Ga naar de inhoud

Joodse cultuur is overal in Rotterdam, maar nauwelijks zichtbaar

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: Rotterdammer Frank van Gelderen werkt aan een museum over het joodse aandeel aan Rotterdam. “Er is bar weinig zichtbaar van vierhonderd jaar joods verleden.”

Vers Beton – Joep Brouwer – Talk of the town – 3 – 2022
beeld: Joep Brouwer

Op een met kerstlichtjes versierde boot, gelegen aan de kade van de Maas, luisterden ruim dertig vrijwilligers en sympathisanten naar een speech van voorzitter van Stichting Loods 24 Theo Schut, die de aanwezigen bedankte voor hun inspanningen. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis van de duizenden Rotterdamse joden die tijdens de oorlogsjaren, vanuit een houten loods tussen de Spoorweghaven en de Binnenhaven op Zuid, werden afgevoerd naar de concentratiekampen van nazi-Duitsland. Daartoe organiseert Loods 24 de jaarlijkse herdenking op 30 juli en coördineert ze de plaatsing van Stolpersteine, de messing gedenksteentjes in de stoep voor huizen van slachtoffers van de nationaal socialistische beweging in de Tweede Wereldoorlog.

Op deze woensdagavond 21 december blikte Schut terug op de activiteiten van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument Rotterdam. Hij prees de fraaie herinrichting van het herdenkingsplein tussen de Stieltjesstraat, de Eva Cohen-Hartogkade en het Poortgebouw en wees op de bijna honderd nieuwe Stolpersteine die in november werden geplaatst. Rotterdam heeft inmiddels bijna 700 van deze ‘struikelstenen’. Dat de jaarlijkse herdenking zich mag verheugen in een toenemende belangstelling achtte hij van grote betekenis voor onze stad.

Aandacht ging ook uit naar het komende afscheid van Frank van Gelderen, secretaris van de stichting. Ruim twaalf jaar lang was hij de roerganger en het gezicht van Loods 24. “Ik kan mijn werkzaamheden met een gerust hart overdragen”, zegt Van Gelderen. “Loods 24 staat nu dankzij fantastische vrijwilligers als een huis en we hebben in de gemeente Rotterdam een unieke bondgenoot gevonden”. Onlangs kreeg Van Gelderen in het Verhalenhuis Belvédère een gemeentelijke onderscheiding, uitgereikt door burgemeester Aboutaleb. Van stoppen wil hij vooralsnog niet weten. “Ik wil me gaan toeleggen op joods erfgoed”, zegt hij. “Kijk, joden maken al vierhonderd jaar deel uit van de Rotterdamse cultuur. Omdat de aandacht bijna zonder uitzondering uitgaat naar de herdenkingscultuur met betrekking tot de vreselijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, vergeten we dat joden een belangrijke bijdrage aan Rotterdam hebben geleverd”.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Erasmus had best een rapper kunnen zijn

    • Human interest

    Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Vers Beton interviewde haar over Bokito, filosoferen met kinderen en de samenwerking met rapper Adison. “Hij heeft mij een andere blik op de stad Rotterdam gegeven.”

  • Vergeet de Museumnacht, ga naar een museumwoning

    • Kunst en Cultuur

    Geen zin om komende Museumnacht aan te sluiten in de rij voor een glimp van wat beeldende kunst? Pieta Verhoeven biedt de oplossing: bezoek een museumwoning. Tussen alle hectiek in het kunst- en cultuurgewoel van de reguliere musea is het een baken van rust.

  • De Amsterdamse vriendengroepen van filmmaker Olivier S. Garcia keken unaniem op naar één rapper: Feis

    • Kunst en Cultuur

    In de documentaire Feis Forever komen de jeugdvrienden van de rapper aan het woord, wat een persoonlijk portret oplevert. “Zij waren er allemaal bij toen hij met muziek begon en stonden tot de laatste nacht aan zijn zijde. Niemand kon zijn reis in de muziek beter beschrijven.” Filmmaker Olivier S. Garcia over de verbindende kracht van hiphop.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam