Ga naar de inhoud

Open dag bij Essalam, ‘de mooiste moskee van het land’

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: religie is springlevend, ziet Willemijn Dicke als ze voor het eerst in de Essalam Moskee in Feijenoord komt.

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 1 – 2022

Op mijn deurmat viel een glanzende uitnodiging voor de open dag van de Essalam Moskee. ‘Kalligrafie. Kunstwerken. Rondleiding. Henna. Schminken’, lonkte de oversized postcard. In die ruim twintig jaar dat ik in Feijenoord woon, was ik nog nooit binnen geweest bij een moskee in Rotterdam. Wel bezocht ik het Alhambra in Granada en moskeeën in andere verre oorden, maar nog nooit bij mij om de hoek. Tijd om nader kennis te maken met mijn buren.

Ik parkeerde mijn fiets achter de Mediamarkt. Ik liep wat te drentelen rondom de moskee en zag toen het bordje ‘vrouweningang.’ Opeens bedacht ik me: had ik misschien een hoofddoek om moeten doen? Mag ik wel gebruik maken van de hoofdingang? Ik koos de veilige weg, nam de vrouweningang, beklom vier trappen en liep door naar een ruimte waar ik mijn schoenen uit moest doen. De open dag werd goed bezocht door jonge en oude buurtgenoten. Ik sloot aan bij een gesprek tussen gastvrouwen van de moskee Warda, Sjema en bezoekers Gea en Kim. 

Gea, een vrouw voorbij de vijftig schat ik zo, woont op de Laan op Zuid en was hier met haar dochter naar toe gekomen. “Ik was nieuwsgierig”, zei ze. Ik werd geraakt door de open, onbevooroordeelde wijze waarop deze vrouw allerlei vragen stelde aan Warda. Minstens zo onder de indruk was ik van Warda: een sterke vrouw, lid van de vrouwencommissie van de moskee en fulltime medewerker bij Rijkswaterstaat, die even helder als onbevreesd alle vragen beantwoordde. Gea wilde álles weten. Hoe zat het met de boerkini. Kon je ook voor de vergeving van andermans zonden bidden? Wat deed je nu precies tijdens de Ramadan? Hoeveel bezoekers kwamen hier gemiddeld? 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures