Bram Logger onderzocht de afgelopen drie jaar de ontwikkeling van Feyenoord City voor Vers Beton en OPEN Rotterdam. Uit hoe het plan mislukte, moet Rotterdam een belangrijke les trekken.

Het was uiteindelijk wethouder Zeegers die het laatste stukje van de pleister eraf trok deze maand. De gemeente reserveert geen plek meer voor een nieuw voetbalstadion in Feyenoord City, schreef ze aan de gemeenteraad. En daarmee is het zoveelste stadionplan op Zuid definitief dood en begraven.
De Raad van State had het project een paar weken eerder al terug naar start verwezen. Deze hoogste bestuursrechter vernietigde het bestemmingsplan. Argumenten daarvoor: de gemeenteraad had moeten inzien dat de financiering van het stadionproject nog te onzeker was toen zij het bestemmingsplan goedkeurde. En daarnaast kon de voetbalclub Feyenoord zich wel erg makkelijk terugtrekken uit het project van Stadion Feijenoord, waardoor het maar de vraag was of er wel behoefte was aan een nieuwe voetbaltempel.
Welbeschouwd komen die twee argumenten op hetzelfde neer. De bvo (betaald voetbalorganisatie) hield de optie om zich terug te trekken zolang er niet een bouwer met een vaste prijs was, een deugdelijke businesscase en de financiering volledig geregeld. Uiteindelijk draaide het allemaal om geld: de kosten van het plan, de financiering ervan en de manier waarop de investering terugverdiend moest worden.
En precies daarvoor was de politiek al uitgebreid gewaarschuwd. Zeshonderd supporters hadden zich aangemeld om in te spreken bij de gemeenteraad tijdens de besluitvorming over de stadionplannen. Daarvan mochten er 60 supporters in juni 2021 naar het stadhuis komen. 59 van hen waren erg kritisch. Maar erg serieus werden ze niet genomen.
Nog geen reactie — begin de discussie!