Ga naar de inhoud

Projectie is alles wat fascisten hebben

Socioloog en filosoof Willem Schinkel bespreekt de maatschappelijke context waaruit de racistische projecties op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling voortkomen. “Dat is wat projecties doen: ze leiden af.”

The hand that feeds
beeld: Borus Fortuin

Voor Star Wars-fans kan het geen verrassing zijn: er zijn nu laserstraalfascisten. Op de Erasmusbrug projecteerden ze afgelopen Oudjaarsnacht hun witte suprematiedenken, dat zoals altijd uit witte fragiliteit voortkomt: ‘blanke mensen’ worden bedreigd, Zwarte Piet was onschuldig, enzovoorts. Vers Beton vroeg of ik er een ‘essayistisch/reflecterend’ stuk over wilde schrijven. Reflecteren op projecties, op reflecties van de pyloon van de brug dus eigenlijk, daar moest ik even over nadenken.

Dat was vooral omdat de inhoud van fascistische uitingen geen antwoord waardig is en geen tijd waard. Maar aan een essay, letterlijk een oefening of probeersel, wil ik me wel wagen, want het is urgent om fascisme niet als eenmalig incident te zien, zoals keurige liberale intellectuelen en plucheplakkende politici gewend zijn te doen. Ik ben dus niet geïnteresseerd in de laserstraalfascisten an sich, maar wel in de historische condities waaronder hun ideologisch pyloonplassen mogelijk is.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures