Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 1 – 2022

Op mijn deurmat viel een glanzende uitnodiging voor de open dag van de Essalam Moskee. ‘Kalligrafie. Kunstwerken. Rondleiding. Henna. Schminken’, lonkte de oversized postcard. In die ruim twintig jaar dat ik in Feijenoord woon, was ik nog nooit binnen geweest bij een moskee in Rotterdam. Wel bezocht ik het Alhambra in Granada en moskeeën in andere verre oorden, maar nog nooit bij mij om de hoek. Tijd om nader kennis te maken met mijn buren.

Ik parkeerde mijn fiets achter de Mediamarkt. Ik liep wat te drentelen rondom de moskee en zag toen het bordje ‘vrouweningang.’ Opeens bedacht ik me: had ik misschien een hoofddoek om moeten doen? Mag ik wel gebruik maken van de hoofdingang? Ik koos de veilige weg, nam de vrouweningang, beklom vier trappen en liep door naar een ruimte waar ik mijn schoenen uit moest doen. De open dag werd goed bezocht door jonge en oude buurtgenoten. Ik sloot aan bij een gesprek tussen gastvrouwen van de moskee Warda, Sjema en bezoekers Gea en Kim. 

Gea, een vrouw voorbij de vijftig schat ik zo, woont op de Laan op Zuid en was hier met haar dochter naar toe gekomen. “Ik was nieuwsgierig”, zei ze. Ik werd geraakt door de open, onbevooroordeelde wijze waarop deze vrouw allerlei vragen stelde aan Warda. Minstens zo onder de indruk was ik van Warda: een sterke vrouw, lid van de vrouwencommissie van de moskee en fulltime medewerker bij Rijkswaterstaat, die even helder als onbevreesd alle vragen beantwoordde. Gea wilde álles weten. Hoe zat het met de boerkini. Kon je ook voor de vergeving van andermans zonden bidden? Wat deed je nu precies tijdens de Ramadan? Hoeveel bezoekers kwamen hier gemiddeld? 

Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde dat op feestdagen hier wel duizend bezoekers komen. Warda: “Dan is binnen helemaal vol, het plein tot aan de Mediamarkt stroomt vol, de gymzalen worden in gebruik genomen.” Dat is nog eens iets anders dan de halflege protestantse kerken en fuserende katholieke parochies.

Toen de oproep voor het gebed klonk, ondertitelde Warda alle stappen voor ons. Wij, de vrouwen, keken vanaf de vierde verdieping toe hoe de mannen op de begane grond zich verzamelden voor het gebed. Op onze etage namen sommige vrouwen ook plaats voor het gebed. Ondertussen renden kinderen, werd er gelachen, en was er een ontspannen sfeer. 

Plots slaakte een gesluierde vrouw naast me een kreetje. Ze was haar dochtertje even uit het oog verloren: het meisje van nog geen vier jaar oud liep nu dansend rond tussen de biddende mannen. Maar niemand nam aanstoot het springerige meisje met de prachtige krullen. 

Ik dankte Warda en Sjema en liep naar beneden. Ik had dus gewoon, ongesluierd, de hoofdingang mogen nemen. In de grote ruimte op de begane grond hingen posters met voorlichting over de Islam. In de gedrukte informatie, en ook in gesprekken, werden de overeenkomsten tussen het Jodendom, Christendom en de Islam benadrukt. 

Op de valreep raakte ik nog in gesprek met een blonde jongeman, Bilal, die acht maanden geleden nog Nick heette. Hij was een bekeerling en kwam uit Arnhem. “Uit Arnhem? Waarom reis je dan helemaal naar Rotterdam Zuid?” vroeg ik. “Omdat dit de mooiste moskee is die ik ken.” En die staat dan hier, zomaar in onze buurt.

Je kunt deze banner wegklikken...

...maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

willemijndicke

Willemijn Dicke

Willemijn Dicke is bestuurskundige. Ze woont en werkt in Rotterdam. Naast haar werk als projectmanager schrijft ze columns, interviews, recensies, fictie en non-fictie met altijd een bijrol -en nog liever een hoofdrol- voor de stad Rotterdam.

Profiel-pagina
Pasfoto

Joep Brouwer

Illustrator

Sommige dingen wil ik tekenen, maar soms ook niet en dan volstaat alleen de herinnering. De dingen zijn gesprekken, situaties, een handeling. De vertaling van ding naar tekening heb ik altijd prettig gevonden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.