Ga naar de inhoud

OurDomain: legale discriminatie op de woningmarkt

Woongebouw OurDomain bij Rotterdam Blaak verdicht de binnenstad en stimuleert met ruim zeshonderd nieuwe woningen voor studenten en starters de doorstroming op de benarde woningmarkt. Maar daarvoor moet je wel studeren of een opleiding hebben afgerond in het hoger onderwijs. Hoewel OurDomain de woningnood tegengaat is het de vraag wat het gebouw de stad te bieden heeft en tegen welke prijs.


VersBeton_OurDomain_SylvanaLansu (9)

beeld: Sylvana Lansu

De term ‘woongebouw’ dekt de lading eigenlijk niet. In OurDomain zit een verbluffend aantal van 612 appartementen, aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes onderin en bovenop het gebouw. Die zijn toegespitst op studenten en jongvolwassenen: de doelgroep van OurDomain. Mark Kuijpers, managing director van Greystar – de van oorsprong Amerikaanse belegger en eigenaar van het gebouw – legt uit waarom: “Jongeren komen in de stad moeilijk aan een woning. Zij willen zich nog niet settelen, maar willen wonen met gelijkgestemden. Wij bieden hen betaalbare compacte standaardwoningen aan, ‘verlengd’ met voorzieningen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

    • Architectuurkritiek

    Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam