nachtburgemeester of nachtraad die zich veel in het nachtleven begeeft. In de gemeenteraad hebben velen geen verstand van het nachtleven omdat ze er niet komen. Maar ze moeten uiteindelijk wel bepalen hoe dit nachtleven eruit komt te zien.”

Megawati vindt dat er voornamelijk naar overlast gekeken wordt in ons nachtleven en denkt dat we ervoor moeten waken dat Rotterdam geen “nachtelijke politiestaat wordt”. Hoe we dit voorkomen? “We moeten beter in kaart brengen wat veiligheid precies is, want nu is er vooral sprake van repressief optreden en creëren we schijnveiligheid.” Ook zij denkt dat het nog te vroeg is om namen voor het nieuwe nachtburgemeesterschap te noemen. “Het is wel mooi dat de N8W8 in Rotterdam bestaat die ons de juiste kant op kan wijzen.” Maar specifiek iemand noemen kan het raadslid nog niet.  

Last but not least bel ik met Immanuel Spoor. Hij is directeur van stichting De Nieuwe Lichting en gangmaker achter Eendracht Festival en Festival Downtown. “We komen van heel ver. Het aannemen van de motie geeft eindelijk een keer een signaal dat ons nachtleven serieus wordt genomen. De afgelopen tien jaar heb ik alleen maar geluiden over overlast van ons nachtleven gehoord. Wat heel gek is voor een stad die zichzelf als wereldstad wil zien.” 

Als we vooruitblikken naar de Rotterdamse nacht in 2023 baren bepaalde ontwikkelingen hem zorgen. Aan het aanvragen van vergunningen voor de eerdergenoemde festivals heeft hij een dagtaak. “Je ziet dat het beleid steeds meer dichtslibt. Terwijl wij gewoon vette dingen willen neerzetten.” Festivals in het centrum van Rotterdam organiseren vindt hij bijna onmogelijk. “De binnenstad wordt gewoon doodgemaakt. Er kan daar bijna niks meer.”

Ook aan hem vraag ik wie mogelijk onze nieuwe nachtburgemeester wordt. “Pfoe!”, roept hij. “Wie vertegenwoordigt nou alle witte hipsters maar ook Thalia? Daar heeft Spoor geen antwoord op. Ik wil niet de mighty Thys Boer gaan prediken, maar hij maakt zich wel al jaren heel hard voor een groot deel van de nacht en heeft daar goed over nagedacht.” Maar, vervolgt Spoor, “Als we campagne gaan voeren over hoe leuk Rotterdam is en er tegelijk beleidsmatig veel minder in ons nachtleven mag, dan is een nachtburgemeester niet meer dan een excuustruus”. 

Naar verwachting wordt begin 2023 een nachtvisie gepresenteerd waar de gemeente onder andere met de N8W8 en andere partijen aan werkt. Ik wacht deze nachtvisie met smart af. Tot die tijd pak ik maar mijn verlies na een thuiswedstrijd en vertrek ik, inclusief mijn calimerocomplex, met de staart tussen mijn benen. Eindstand Feyenoord – Ajax: nul één. 

Je kunt deze banner wegklikken...

...maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

AnyConv.com__IMG_2566

Sharyfah Bhageloe

Eindredacteur

Sharyfah (1992) is geboren en getogen op Rotterdam Zuid. Tijdens haar studie psychologie woonde ze in Leuven. Toch overwon haar liefde voor Rotterdam deze flirt. Naast eindredacteur van Vers Beton is ze freelance journalist bij de NOS. In haar vrije tijd staat ze graag op de yogamat en is ze bezig met haar andere grote liefde: Surinaams eten.

Profiel-pagina
Pasfoto

Joep Brouwer

Illustrator

Sommige dingen wil ik tekenen, maar soms ook niet en dan volstaat alleen de herinnering. De dingen zijn gesprekken, situaties, een handeling. De vertaling van ding naar tekening heb ik altijd prettig gevonden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.