Socioloog en filosoof Willem Schinkel bespreekt de maatschappelijke context waaruit de racistische projecties op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling voortkomen. “Dat is wat projecties doen: ze leiden af.”
Voor Star Wars-fans kan het geen verrassing zijn: er zijn nu laserstraalfascisten. Op de Erasmusbrug projecteerden ze afgelopen Oudjaarsnacht hun witte suprematiedenken, dat zoals altijd uit witte fragiliteit voortkomt: ‘blanke mensen’ worden bedreigd, Zwarte Piet was onschuldig, enzovoorts. Vers Beton vroeg of ik er een ‘essayistisch/reflecterend’ stuk over wilde schrijven. Reflecteren op projecties, op reflecties van de pyloon van de brug dus eigenlijk, daar moest ik even over nadenken.
Dat was vooral omdat de inhoud van fascistische uitingen geen antwoord waardig is en geen tijd waard. Maar aan een essay, letterlijk een oefening of probeersel, wil ik me wel wagen, want het is urgent om fascisme niet als eenmalig incident te zien, zoals keurige liberale intellectuelen en plucheplakkende politici gewend zijn te doen. Ik ben dus niet geïnteresseerd in de laserstraalfascisten an sich, maar wel in de historische condities waaronder hun ideologisch pyloonplassen mogelijk is.
Nog geen reactie — begin de discussie!