Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
IMG_7674
Beeld door: beeld: Open Rotterdam

Rotterdam is de hardst getroffen gemeente van het toeslagenschandaal. En de schade blijkt nu nog ernstiger dan gedacht. Van de 9100 mogelijk gedupeerden is iets meer dan de helft (4726 ouders) al officieel erkend als slachtoffer. De andere 4374 ouders zijn in afwachting van erkenning door de Belastingdienst. Tot nu toe werd in Rotterdam slechts 3,7 procent van de ouders die zich meldden, niet erkend als gedupeerde. 

De oude – aanzienlijk lagere – cijfers die de gemeente tot nu toe naar buiten bracht “klopten feitelijk niet meer” en het nieuwe getal is “het meest zuivere aantal”, laat de woordvoerder van wethouder Armoedebestrijding Enes Yigit weten in een reactie. Vanaf nu telt Rotterdam ook gedupeerden mee die zich nog niet hebben gemeld, maar bekend zijn omdat ze gemeentelijke schulden hebben. Het is niet bekend welke andere gemeenten deze nieuwe telmethode hanteren. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld doet dit nog niet, verklaart een woordvoerder bij navraag.

Ruim negentienduizend Rotterdammers

In totaal zijn er hiermee, inclusief kinderen en een deel van de partners, inmiddels ruim negentienduizend Rotterdammers slachtoffer geworden van het toeslagenschandaal. Dat blijkt uit een berekening1 van Vers Beton en lokale omroep OPEN Rotterdam, op basis van CBS-cijfers over het aantal gedupeerde kinderen en een eigen schatting van het aantal gedupeerde ex-partners. Daarmee is zo’n drie procent van alle Rotterdammers getroffen door het toeslagenschandaal. Dit is een conservatieve schatting, omdat ook in de nieuwe cijfers nog niet alle gedupeerden met hun mogelijke partners of ex-partners zijn opgenomen. Daarnaast rekent het CBS alleen met minderjarige kinderen, terwijl ook meerderjarige kinderen kunnen zijn geraakt door problemen in hun gezin.

Door fouten van de Belastingdienst moesten deze ouders bedragen terugbetalen oplopend tot meer dan honderdduizend euro, vaak zonder betalingsregeling. Mensen met lage inkomens en alleenstaande moeders waren veelal de dupe, wat hun levens onherstelbaar verwoest kan hebben. Relaties liepen stuk en kinderen zijn onterecht bij hun ouders weggehaald. De problemen bij de gedupeerden, hun kinderen en (ex-)partners zijn “nog lang niet over”, meldt de Gemeente Rotterdam in een schriftelijke toelichting.

Racistisch te werk

Van alle gemeenten is Rotterdam veruit het hardste getroffen door de uit de hand gelopen fraudejacht van de Nederlandse Belastingdienst. Dit is mede te verklaren door de hoeveelheid Nederlanders met een migratieachtergrond in Rotterdam. Het percentage mensen met een niet-Westerse herkomst is er het hoogst van heel Nederland.

Na onderzoek van PriceWaterhouseCoopers erkende het kabinet dat belastingambtenaren verantwoordelijk voor fraude-opsporing, racistisch te werk gingen. Hierdoor hadden ouders met een niet-Nederlandse afkomst tot wel zestien keer zoveel kans om onderzocht te worden door een specifiek fraudeteam, concludeerde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen september. De dienst gebruikte bovendien algoritmes die zo waren geprogrammeerd dat ze vooral Nederlanders met een migratieachtergrond als mogelijke fraudeur selecteerden. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, erkende eind 2021 dat kleine fouten in de toeslagaanvraag disproportioneel hard werden afgestraft. In veel gevallen was er bovendien helemaal geen sprake van fraude, bleek achteraf.

De gemeente Rotterdam sprak tot nu toe meer dan 6500 mensen en heeft voor bijna zeven miljoen euro aan schulden kwijtgescholden. Zestig procent van de gesproken ouders heeft echter geen behoefte aan structurele hulpverlening, zo valt verder te lezen in de voortgangsrapportage die de wethouder aan de raad stuurde: “Een gebrek aan vertrouwen in de overheid speelt daarbij een rol”.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over dit onderzoek

Vers Beton en OPEN Rotterdam volgen op dit moment voor langere tijd drie Rotterdamse gezinnen die verwikkeld zijn geraakt in het toeslagenschandaal en publiceren hierover begin 2023. Om geen artikelen te missen, kun je je hier abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief van Vers Beton. Dit onderzoek is mogelijk dankzij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Deze banner kun je wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Bij de belastingdienst zijn 7.202 Rotterdamse gedupeerden aangemeld (bron), en 58.447 gedupeerden in heel Nederland (bron). Volgens de Ombudsman zijn er landelijk 9.800 ex-partners geraakt (bron). 9.800 * 7.202 / 58.447 = 1208 Rotterdamse ex-partners. Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde voor Rotterdam 8.960 minderjarige kinderen van gedupeerden (bron). 9100 + 1208 + 8.960 = 19.268 ↩︎
1601408197624

Adrián Estrada

Adrián studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en werkte daarna aan econometrische rekenmodellen voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Nu doet hij journalistiek onderzoek naar mens en milieu. In zijn eerste jaar als journalist werden zijn onderzoeken naar stalbranden en de stikstofcrisis meerdere keren genomineerd voor de Tegel en de Loep.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.