Ga naar de inhoud

Klimaatactivist Renske Wienen: “Ik denk dat we heel erg de kringverjaardag van Nederland verstoren” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Renske Wienen is wijkraadslid en klimaatactivist. Ook was ze tot voor kort actief bij de Pvda. Hoe gaat ze om met weerstand en onbegrip die ze ervaart? En wat vindt ze van het klimaatbeleid in Rotterdam? 

Renske Wienen – Vers Beton – [ niekhage ]-7814
beeld: Niek Hage

Protestacties van klimaatactivisten lijken de afgelopen tijd een hot topic geworden. Vooral op sociale media is veel commotie over de soep gooiende-, zich aan tafels vastlijmende-, activistische beweging te lezen. ‘Doe gewoon normaal’, luidt de kritiek onder nieuwsberichten over klimaatactivisme.  Renske Wienen (26) is Rotterdams wijkraadslid, heeft een dubbele researchmaster in neurowetenschappen en is klimaatactivist. Zij geeft aan het klimaatprobleem te groot, en te urgent te vinden om slechts nog ‘normaal te doen’.

In een koffietentje in het centrum van Rotterdam vertelt Wienen dat ze, met haar groen-zwarte haren, verzameling aan tatoeages en haar activistische houding, vaak wordt weggezet als emotioneel of irrationeel: “Ik merk vaak dat mensen die voor het eerst met mij praten verrast zijn dat ik eigenlijk heel slim en verstandig ben. Ja, wat dachten jullie dan? Dat ik alleen maar door megafoons schreeuw en in de ochtend meteen op een zeepkist ga staan? Dat is natuurlijk niet zo. Denk er eens over na dat mensen meerdimensionaal zijn.”

Waarom gebruik je activisme om een punt over te brengen?

“We hebben als burger een contract met de overheid. Zij horen ons te beschermen en hebben zich aan afspraken te houden. Wanneer de overheid zich niet aan hun deel van het contract houdt, door ons bijvoorbeeld niet te behoeden voor een klimaatramp, houden wij ons ook niet aan ons einde van dit sociale contract. Dit doen wij als burgers door geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid te vertonen.”

Er is de laatste tijd veel aandacht voor klimaatactivisme in de media. Hoe komt dat?

“Nou, het komt vooral omdat we de laatste tijd echt hele irritante dingen hebben gedaan”, grapt Wienen. “Ik denk dat we heel erg de kringverjaardag van Nederland verstoren. Mensen willen lekker dingen blijven doen zoals ze dat altijd al hebben gedaan. Dat kan gewoon niet meer. Het gaat om systeemverandering en dat heeft ook individuele gevolgen zoals plantaardig eten, minder vliegen en minder consumeren. Wij worden met onze boodschap en acties denk ik als confronterend ervaren. Veel activisten vertegenwoordigen een links geluid. Ik denk dat mensen zich daar ook ongemakkelijk bij voelen.”

Wienen vertelt dat het aantal activistische acties niet persé is toegenomen. Er was alleen minder media-aandacht voor. “We blokkeren bijvoorbeeld al heel lang snelwegen, maar daar heeft voornamelijk de werkende klasse last van. Dan komt het niet in het nieuws.”

Is klimaatactivisme aan het radicaliseren?

“Ik denk niet persé dat klimaatactivisme an sich radicaal is. Als je kijkt naar de vrouwenbeweging, of The Civil Rights Movement in de VS, daar werd ook aan burgerlijke ongehoorzaamheid gedaan. Met dat soort acties is bereikt wat ze destijds wilden bereiken. Bijvoorbeeld stemrecht voor iedereen.

Ik zie klimaatactivisme als iets vergelijkbaars. Kijk naar hoeveel mensen er nu al doodgaan aan klimaatveranderingen, zoals in Pakistan. Ik denk dat het daarom een kwestie van radicaal handelen is.”

Er heerst veel kritiek op klimaatactivisten. Ervaar jij veel weerstand, geweld en onbegrip

“Ik ben een keer tijdens een demonstratie op de Erasmusbrug met alle activisten van de brug afgeschoven. Eenmaal van de brug af werd ik tegen een hek aangeslingerd. Omdat er veel onrust ontstond duwde een agent mij, waardoor ik op het asfalt viel. Op het moment dat ik op de grond lag begonnen andere agenten mij met wapenstokken te slaan. Ik heb hier een klacht over ingediend. Maar als je een klacht indient over de politie, wordt die behandeld en onderzocht dóór de politie. Dus daar kwam niks uit. 

Ik vind het ook heftig om online te lezen dat mensen, volledig openbaar met voor- en achternaam zichtbaar, mij dood wensen. Dat dit een keer escaleert is een reële angst van mij.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures