Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Elzeline Kooy – Warmteleidingen – 2022
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Dit artikel in een minuut: 

  • Restwarmte uit de industrie klinkt met de huidige gasprijzen als een welkom en duurzaam alternatief om huizen te verwarmen. 
  • Maar echt duurzaam is het niet: experts zetten hun vraagtekens bij de afvalverbrandingsoven als warmtebron, wanneer een circulaire economie het doel is. 
  • De aanleg van een warmtenet is bovendien duur. Energiebedrijven kunnen zelf de aanleg niet betalen zonder dat overheid meebetaalt. Bewoners van met name armere wijken betalen daarvoor nog decennia de rekening. 
  • Wie eenmaal is aangesloten op het warmtenet, krijgt te maken met een monopolie.  Wisselen van aanbieder of voor goedkopere innovaties kiezen gaat niet. 
  • Een warmtenet met één centrale warmtebron is in een opwarmend klimaat eigenlijk een achterhaald systeem, zeggen experts. Maar doordat er toch groot op ingezet wordt, komen lokale, duurzamer alternatieven moeilijker van de grond.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

20190222_091413

Bram Logger

Bram Logger (1980) studeerde rechten in Leiden en ging na een master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag bij het Utrechts Nieuwsblad, freepaper DAG en Trouw. Als freelance onderzoeksjournalist werkt hij voor coöperatie Sp/T, Investico, Follow the Money, de Groene Amsterdammer en Trouw. Hij verdiept zich al sinds 2013 in sporteconomie, waaronder ook de stadionplannen rondom de Kuip. Voor Vers Beton maakte hij dit dossier over Feyenoord City.

Profiel-pagina
sis__YaR_400x400

Parcival Weijnen

Parcival Weijnen (1970) studeerde fotografie, geschiedenis en wetenschapsfilosofie. Hij is mede-oprichter van Onderzoekscollectief SPIT. Sinds 2013 werkt hij als freelance onderzoeksjournalist voor verschillende media waaronder De Groene Amsterdammer, Investico, Follow the Money en Zembla. Daarnaast is hij gastdocent (onderzoeksjournalistiek) aan de Universiteit van Utrecht, bouwt hij een mobiele kroeg, begint hij binnenkort zijn eigen biermerk en werkt hij aan een superspannend verhaal over De Swartmaekers van Ravenstein.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina