Ga naar de inhoud

Joodse cultuur is overal in Rotterdam, maar nauwelijks zichtbaar

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Rotterdammer Frank van Gelderen werkt aan een museum over het joodse aandeel aan Rotterdam. “Er is bar weinig zichtbaar van vierhonderd jaar joods verleden.”

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 3 – 2022
beeld: Joep Brouwer

Op een met kerstlichtjes versierde boot, gelegen aan de kade van de Maas, luisterden ruim dertig vrijwilligers en sympathisanten naar een speech van voorzitter van Stichting Loods 24 Theo Schut, die de aanwezigen bedankte voor hun inspanningen. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis van de duizenden Rotterdamse joden die tijdens de oorlogsjaren, vanuit een houten loods tussen de Spoorweghaven en de Binnenhaven op Zuid, werden afgevoerd naar de concentratiekampen van nazi-Duitsland. Daartoe organiseert Loods 24 de jaarlijkse herdenking op 30 juli en coördineert ze de plaatsing van Stolpersteine, de messing gedenksteentjes in de stoep voor huizen van slachtoffers van de nationaal socialistische beweging in de Tweede Wereldoorlog.

Op deze woensdagavond 21 december blikte Schut terug op de activiteiten van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument Rotterdam. Hij prees de fraaie herinrichting van het herdenkingsplein tussen de Stieltjesstraat, de Eva Cohen-Hartogkade en het Poortgebouw en wees op de bijna honderd nieuwe Stolpersteine die in november werden geplaatst. Rotterdam heeft inmiddels bijna 700 van deze ‘struikelstenen’. Dat de jaarlijkse herdenking zich mag verheugen in een toenemende belangstelling achtte hij van grote betekenis voor onze stad.

Aandacht ging ook uit naar het komende afscheid van Frank van Gelderen, secretaris van de stichting. Ruim twaalf jaar lang was hij de roerganger en het gezicht van Loods 24. “Ik kan mijn werkzaamheden met een gerust hart overdragen”, zegt Van Gelderen. “Loods 24 staat nu dankzij fantastische vrijwilligers als een huis en we hebben in de gemeente Rotterdam een unieke bondgenoot gevonden”. Onlangs kreeg Van Gelderen in het Verhalenhuis Belvédère een gemeentelijke onderscheiding, uitgereikt door burgemeester Aboutaleb. Van stoppen wil hij vooralsnog niet weten. “Ik wil me gaan toeleggen op joods erfgoed”, zegt hij. “Kijk, joden maken al vierhonderd jaar deel uit van de Rotterdamse cultuur. Omdat de aandacht bijna zonder uitzondering uitgaat naar de herdenkingscultuur met betrekking tot de vreselijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, vergeten we dat joden een belangrijke bijdrage aan Rotterdam hebben geleverd”.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Wethouder Kasmi, put your money where your mouth is!

  • Kunst en Cultuur

  De gemeente is voornemens meer dan €4 miljoen te bezuinigen op kunst en cultuur. Vooral wijken, vernieuwing en laagdrempelige, grootschalige, gratis evenementen zijn de klos. Reinier Weers laat zien dat grote culturele instellingen buiten schot blijven en het grote publiek dat geen cultuurlobby achter zich heeft, in de kou staat.

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures