Ga naar de inhoud

De Doelen heeft nu ook een popprogrammeur: “We zijn hard bezig dat elitaire imago af te breken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sinds halverwege 2022 heeft de Doelen met Edwin van Andel weer een ‘echte’ programmeur voor popmuziek. Samen met plannen voor een grote stazaal voor popconcerten, past dat in de ambitie van het Rotterdamse instituut om toegankelijker te zijn en een breder publiek aan te spreken. Kan de Doelen weer de poptempel worden die het ooit was? Is dat de bedoeling wel?


393A4299a copya

beeld: Florine van Rees

Ooit was de Doelen niet het ietwat gesloten en elitaire bastion dat het vandaag de dag is. Naast thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gold het in de jaren zestig en zeventig óók als een roemruchte tempel voor pop- en rockconcerten, een Rotterdamse tegenhanger van Paradiso. Grote sterren als de The Rolling Stones (alleen voor repetities weliswaar), Ten Years After, Tina Turner, The Who, Paul McCartney, Elton John, Led Zeppelin en The Beach Boys wisten de zalen aan het Schouwburgplein te vinden. Later schreef de Doelen geschiedenis met de legendarische tweedaagse festivals Pandora’s Music Box (jaren tachtig) en Ein Abend in Wien, waar Nirvana de tent afbrak (1991).

Moet die tijd straks herleven in de Doelen, met Edwin van Andel als nieuwe popprogrammeur aan het roer? “Ik zie het niet als een stap terug, maar als een nieuwe ontwikkeling,” lacht hij van onder een poster van de onlangs overleden rock-’n-roll-legende Jerry Lee Lewis, die in 1981 in de Doelen optrad. “Das war einmal. Ik moet dat nu vertalen naar een nieuwe tijd, en een nieuw publiek.”

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Jammer dat Vers Beton een podium geeft voor zo’n ongenuanceerde opinie van de pop programmeur van de Doelen. Enige kennis van zaken omtrent de Doelen zou dhr van Andel sieren.
  PS:De reactie van de directeur van de Doelen is op Twitter en Facebook te vinden.

 • Vroeger kwam ik vaak in De Doelen voor de geweldige wereldmuziekconcerten met als geweldig hoogtepunt Womex in 2001. De afgelopen jaren heeft De Doelen geen enkel concert of optreden meer in deze categorie. Wereldmuziek is een enkele keer bij Bird of LantarenVenster te vinden en Grounds enkele programmeert wat kleinere concerten. Het Dunya festival is ook verdwenen. Echt jammer, dat het aanbod aan wereldmuziek in onze stad met zo’n 170 verschillende nationaliteiten zo mager is geworden. De Doelen doe er wat aan!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures