Ga naar de inhoud

“Maatschappelijk werk kun je niet los zien van de transitie naar een duurzame samenleving”

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Richard de Brabander, de nieuwe lector Social Work van Hogeschool Inholland, wil aansluiten bij Rotterdamse initiatieven en bewegingen als Extinction Rebellion en Black Lives Matter met zijn focus op ‘ecosociaal werk’.

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 2 – 2022
beeld: Joep Brouwer

Afgelopen donderdagmiddag 24 november stroomde de Arminiuskerk vol met studenten en docenten van Hogeschool Inholland, maatschappelijk werkers en zorgverleners. De kersverse lector Richard de Brabander, verbonden aan de opleiding Social Work, hield zijn eerste speech. Het publiek was nieuwsgierig, want De Brabander geldt als een criticus van de wijze waarop maatschappelijk werk wordt gedoceerd en in de praktijk gebracht.

“Ons dominante zorgperspectief legt de nadruk op het individu activeren”, zegt De Brabander. “In navolging van het liberale overheidsbeleid ligt het accent in onze sector nog steeds op zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid”. Wie niet meer kan aanhaken, heeft dat dan aan zichzelf te danken. Het is de taak van de zorgverlener dat individu weer op de rit te helpen. Die opvatting deugt niet, vindt de lector. “Want de cliënt is geen mechaniekje dat na het aandraaien van een schroefje weer soepel draait.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam