Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Joep Brouwer – Opinie Architectuur en Stedelijke Ontwikkeling – 2021
Beeld door: beeld: Joep Brouwer

De Erfgoedvereniging Heemschut is een particuliere vereniging voor het beschermen van cultuurmonumenten. Voor het historisch belang van de stad Rotterdam is behoud, bescherming en hergebruik van het totale karakteristieke complex museum Boijmans urgent, is het standpunt van de Werkgroep Post ‘65. Het museumcomplex dat al sinds 2019 gesloten is voor vernieuwing, is van architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische betekenis en is als zodanig van uitzonderlijk historische waarde. 

Museum Boijmans vormt namelijk met vier architecten een staalkaart van de museumarchitectuur uit de twintigste eeuw: het Van der Steur-gebouw uit 1935, het tentoonstellingsgebouw van Alexander Bodon uit 1972, het Paviljoen Van Beuningen-de Vriese van Hubert-Jan Henket uit 1991 en de vleugel van het Vlaams architectenbureau Robbrecht & Daem uit 2003.

robbrechtendaem_lvd_1

Lees meer

Architecten reageren op dreigende sloop van hun jongste Boijmans-vleugel

De uitbreiding van nog geen 20 jaar geleden moet mogelijk ook wijken voor de vernieuwing.

Het erfgoed van Rotterdam vertelt het verhaal en de historie van de stad. De historie omvat de groei van Rotterdam: van verschillende dorpen langs de Nieuwe Maas tot een wereldhavenstad met hoogbouw. Monumenten zijn kenmerkend voor de opkomst van de stad. Het erfgoedbeleid van de stad Rotterdam is volgens de Erfgoedagenda (2017-2020) dan ook erop gericht de historische gelaagdheid van de stad te behouden voor toekomstige generaties. 

Echter het college van B&W Rotterdam gaat zonder enige vorm van burgerparticipatie via een Beoordelingscommissie aan Mecanoo mee in de plannen om de vleugel van Robbrecht en Daem (2003) te slopen, en het Paviljoen van architect Henket (1991) te demonteren (lees: slopen). Daarmee worden twee essentiële, bruikbare onderdelen van het museum zinloos vernietigd. Het afbreken van kwalitatief hoogwaardige delen van Boijmans getuigt van weinig respect voor de historie en voor de waarde van architectuur. Architectuur bewust afbreken betekent tegelijk het verleden van de stad uitwissen. 

Maar architect Francine Houben is nietsziend en nietsontziend. Houben stelt er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad ook haar recente plan volgt om een deel van het Van der Steur-gebouw af te breken. Dit betreft de voormalige conciërgewoning, de latere espressobar, aan de linkerkant van de poort naar het binnenterrein. Het proces van sloop is onomkeerbaar terwijl er goede opties zijn tot behoud en hergebruik.

Werkgroep Post ‘65 van Erfgoedvereniging Heemschut verzet zich tegen het afbreken van essentiële onderdelen van museum Boijmans. Het totale complex museum Boijmans van Beuningen moet vanwege zijn bijzondere kwaliteiten en architectuurhistorische waarde als geheel behouden blijven. En beschermd en hergebruikt worden.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jeannette Oosthoek

Jeannette Oosthoek

Jeanette Oosthoek (1951) is jurist en kunsthistorica, student HBO Bachelor Informatica en Bestuurslid Werkgroep Post ’65 van de Erfgoedvereniging Heemschut.

Profiel-pagina
Pasfoto

Joep Brouwer

Illustrator

Sommige dingen wil ik tekenen, maar soms ook niet en dan volstaat alleen de herinnering. De dingen zijn gesprekken, situaties, een handeling. De vertaling van ding naar tekening heb ik altijd prettig gevonden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.