Ga naar de inhoud

Anderhalf keer meer Rotterdammers door toeslagenschandaal getroffen dan eerder bekend

Binnen de gemeente Rotterdam zijn inmiddels 9100 ouders mogelijk slachtoffer van het kinderopvangtoeslagschandaal. Bovenop de bijna zesduizend ouders die de gemeente tot nu toe meldde, komen nu nog ruim drieduizend mensen. Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente woensdag publiceerde, waarin een nieuwe telmethode gebruikt is.


IMG_7674

beeld: Open Rotterdam

Rotterdam is de hardst getroffen gemeente van het toeslagenschandaal. En de schade blijkt nu nog ernstiger dan gedacht. Van de 9100 mogelijk gedupeerden is iets meer dan de helft (4726 ouders) al officieel erkend als slachtoffer. De andere 4374 ouders zijn in afwachting van erkenning door de Belastingdienst. Tot nu toe werd in Rotterdam slechts 3,7 procent van de ouders die zich meldden, niet erkend als gedupeerde. 

De oude – aanzienlijk lagere – cijfers die de gemeente tot nu toe naar buiten bracht “klopten feitelijk niet meer” en het nieuwe getal is “het meest zuivere aantal”, laat de woordvoerder van wethouder Armoedebestrijding Enes Yigit weten in een reactie. Vanaf nu telt Rotterdam ook gedupeerden mee die zich nog niet hebben gemeld, maar bekend zijn omdat ze gemeentelijke schulden hebben. Het is niet bekend welke andere gemeenten deze nieuwe telmethode hanteren. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld doet dit nog niet, verklaart een woordvoerder bij navraag.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam