Ga naar de inhoud

Anderhalf keer meer Rotterdammers door toeslagenschandaal getroffen dan eerder bekend

Binnen de gemeente Rotterdam zijn inmiddels 9100 ouders mogelijk slachtoffer van het kinderopvangtoeslagschandaal. Bovenop de bijna zesduizend ouders die de gemeente tot nu toe meldde, komen nu nog ruim drieduizend mensen. Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente woensdag publiceerde, waarin een nieuwe telmethode gebruikt is.


IMG_7674

beeld: Open Rotterdam

Rotterdam is de hardst getroffen gemeente van het toeslagenschandaal. En de schade blijkt nu nog ernstiger dan gedacht. Van de 9100 mogelijk gedupeerden is iets meer dan de helft (4726 ouders) al officieel erkend als slachtoffer. De andere 4374 ouders zijn in afwachting van erkenning door de Belastingdienst. Tot nu toe werd in Rotterdam slechts 3,7 procent van de ouders die zich meldden, niet erkend als gedupeerde. 

De oude – aanzienlijk lagere – cijfers die de gemeente tot nu toe naar buiten bracht “klopten feitelijk niet meer” en het nieuwe getal is “het meest zuivere aantal”, laat de woordvoerder van wethouder Armoedebestrijding Enes Yigit weten in een reactie. Vanaf nu telt Rotterdam ook gedupeerden mee die zich nog niet hebben gemeld, maar bekend zijn omdat ze gemeentelijke schulden hebben. Het is niet bekend welke andere gemeenten deze nieuwe telmethode hanteren. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld doet dit nog niet, verklaart een woordvoerder bij navraag.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam