Sinds halverwege 2022 heeft de Doelen met Edwin van Andel weer een ‘echte’ programmeur voor popmuziek. Samen met plannen voor een grote stazaal voor popconcerten, past dat in de ambitie van het Rotterdamse instituut om toegankelijker te zijn en een breder publiek aan te spreken. Kan de Doelen weer de poptempel worden die het ooit was? Is dat de bedoeling wel?
Ooit was de Doelen niet het ietwat gesloten en elitaire bastion dat het vandaag de dag is. Naast thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gold het in de jaren zestig en zeventig óók als een roemruchte tempel voor pop- en rockconcerten, een Rotterdamse tegenhanger van Paradiso. Grote sterren als de The Rolling Stones (alleen voor repetities weliswaar), Ten Years After, Tina Turner, The Who, Paul McCartney, Elton John, Led Zeppelin en The Beach Boys wisten de zalen aan het Schouwburgplein te vinden. Later schreef de Doelen geschiedenis met de legendarische tweedaagse festivals Pandora’s Music Box (jaren tachtig) en Ein Abend in Wien, waar Nirvana de tent afbrak (1991).
Moet die tijd straks herleven in de Doelen, met Edwin van Andel als nieuwe popprogrammeur aan het roer? “Ik zie het niet als een stap terug, maar als een nieuwe ontwikkeling,” lacht hij van onder een poster van de onlangs overleden rock-’n-roll-legende Jerry Lee Lewis, die in 1981 in de Doelen optrad. “Das war einmal. Ik moet dat nu vertalen naar een nieuwe tijd, en een nieuw publiek.”
Al 2 reacties — discussieer mee!
Jammer dat Vers Beton een podium geeft voor zo’n ongenuanceerde opinie van de pop programmeur van de Doelen. Enige kennis van zaken omtrent de Doelen zou dhr van Andel sieren.
PS:De reactie van de directeur van de Doelen is op Twitter en Facebook te vinden.
Vroeger kwam ik vaak in De Doelen voor de geweldige wereldmuziekconcerten met als geweldig hoogtepunt Womex in 2001. De afgelopen jaren heeft De Doelen geen enkel concert of optreden meer in deze categorie. Wereldmuziek is een enkele keer bij Bird of LantarenVenster te vinden en Grounds enkele programmeert wat kleinere concerten. Het Dunya festival is ook verdwenen. Echt jammer, dat het aanbod aan wereldmuziek in onze stad met zo’n 170 verschillende nationaliteiten zo mager is geworden. De Doelen doe er wat aan!