Ga naar de inhoud

Herkenbaarheid is van belang, ook op een workshopslide van de gemeente

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de voorstelling Anne-Fay’s Reaspora toont waarom het belangrijk is om je eigen kenmerken terug te zien in je omgeving.

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 1 – 2022

“Ik herken mij niet in de mensen die je op het scherm vertoont,” zegt een zwarte man uit het publiek. We volgen een workshop ‘Wie is mijn doelgroep’ voor wie de subsidieregeling van de gemeente ‘Ons koloniaal en slavernijverleden en stad van nu 2023’ wil aanvragen, in het Timmerhuis op 16 januari. Hij maakt de opmerking tegen de vrouw die de workshop geeft. “Zo ziet Rotterdam er niet uit. Dit is niet representatief,” vervolgt de man. 

In 2023 is het inmiddels 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Meer dan een jaar geleden heeft burgemeester Aboutaleb zijn excuses voor het slavernijverleden namens Rotterdam aangeboden. En een maand geleden volgde onze premier. Dit jaar staat in het teken van de 150-jarige afschaffing en de gemeente Rotterdam biedt daarom de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor projecten die bijdragen aan kennis en bewustwording over dit verleden.  

Ik moet eerlijk bekennen dat ik achter in de zaal op het punt stond om in te dutten op deze regenachtige avond, maar ik spitste mijn oren toen de man met zijn opmerking de spijker op zijn kop sloeg. De vrouw die de workshop geeft kijkt naar de man alsof ze water ziet branden. Op het scherm staan acht mensen geprojecteerd en Arjen van Veelen zou zich in het kader van zijn überdiversiteit bij het zien van deze mensen een keer niet left out voelen. Zeven personen zijn wit, één heeft mogelijk zichtbaar een migratie-achtergrond – maar dat kan ook heel goed niet het geval zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam