Ga naar de inhoud

Lessen uit Feyenoord City: vertrouw toch eens op de kennis van de burger

Bram Logger onderzocht de afgelopen drie jaar de ontwikkeling van Feyenoord City voor Vers Beton en OPEN Rotterdam. Uit hoe het plan mislukte, moet Rotterdam een belangrijke les trekken. 

beeld 3
beeld: Daan Timmer

Het was uiteindelijk wethouder Zeegers die het laatste stukje van de pleister eraf trok deze maand. De gemeente reserveert geen plek meer voor een nieuw voetbalstadion in Feyenoord City, schreef ze aan de gemeenteraad. En daarmee is het zoveelste stadionplan op Zuid definitief dood en begraven. 

De Raad van State had het project een paar weken eerder al terug naar start verwezen. Deze hoogste bestuursrechter vernietigde het bestemmingsplan. Argumenten daarvoor: de gemeenteraad had moeten inzien dat de financiering van het stadionproject nog te onzeker was toen zij het bestemmingsplan goedkeurde. En daarnaast kon de voetbalclub Feyenoord zich wel erg makkelijk terugtrekken uit het project van Stadion Feijenoord, waardoor het maar de vraag was of er wel behoefte was aan een nieuwe voetbaltempel.

Welbeschouwd komen die twee argumenten op hetzelfde neer. De bvo (betaald voetbalorganisatie) hield de optie om zich terug te trekken zolang er niet een bouwer met een vaste prijs was, een deugdelijke businesscase en de financiering volledig geregeld. Uiteindelijk draaide het allemaal om geld: de kosten van het plan, de financiering ervan en de manier waarop de investering terugverdiend moest worden.

En precies daarvoor was de politiek al uitgebreid gewaarschuwd. Zeshonderd supporters hadden zich aangemeld om in te spreken bij de gemeenteraad tijdens de besluitvorming over de stadionplannen. Daarvan mochten er 60 supporters in juni 2021 naar het stadhuis komen. 59 van hen waren erg kritisch. Maar erg serieus werden ze niet genomen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures