Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 2 – 2022
Beeld door: beeld: Joep Brouwer

Als ik me door Rotterdam wil bewegen doe ik dit, zoals menig millennial, meestal per Swapfiets. Maar toen ik afgelopen maand mijn ‘huurfiets’ weer eens wilde bestijgen kwam ik voor een raadsel te staan: de pedalen waren weg! Was het een studentenstunt, zoals in Wageningen, of waren ze eraf geschroefd door een gefrustreerde buurtbewoner? 

Nee, het blijkt een substantiëler probleem. Swapfiets-woordvoerder Ilse Gottlieb geeft aan dat er sinds afgelopen september 2022 op methodische wijze pedalen van hun fietsen verdwijnen. “Dit gebeurt alleen in Rotterdam, en is helaas tot vandaag de dag nog steeds gaande.” Op het instagramaccount @crackcity010 was deze week ook een filmpje te zien van een straat vol toegetakelde ‘Swaps’. 

De diefstal is niet alleen vervelend voor klanten van Swapfiets – zonder pedalen is de fiets immers onbruikbaar. Achter de schermen levert het ook voor het fietsenbedrijf een hoop gedoe, vervolgt Gottlieb: “Er wordt enorm veel extra arbeid verricht om de fietsen zonder trappers te repareren, of te verwisselen. Die moeite doen we wel. We willen namelijk de service kunnen blijven bieden die onze members van ons gewend zijn.” 

Wie, of welke groep, achter deze acties zit is nog niet duidelijk. De methodiek doet wel denken aan Collectief de Rode Fiets, dat het in Amsterdam onder meer op VanMoof-fietsen gemunt heeft. Journalist Daan Heerma van Voss beschreef in NRC hoe hij in 2022 een nacht door de straten van Amsterdam meeloopt met dit Collectief. “Het Collectief is (in mijn woorden) een anoniem anarchistisch genootschap dat zich, met kleinschalige, niet digitaal of anderszins vastgelegde, Provo-achtige staaltjes burgerlijke ongehoorzaamheid gericht tegen ‘de nieuwe fiets’, verzet tegen de uitwassen van het laatkapitalisme.” 

Collectief de Rode Fiets uit zich tegen bedrijven als Swapfiets, zo wordt duidelijk in het artikel, omdat die circulariteit en een deeleconomie beloven maar deze belofte volgens de groep niet waarmaken. De fietsen worden namelijk eerder geleased dan gedeeld, en oude onderdelen worden vaak weggegooid en vervangen. Weinig circulairs aan, vindt het Collectief. En geef ze eens ongelijk? 

Feit is dat ik, na een kort belletje met Swapfiets, binnen vierentwintig uur een spiksplinternieuwe fiets voor mijn deur geparkeerd had staan. Dit keer een oranje variant. Mijn oude, grijze Swap wordt in de achterbak van een bus gehesen en weggereden. Ik vraag me af wat er mee zal gebeuren. Vooral in de wijk Bergpolder, in Rotterdam Noord, worden veel pedalen gestolen. Zelfs zó veel dat de pedalen in zijn voorraad op zijn, vertelt de jongen die mijn fiets inruilt. “Wij hebben gelukkig nog genoeg pedalen in het magazijn en kunnen de fietsen alsnog binnen 48 uur repareren”, verzekert Gottlieb me. 

Of Collectief de Rode Fiets achter deze acties zit wil Swapfiets niet bevestigen. Ook over mogelijke andere daders of verdachten wordt geen uitspraak gedaan. Wel zegt Gottlieb dat de Rotterdamse politie is ingeschakeld, en er een onderzoek naar de ‘pedalen-vandalen’ is gestart: “Wij vertrouwen erop dat zij ons helpen om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen.”

Je kunt deze banner wegklikken...

...maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.10.21

Jasmijn Mascini

Stagiair

Jasmijn Mascini (1999) is opgegroeid in Rotterdam. Ze houdt veel van de stad, de mensen en de cultuur hier. 

Profiel-pagina
Pasfoto

Joep Brouwer

Illustrator

Sommige dingen wil ik tekenen, maar soms ook niet en dan volstaat alleen de herinnering. De dingen zijn gesprekken, situaties, een handeling. De vertaling van ding naar tekening heb ik altijd prettig gevonden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.