Ga naar de inhoud

“Maatschappelijk werk kun je niet los zien van de transitie naar een duurzame samenleving”

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Richard de Brabander, de nieuwe lector Social Work van Hogeschool Inholland, wil aansluiten bij Rotterdamse initiatieven en bewegingen als Extinction Rebellion en Black Lives Matter met zijn focus op ‘ecosociaal werk’.

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 2 – 2022
beeld: Joep Brouwer

Afgelopen donderdagmiddag 24 november stroomde de Arminiuskerk vol met studenten en docenten van Hogeschool Inholland, maatschappelijk werkers en zorgverleners. De kersverse lector Richard de Brabander, verbonden aan de opleiding Social Work, hield zijn eerste speech. Het publiek was nieuwsgierig, want De Brabander geldt als een criticus van de wijze waarop maatschappelijk werk wordt gedoceerd en in de praktijk gebracht.

“Ons dominante zorgperspectief legt de nadruk op het individu activeren”, zegt De Brabander. “In navolging van het liberale overheidsbeleid ligt het accent in onze sector nog steeds op zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid”. Wie niet meer kan aanhaken, heeft dat dan aan zichzelf te danken. Het is de taak van de zorgverlener dat individu weer op de rit te helpen. Die opvatting deugt niet, vindt de lector. “Want de cliënt is geen mechaniekje dat na het aandraaien van een schroefje weer soepel draait.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures